Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Milieuvoordelen van een vegan levensstijl

Door Frank Beekwilder 2 Reacties

Waarom vegan

Plantaardig is niet alleen goed voor jezelf

 

Waarom vegan lifestyle? Redenen genoeg

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen om geen dieren te eten of dierlijke producten te gebruiken. Dat kan zijn vanwege de negatieve gevolgen op de gezondheid die bijvoorbeeld het eten van vlees of het drinken van melk hebben. Ethische gronden zijn ook een belangrijke reden, je voorkomt een hoop dierenleed door geen dieren te consumeren. Het bespaart een heleboel water, er worden minder bossen gekapt en de totale voedselvoorziening is veel efficiënter als we geen dieren houden voor consumptie.

1 koe = 4,5 auto

En een belangrijke overweging is dat het veel beter is voor het milieu. Want de hoeveelheid broeikasgassen die jaarlijks in de mondiale veeteelt wordt geproduceerd is enorm. De veeteelt in Nederland levert een gigantische hoeveelheid mest op: zo’n 70 miljard kilo per jaar, oftewel 4000 kilo per Nederlander. 1 koe stoot het equivalent aan broeikasgassen uit van 4,5 auto per jaar. En dan laten we de hoeveelheid geproduceerde ammoniak even buiten beschouwing.

Hoe groot zijn dan de milieuvoordelen van een vegan levensstijl? De stelling dat veeteelt enorm veel meer broeikasgassen voortbrengt dan de hele transportsector bij elkaar is enigszins omstreden, maar mondiale veeteelt wordt verantwoordelijk gehouden voor de productie van  ten minste 18% van alle broeikasgassen op aarde. Dat is nogal wat. De uitstoot van alle auto’s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen op de hele wereld wordt geraamd op 13 tot 17%. Veeteelt heeft dus een ongelofelijk groot aandeel.

Dit komt omdat er zo enorm veel dieren worden gehouden. En doordat methaan en lachgas, twee stoffen die door vee worden uitgescheiden, veel krachtiger broeikasgassen zijn dan CO2.

De impact van geen vlees eten

Om een idee te krijgen van de impact die alleen al vleesconsumptie heeft op de uitstoot van broeikasgassen: als de bevolking van Nederland 1 dag per week geen vlees zou eten, dan zou dat evenveel broeikasgassen schelen als de uitstoot van 1 miljoen auto’s. Wow! Hier nog meer vergelijkingen om een beeld te krijgen van de impact die de veehouderij heeft op het milieu.

Een taak voor de overheid?

Alleen al het broeikasgassen-argument zou voldoende moeten zijn om de politiek te bewegen een vleesloze dag te promoten en goede voorlichting te geven. Of bijvoorbeeld hogere belasting te heffen op dierlijke eiwitten. Jammer genoeg gebeurt er helemaal niets op dit gebied vanuit de overheid in Nederland.

Maar via andere kanalen is er wel actie: de VN bijvoorbeeld rapporteerden al een paar jaar geleden dat de toekomst Vegan is. Ook zijn er steeds meer prominenten zoals Bill Gates die vleesvervangers promoot en Bill Clinton die overtuigd vegan is geworden.

Jij maakt het verschil

Gelukkig hebben jij en ik de meest krachtige mogelijkheid om invloed uit te oefenen en het milieu veel minder te belasten: zelf kiezen om plantaardig te eten en te leven. Het is niet moeilijk, vervelend of niet lekker, het is vooral even wennen en aanpassen. Op een gegeven moment gaat het vanzelf en mis je je vorige ‘lifestyle’ niet meer.

Je doet met (voornamelijk) plantaardig eten niet alleen jezelf en dieren, maar dus ook het milieu een heel groot plezier.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Tips

Over Frank Beekwilder

Frank hier van Healthy Vega! Ik maak veel van de foto's op de site en hou de techniek in de gaten. Ook hou ik een oogje in het zeil in de keuken ;)

Samen met Myriam maak ik receptenboeken als Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies en Gezonde Suikervrije Sinterklaasrecepten.

« Recept: vegan chocoladecake met peer
Vegan eivervangers »

Reacties

  1. Miranda BoonMiranda Boon zegt

    28/02/2014 om 14:57

    Het milieuaspect komt vaak niet zo goed uit de verf inderdaad! Ik, al mijn halve leven vegetarier, stond nooit zo stil bij de milieuaspecten van het eten van dieren. Dat kwam pas door de docu Meat the Truth. Verder vond ik het boek Dieren Eten ook weer even een goede eye-opener: het herbevestigde eigenlijk waarom ik destijds voor een vegetarische levensstijl heb gekozen.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....