Eet jij nooit meer suiker? Deze vraag word mij steeds vaker gesteld. Eerlijk?! Nee, ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik nooit meer suiker eet. Het lijkt mij echt heerlijk als al die zoetigheden mij helemaal niet meer zouden aanstaan. En ik dus niet het koekje dat je standaard krijgt bij de koffie zou opeten, dat overigens altijd minder lekker is dan je hoopt, wat je van te voren al wist. Op verjaardagen bedank ik dan voor een stukje taart. En als ik uit eten ga bestel ik geen dessert meer. Of nog beter: dat ik überhaupt de dessertkaart niet meer wil zien.
Te veel suiker zoete verleidingen
Het blijft in heel veel situaties gewoon best moeilijk. En ik ben van de extremen. Dit kunnen mijn familie, vrienden en Frank denk ik het best beamen. Zo ook met eten. Dagenlang ben ik heel goed bezig en dan bezwijk ik op een onverwacht moment en laat me gaan.
En vorige week was het zo’n week. Het begon toen Frank en ik gingen buiten de deur gingen werken, waar ik dit keer mijn koekje bij de thee niet kon weerstaan. Voor mijn gevoel heb ik dan al ‘gefaald’ dus maakt het voor de rest van de dag niet meer uit. Dus pakte ik gretig van de chocola en koekjes die op tafel stonden toen we later op visite waren. Vervolgens gingen we uiteten waar we de avond afsloten met een carrotcake en chocoladetaart.
Dag erna, muffins bij mijn ouders. Terwijl ik hen vertel hoe slecht die dingen wel niet zijn werk ik er toch eentje naar binnen. En om de week mooi af te sluiten was ik afgelopen weekend uitgenodigd voor een high tea. Iedereen had zelf iets gebakken. Ik had suikervrije carrotcake gemaakt maar ook in zo’n situatie kan en wil ik op de andere lekkernijen niet laten staan.
Genieten en verstandig zijn
Vanochtend bedacht ik me dus er vandaag weer helemaal voor te gaan. En terwijl ik dit type komt Frank binnen met een tasje van Le Fournil. Voor de niet Amsterdammers, een Franse bakker met het lekkerste brood en taartjes. Frank: “ja als ik daar langs rij kan ik niet zonder stokbrood en een stukje taart thuis komen, toch?”
Het feit blijft namelijk wel dat ik het merk als ik suiker heb gegeten. Ik voel me opgeblazen, ben prikkelbaar en zie het gelijk aan mijn huid. En ik stond vanochtend na een lange tijd weer op met lichte hoofdpijn…
Maar dat is dan wel na een dosis geraffineerde suiker. Toch is mijn conclusie dat ik beter van de ‘zoete momenten’ kan genieten. Zonder een ‘nu heeft het toch geen zin meer’ gevoel hoef ik dan ook niet gelijk helemaal door te slaan. Een soort 80/20 regel: als ik in 80 procent van de tijd de goede keuzes maak, is het oké als er in de andere gevallen ruimte is voor een stukje taart, een dessert, of een koekje.
Hoe kijk jij hier tegenaan? Is het voor jou moeilijk om keuzes te maken? Sla je vaak naar de verkeerde kant door? Ik laat je in de toekomst weten hoe mijn 80/20 regel bevalt.
Haha, maar was wel een hele mooie tafel! 🙂
Zo herkenbaar haha! Maar ik wil ook aan die 80/20 regel! Alleen dat balans is zooooo moeilijk als je een meisje van extremen bent 😉
Ooooh wat ziet dat er mooi uit!
Was wel erg lekker allemaal;-)
en alles staat op de website , de recepten ?
de carrotcake die suikervrij is komt zeker binnenkort op de site en voor de rest ga ik nog een ‘gezonde’ variatie bedenken.
en alles staat op de website , de recepten ?
de carrotcake die suikervrij is komt zeker binnenkort op de site en voor de rest ga ik nog een ‘gezonde’ variatie bedenken.
heerlijk , een gezellig idee voor mijn verjaardag !!!!
Jaa suikervrije carrotcake!! Daar ben ik benieuwd naar !
Ik ben ook suikervrij en dat luktt heel goed! In het begin was het wennen, maar nu mis ik het niet meer!
Ik ben ook suikervrij en dat luktt heel goed! In het begin was het wennen, maar nu mis ik het niet meer!
Ik vind het zo ontzettend moeilijk om te stoppen met witmeel en suiker. Dit weekend ruzie gemaakt met mn vriend die een wit bolletje hagelslag zit te eten. Heel irritant. Moest zelfs huilen, omdat het zo lastig is. Ik heb wel een super recept voor suikervrije carrotcake: http://www.laloesje.nl/2013/06/gezonde-carrotcake-suikervrij-super.html?q=carrot
Hi Marloes, Ik baal er soms ook echt van dat het zo lastig is. Vind het ook zo gek van mezelf dat ik toch in verleiding kom terwijl ik wel weet dat ik er de consequentie van moet dragen. Nu bijvoorbeeld al weer twee dagen de hele dag een soort lichte hoofdpijn.
Dank je voor de link. Ik heb afgelopen weekend dus ook carrotcake gemaakt met olie in plaats van boter en ook zonder eieren. (dus ook nog eens vegan). Ik heb alleen geen foto’s gemaakt dus dat ga ik deze week doen en zet het recept dan zeker op de site.
Hai Myr,
Super herkenbaar, het genieten wordt volledig teniet gedaan door schuldgevoel en het nog meer naar binnen werken…. zo jammer.
80/20 lijkt mij een goede tussenweg, is ook mijn streven!
Succes!
Ik zie de carrotcake graag tegemoet! : )
Pff ik voel je pijn! Ik houd ook erg van lekker eten en een taartje of koekje hier en daar, maar nu ik heb besloten een gezonder leven te leiden voor ik me gewoon te schuldig na het eten van iets niet al te gezond, daarom waag ik me er niet meer aan. Goed voor de lijn maar ik wordt er soms een beetje down van aangezien ik eten nu als een soort vijand ben gaan zien :/. Ik maak nu nog af en toe uitzonderingen voor iets dat zelf is gebakken of iets echt speciaals , (bijvoorbeeld iets uit een patisserie wanneer ik vakantie heb, niks uit supermarkten). die 80/20 oplossing klinkt goed, en ik hoop dat het werkt voor je! Niet gelijk opgeven na 1 ’tegenslag’ , ik merk dat ik meer van iets lekkers geniet wanneer ik het super weinig eet, ik zie het als een soort minicadeautje speciaal voor mij 🙂
Hi Rishana,
Goede tip om alleen uitzonderingen te maken voor echt lekkere dingen. Komt inderdaad ook wel voor dat je dan iets eet waarvan je achteraf denk ‘zo lekker was het ook weer niet’.