Het moet wel een van de meest gestelde vragen zijn – ‘Waarom plantaardig eten?’. Ik wil eigenlijk graag antwoorden met ‘waarom niet?’. Dat klinkt een beetje flauw, maar er zijn zoveel redenen om te kiezen voor een plantaardig dieet, dat de omgekeerde vraag meer voor de hand zou liggen.
Om dat beter te begrijpen moet je natuurlijk wel eerst de argumenten kennen. Dus som ik er hier een aantal kort op.
> Je eigen gezondheid
Onderzoek wijst uit dat een plantaardig dieet de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en nog een hele rij andere aandoeningen verkleint.
Veel mensen denken dat die voordelen niet binnen hun bereik liggen omdat het heel veel (extra) werk kost om plantaardig te eten. Maar niets is minder waar.
Natuurlijk moet je opletten dat je voldoende eiwitten, calcium, ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt, maar dat geldt voor iedereen! Op een gegeven moment neem je automatisch meer bonen, linzen, groenten, noten etc op in je dagelijkse eetpatroon.
Opvallend is dat mensen vaak geïnteresseerd zijn in hoe een plantaardig dieet in elkaar zit maar geen twee keer denken over hoe hun eigen voedingspatroon eigenlijk precies is opgebouwd en of dat wel zo goed voor hen is.
> Ethische redenen
Wil je weten wat de motivatie is om geen dierlijke producten te eten op ethische gronden? Dit filmpje vat het samen in een paar minuten. Deze beelden zijn schokkend, en bijna iedereen vindt het lastig om hier naar te kijken. Maar het is de realiteit. Dieren lijden op deze manier omdat mensen dierlijke producten willen consumeren.
Er is ook een directe negatieve invloed waarneembaar op mensen die dagelijks meemaken wat er in slachthuizen gebeurt: de medewerkers van abattoirs worden negatief beïnvloed door hun werk en zijn een stuk agressiever in hun dagelijks leven, toont een recent onderzoek aan.
Ik word eigenlijk vooral verdrietig van hoe dieren behandeld worden ten behoeve van het genot van mensen.
> Het milieu
Als je om het milieu geeft dan is een van de eerste dingen die je zou moeten doen stoppen met het consumeren van dierlijke producten en plantaardig gaan eten. De impact van de vlees- en zuivelindustrie op het milieu is enorm.
Zo word alleen al bijna een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen toegeschreven aan veehouderij. Het landoppervlak dat nodig is om al die dieren te houden en te voeren enorm. En ook zijn er gigantische hoeveelheden drinkwater (15.000 liter…) nodig om een kilo vlees te produceren.
> De wereld honger- en voedselproblematiek
De veehouderij is ook wat betreft de benodigde hoeveelheid graan, mais en sojabonen een erg inefficient proces: er zijn vele kilo’s (tot 13 kilo!) plantaardig voer nodig om 1 kilo vlees te produceren. Er spelen ook andere factoren, maar als de hele wereld vegan zou zijn is het voedselvraagstuk, in ieder geval wat betreft beschikbare hoeveelheid voedsel, in één keer opgelost.
Dit is een korte opsomming van argumenten die voor mij meer dan zwaar genoeg wegen om geen dierlijke producten te willen eten, en waarom plantaardig eten zo’n goed idee is.
Zelf plantaardig eten ontdekken?
Wil je ontdekken hoe lekker je zonder dierlijke producten kunt eten? Schrijf je dan in voor ProeveRijk, de plantaardige brunch die we tijdens Restaurant Day organiseren, zaterdag 16 november as.
Wat vind jij?
Ik ben tot slot heel benieuwd naar hoe jij over plantaardig eten denkt. Zijn er voor jou andere belangrijke redenen om wel of niet plantaardig te eten? Heb je er andere ideeën over? Laat dan een reactie achter onder het artikel.
Annika Pohlert zegt
Verschrikkelijk filmpje! Wij proberen al wel veel biologisch te eten, maar ik ben wel benieuwd hoe het is om alle dierlijke produkten helemaal weg te halen uit ons voedings patroon….!
Healthy Vega zegt
Hi Annika, goed dat je hebt gekeken. Je denkt er gewoon niet bij na dat dit de situatie is waarin dieren die worden ‘geproduceerd’ om te dienen als ons voedsel zich bevinden. Als je even echt stilstaat bij wat dit voor deze miljarden dieren betekent… Dier-vrij eten is veel makkelijker dan je denk, het is vooral even wennen. Als je laagdrempelig wilt proberen hoe het in z’n werk gaat, doe dan mee met de http://www.veganchallenge.nl! En proeven kan bij ons, ProeveRijk, tijdens Restaurant Day Amsterdam
Lilja zegt
Ik eet bijna veganistisch, maar wel nog 2 broodjes met (biologische) roomboter per dag (de andere broodjes met notenpasta of avocado, waar geen boter bij nodig is) en ik eet nog een paar (biologische) eieren per week. Kaas eet ik heel af en toe. Meestal voel ik me hier wel ok over, maar heb er toch ook wat moeite mee; dieren in de zuivelindustrie hebben het net zo slecht als dieren in de vleesindustrie, ze leven misschien alleen langer (als ze niet alsnog geslacht worden, wanneer ze na een paar jaar minder melk kunnen geven). Bij koeien uit de zuivelindustrie worden ook de kalfjes vaak al na een dag weg gehaald, wat traumatisch is voor zowel koe als kalf en ik vind het echt een belachelijk idee dat wij als volwassenen, maar ook kinderen, dan deze melk bestemd voor het kalfje krijgen.
Nu heb ik dierenwelzijn altijd belangrijker gevonden dan mijn gezondheid, maar ben toch ook bang dat ik vit. D en vit. b12 tekorten krijg (uit bloedonderzoek kwam dat ik een vit.D-tekort heb, ondanks dat ik toch vaak buiten kom) en dat het niet goed is om dit alleen uit supplementen te halen (en vit. D uit de zon natuurlijk). Ik slik wel deze supplementen en algensupplementen voor EPA en DHA als visvervanger.
Hoe kijken jullie daar tegenaan?
Bedankt voor dit blog trouwens. Heb het net ontdekt en word er nu al blij van (leuke recepten en blogs :)).
Groetjes!
Frank zegt
Hi, bedankt voor je reactie!
Ik ben wel voorstander van het gebruik van supplementen, ook omdat er tegenwoordig steeds minder vitaminen en mineralen in zelfs verse, biologische groenten zitten als een aantal decennia geleden. Er is van alles over te vinden over vitamine en mineralen inname, dus ook hier geldt weer goed lezen, verschillende bronnen raadplegen, en dan proberen, kijken waar je je goed bij voelt en dan regelmatig (2x per jaar) bloedonderzoek doen om te zien wat de waardes zijn. Dan weet je in ieder geval of je ‘gezond’ bent volgens huidige medische normen.
Overigens heeft het grootste deel van mensen in Nederland een vitamine D tekort, dus suppletie is raadzaam. B12 tekort krijg je niet van de ene op de andere dag, en deze wordt ook vaak toegevoegd aan producten voor vegetariërs / veganisten dus dan krijg je waarschijnlijk wel regelmatig wat binnen.
Leuk dat je ons blog leest en er wat aan hebt, en dat je reageert!
Elke van elky.nl zegt
Hi! Goed stuk maar ik mis misschien wel de grootste drijfveer om plantaardig te gaan eten! Namelijk je eigen gezondheid. Zuivel en vlees is dé reden voor ziektes en kwalen en inmiddels hebben talloze wetenschappelijke studies aangetoond dat een volledig plantaardig dieet en hoge doseringen van vitamines ziektes als kanker zelfs kunnen terugdraaien! Dát is mijn reden om plantaardiger te gaan eten.
Sylvia zegt
Ik heb zojuist de docu gekeken forks over knives maar idd, je zou het alleen al voor je eigen gezondheid moeten doen.
Dan is het probleem met de dieren van zelf opgelost.
Ik zou iedereen aanraden om deze te bekijken!
Silke zegt
Hoi!
Ik ben een tijdje geleden vegetarisch beginnen eten, dit was vooral omwille van het dierenleed, het milieu en mijn eigen gezondheid. Nu na een aantal docu’s te hebben gekeken en wat meer info opgezocht te hebben, zou ik nu toch echt wel vegan willen gaan eten, Ik geef je volledig gelijk met wat je hierboven allemaal hebt neergepend!
Ik heb nu ook de film “What the health” bekeken, het is een échte aanrader, deze is een echte eye-opener.
Hopelijk gaan er vele de voordelen inzien van plantaardig eten!