Diamonds are a girls best friend wordt gezegd… No way! Chocolade is mijn allerbeste vriend. We hebben al zo veel samen mee gemaakt 😉 Chocola zorgt er altijd voor dat ik me beter voel, ik kan er eigenlijk altijd van genieten. En laten we eerlijk zijn, iedereen vindt chocolade toch lekker?!
Oh my chocolate love
En dat het ook nog eens gezond is willen we graag geloven. Chocolade een superfood? In sommige gevallen wel. Ik heb het dan wel over ‘raw chocolate’ of rauwe chocolade. De meeste repen in de supermarkt kun je maar beter laten liggen als je op zoek bent naar gezondheidsvoordelen. Daar is niks gezonds aan. De gezonde variant is eigenlijk de meest pure vorm van chocola. Zo min mogelijk bewerkt, niet verhit en met de minste toevoegingen. Deze rauwe chocolade kan even wennen zijn maar vervult uiteindelijk zeker mijn zin in chocola.
Super lekker food of superfood?
Wat maakt rauwe chocolade nou precies een superfood? Nou, rauwe chocolade bevat ongeraffineerde cacao. Het is puur en bevat weinig of geen suiker en andere toevoegingen. De cacao wordt niet hoog verhit bij het verwerken. Door verhitting verliest het namelijk een heleboel voedingswaarde. Daardoor blijven een heleboel essentiële vetzuren, vezels, vitamines, mineralen en enzymen intact.
Voordelen op een rijtje
Hieronder de feiten op een rij als het gaat om de belangrijkste essentiële vetzuren, vezels, vitamines en mineralen. Zo heb je het ultieme excuus om te mogen genieten van een lekker stukje chocolade.
Antioxidanten: cacao heeft het hoogste aantal antioxidanten van welk voedsel dan ook ter wereld. Meer dan rode wijn, blauwe bessen, acai bessen, granaatappels en gojibessen. Antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen die schade kunnen aanrichten aan onze cellen
Magnesium: er zit ook magnesium in cacao, wat het hart beschermt, menstruatiepijn verlicht, de spieren ontspant, flexibiliteit bevordert en helpt bij het behouden van sterkte botten
Chromium: deze stof helpt bij het op peil houden van je bloedsuikerspiegel
Mangaan: de mangaan in cacao werkt samen met ijzer om je bloed van zuurstof te kunnen voorzien
Zink: speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem
Koper: helpt bij het intact houden van een gezond en sterk immuunsysteem
Vitamine C: zit alleen in onbewerkte cacao, zodra er enige bewerking aan te pas komt is de vitamine C grotendeels verdwenen
Fenylethylamine: de stoffen die aangemaakt worden als we verliefd zijn, deze zijn in overvloed te vinden in cacao, daarom is er zo’n grote relatie tussen chocolade en verliefd zijn
Nog meer chocolade…
Hmm.. heb je nu ook zin in een chocolade? Wat dacht je van deze manieren om aan je chocolade fix te komen:
Zelf vind ik het heerlijk om een beetje cacaopoeder door mijn smoothie te doen. Wat chocolade over mijn overnight oats raspen werkt voor mij ook heel goed. Probeer ook eens deze pure chocolade brownie van Charlotte. Tot nu toe een van mijn favorieten!
Wat is jou favoriete merk, hoe gebruik je chocola of maak je bijvoorbeeld graag zelf bonbons? Ik hoor graag jouw chocoladeverhalen in een reactie onder dit artikel!
Hallo Anouk. Mijn n favoriet is Tibor Szanto. Hij heeft allerlei repen, ook rauw. Maar mij gaat het dan weer niet om de gezondheid. Wel om lekker, en eerlijk en puur. Met zoveel smaak dat je er geen hele repen van opsnoept maar genoeg hebt aan een klein stukje. Of twee. Daar wordt ik dan weer gelukkig van… Dag hoor, de chocoladeverkoper, Paul.
Hi Paul de chocoladeverkoper, Lekker is uiteraard het belangrijkste. Maar natuurlijk wel mooi meegenomen als gezond en lekker samen kan gaan 🙂 Tibor Szanto ken ik nog niet maar als het de favoriet is van een chocoladeverkoper moet ik die maar eens gaan proberen 🙂
Groetjes, Myriam
Hey Myriam – – Als je ‘m een keer gaat proeven ben ik heel benieuwd naar je mening! Stuur dan gerust een berichtje.
Zie in je profiel dat je uit amsterdam komt – mocht je het nog niet kennen: daar vind ik ook de Chocolatl een geweldige chocoladehemel!
Al moet ik eigenlijk natuurlijk zeggen dat je je chocolades vooral bij ons in de webwinkel moet kopen 😉
(ik reageer wat laat..maar weet ook niet hoe ik bericht kan krijgen van een reactie – kwam je reactie tegen zoekend op tibor szanto 🙂 )