Mindful eten. Hoe doe je dat? Toen ik de cursus ‘Mindful Eten’ in mijn Facebook time line voorbij zag komen, kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Ik meldde me direct aan.
Buikje ‘full’ met mindful eten
Bewust zijn van wat je eet en hoe je eet. Dat wilde ik wel leren. Want hoe vaak ik wel niet eet ‘voor de gezelligheid’, uit beleefdheid, omdat het er lekker uitziet of omdat het nou eenmaal etenstijd is…
Warm onthaal met kokoswater
Tijd dus voor een stukje bewustwording. Afgelopen weekend was het zover. Claudia (een van mijn beste vriendinnen) en ik gingen op het fietsje richting de Zuidas, waar de cursus bij saladebar SLA gehouden werd. We werden warm onthaald met een drankje. Nadat ik mijn kokoswater opgedronken had en alle deelnemers binnen waren, startte de cursus.
Zen door Yin
We begonnen de cursus met Yin Yoga, waarbij alle oefeningen op de grond worden uitgevoerd. Wat heeft dat met bewust eten te maken? Vraag je je misschien af. Volgens de leuke dame van Retreat Yourself die de cursus gaf, is het nodig om contact te maken met ons lichaam en onze ademhaling. Iets wat je nodig hebt bij mindful eten. En het was fijn! Ondanks dat ik en Clau niet in de meest comfi houdingen dubbelgevouwen lagen, gaf het rust in ons hoofd. Even nergens aan denken. Ons alleen concentreren op onze ademhaling en gespannen bilspieren.
Aandacht voor het eten
Na de yogales, maakten we zelf een salade. Leuk om eens aan de andere kant van de saladebar te staan bij SLA. We proefden ons eten, maar niet zoals normaal. Nu met absolute aandacht voor het eten. De geur, de structuur, de smaak… alles leek intenser toen we het rustig en bewust aten. Tussentijds je bestek even neerleggen helpt ook bij mindful eten. Door pauzes in te lassen, voel je eerder wanneer je verzadigd bent.
7x honger
Wat ik met name interessant vond, is de reden waarom we eten. Zo zijn er zeven soorten honger te onderscheiden die ik allemaal wel ken:
- Ogen – Ik zie cheesecake en denk maar 1 ding: ‘Kom maar bij mama’.
- Neus – Ik fiets langs Bakkerij Hartog in Amsterdam en krijg spontaan zin in een croissant.
- Mond – Het eten smaakt zo goed, dat ik twee keer opschep.
- Maag – Als mijn maag knort, dan weet ik dat mijn lichaam vraagt om FOOD.
- Cellen – Als ik flink gesport heb, kan ik zin hebben in iets zouts (Bij transpiratie verlies je namelijk veel zout).
- Geest – Elke ochtend ontbijt ik met een kom havermout omdat mijn verstand zegt dat het goed voor me is. Niet omdat ik altijd honger heb.
- Hart – Ik mag nu chocola, omdat ik een rotdag heb gehad.
Weet waarom je eet
Tijdens de oefening gingen we bij onszelf na in welke mate we de ‘ooghonger’ en ‘maaghonger’ ervaarden. Grappig om te ontdekken dat mijn ogen bijna altijd groter zijn dan mijn maag. En dat als ik eerlijk ben, ik te veel naar mijn geest en hart luister. Dat is misschien goed in de liefde, maar als het om eten gaat, moet ik naar mijn lichaam luisteren. Naar mijn maag- en cellenhonger dus. Dat probeer ik nu en het gaat goed. Door rustig te eten en goed naar mijn maag te luisteren, heb ik de afgelopen dagen veel minder gegeten dan normaal. En extra genoten van wat ik at.
Luister dus naar jezelf en wees lief voor jezelf. Dat was de boodschap van de dag en die neem ik voor de rest van mijn leven mee.
Dankjewel voor het leuke artikel Sabina! Fijn dat je erbij was! 🙂
RetreatYourself Dank je :). We vonden het erg interessant en leuk.