“Wow ben je vegetarisch en eet je ook helemaal geen suiker meer?”, “Dan kun je echt niks meer eten!!” of “Hoezo wil jij afvallen?”. Dit zijn de meest gehoorde reacties die ik krijg als ik vertel dat ik geraffineerde suikers en melkproducten vermijd en vegetarisch eet.
Maar elke week hoofdpijn is echt geen pretje en een paar maanden geleden kwam hier nog een nieuw doel bij: mijn menstruatie cyclus weer op gang krijgen.
Melk is niet goed voor elk
Toen ik begon met lezen over gezonde voeding kwam ik als eerst veel verhalen tegen over de effecten van de consumptie van melk. Veel mensen zijn lactose intolerant en een klacht die daaraan gerelateerd kan optreden is hoofdpijn. Dus melk en melk producten schrapte ik daarop van mijn menu. Eigenlijk best makkelijk omdat er voldoende vervangende producten zijn zoals amandel-, haver-, rijst- en kokosmelk.
Ik merkte dat ik minder last had van een opgeblazen gevoel maar helaas kreeg ik nog wel steeds heel regelmatig hoofdpijn. Dit was dus bij mij niet de oorzaak. Omdat ik geen voordelen zie in het gebruik van melkproducten heb ik wel ervoor gekozen deze blijvend niet meer te gebruiken.
Hoe verslavend is koffie?
Wat mij wel opviel was dat ik vaak in het weekend last had van hoofdpijn. Dus ging ik na wat ik anders deed in het weekend dan doordeweeks. Een van de dingen was koffie drinken. Op mijn werk dronk ik altijd gelijk in de ochtend een cappuccino en in de middag nog één. Thuis heb ik niet zo’n goede bonenmachine staan dus dronk ik vaak pas later in de middag een kopje koffie wanneer ik met vriendinnen in de stad had afgesproken.
Leek mij wel wat gek als het aan mijn koffiegebruik zou liggen want zoveel koffie dronk ik niet maximaal 2 per dag. Maar toch maar geprobeerd. De oplossing: gelijk ‘s ochtends koffie in het weekend drinken. Het leek resultaat te hebben maar was niet helemaal overtuigend. Toen heb ik geprobeerd om een tijdje maar helemaal met koffie te stoppen. Stiekem was ik best blij dat ook dit niet de oplossing bleek te zijn. Ik drink nu niet meer elke dag koffie maar wil en kan het niet helemaal uit mijn voedingspatroon schrappen.
Is er een verband tussen migraine en suiker?
Ondertussen las ik steeds meer over de nadelen van suiker en ook Frank attendeerde mij erop dat dit het wel eens kon zijn.
Maar zoveel suiker at ik niet. Ik heb geen suiker in mijn koffie en thee, at niet zoveel snoep, geen zoetbeleg behalve pindakaas. Ok ik eet wel graag een taartje of een dessert als ik uit eten ga maar verder echt niet zoveel. Zou er echt een verband zijn tussen migraine en suiker?
Totdat ik erachter kwam aan hoeveel producten allemaal suiker is toegevoegd. Je hoeft niets raars te doen en je krijgt al veel meer suiker binnen dan je denkt. Suiker zit bijvoorbeeld in veel crackers, brood, soepen, sladressings, ketchup, chilisaus, ingeblikte bonen, chips, en zelfs in mijn biologische pindakaas, om maar een paar producten te noemen. Als je zelf etiketten gaat lezen in de supermarkt, zul je verstelt staan van het aantal producten waar suiker aan is toegevoegd.
Ok stoppen met suiker dan… Ik ben redelijk rigoureus geweest en heb ruim een maand geen suiker gegeten, maar ook geen andere natuurlijke zoetstoffen zoals agave of honing en zelfs geen fruit. Op die manier kon ik op een nul-punt komen vanuit waar ik weer rustig ben gaan opbouwen. Zo kon ik heel goed merken wat het effect was.
En het werkt! Ik heb geen last meer van migraine gehad! O ja één keer wel, maar dit was de dag nadat ik me niet kon inhouden toen we uiteten gingen en een ijsje en taart gegeten had. Ik geloof niet dat ik nu nooit meer migraine zal hebben omdat ik het ook vaak in stress periodes had, maar tot nu toe gaat het super goed en weet ik bijna zeker dat suiker hier de grootste invloed op heeft.
Hoe gaat dat dan precies, stoppen met suiker?
Hoe ben ik gestopt met suiker?
De eerste stap is etiketten lezen. Echt overal is suiker aan toegevoegd. Het is even wennen dat je door de supermarkt loopt en elke potje gaat omdraaien maar het wordt steeds makkelijker en inmiddels weet ik van veel producten uit mijn hoofd welke ik ‘mag’ hebben.
Suiker is echt een verslaving. Ik wilde bijvoorbeeld altijd mijn lunch afsluiten met pindakaas, in de avond na het eten nog iets zoets eten en in het weekend op een terras bestelde ik ook graag een taartje. Allemaal gewoontes en een verslaving waardoor je lichaam altijd blijft vragen om die zoete producten. Zonder voel je je ook niet goed! Alleen als je toegeeft aan de suiker-craving ben je (voor even) weer tevreden. Ik raad je aan ook hierop te gaan letten, het is niet normaal hoe dat mechanisme werkt.
Dit is een fase waar je doorheen moet. Na 4 tot 8 weken (varieert per persoon) ben je hier overheen. En ik kan je vertellen het is echt zo. Natuurlijk denk ik nog steeds wel eens ‘lekker een taartje’ of krijg ik een soort basisimpuls als iemand een ijsje zie eten. Maar je smaak verandert ook en veel dingen ga je te zoet vinden. Dan denk je als eerste nog wel ‘hé lekker’ maar vind je dat eigenlijk niet meer.
Mag ik dan nooit meer zoetigheid?
Probeer in het begin suiker echt helemaal te vermijden omdat dit je anders weer triggert en je naar meer verlangt. Je maakt het jezelf dus makkelijker wanneer je het helemaal vermijd. Ik heb ook vanaf week 2 tot en met week 4 helemaal geen fruit gegeten. Dit ben ik hierna weer langzaam gaan toevoegen en dit gaat gelukkig heel erg goed. Fruit bevat veel vitamine en door de vezels worden de suikers in fruit minder snel in je bloed opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt als bij geraffineerde suikers. Ik ben langzamerhand eerst weer wat (zuur) fruit gaan eten, zoals rode en blauwe bessen. Daarna af en toe een stukje appel. En daarna zo nu en dan een koekje zoals Franks’s gezonde mueslirepen.
Een handige regel waaraan ik mijzelf probeer te houden is geen producten eten waar meer dan 7 gram suiker per 100 gram in zit.
En verder zorg ik dat er voldoende vervangers in huis zijn. Ik eet bijvoorbeeld wat noten of een zelfgemaakt tussendoortje zonder suikers, op een ‘zoet-moment’. Kokosmelk is trouwens ook echt heerlijk zoet van nature net zo als een chai latte (met plantaardige melk). Let wel op dat hier geen honing aan is toegevoegd.
En nu… nu gaat het mij echt best goed af en ben ik echt zo blij dat ik ’s ochtends opsta en als eerste denk ‘Wow weer een dag geen hoofdpijn!’.
Myriam Koning zegt
Leonoor ga je het nu toch ook echt proberen: suiker vermijden?
Leonoor Koning zegt
minderen is al heel wat toch?
Myriam Koning zegt
Als je dan al geen hoofdpijn meer hebt prima, maar dat geloof ik niet echt. 😉
Marleen Buter zegt
Door suiker kun je ook huidaandoeningen krijgen..huisarts geeft je dan een hormoonzalfje en je blijft smeren, tot je stopt met suiker. Na een paar weken suikerloos ben ik van mijn jarenlange huidklachten af.
Joyce Beekman zegt
Frans En Marion Geerlings
Annick zegt
Beste Myriam, eet je nu ook bijna geen fruit meer uiteindelijk ?
Ik ga het proberen, maar lijkt me wel moeilijk om alles te mijden. Ik begin alvast met snoep, gebak en frisdrank te mijden en zoveel mogelijk verse zelfgemaakte voeding te eten.
Dank je.
Myriam zegt
Hi Annick,
Wat goed dat je gaat starten met minder suiker eten. Ik ben ook begonnen met koek, gebak etc. In de opbouw heb ik uiteindelijk 3 weken ook geen fruit gegeten om van de suiker ‘verslaving’ af te komen. Daarna ben ik weer langzaam fruit toe gaan voegen. Fruit zoals kiwi, blauwe bessen, frambozen bevatten het minst fructose. Sinaasappel, aardbei, mandarijnen en pruimen zijn ook goed. Fruit zoals banaan en ananas bevat wel weer meer fructose.
Na mijn volledig suikervrije periode ben ik minder suiker blijven eten en heb nu gelukkig niet gelijk een migraine aanval als ik wel een gebakje eet. Maar na een week met meer koek, snoep etc merk ik het gelijk.
Succes ben benieuwd naar je ervaringen.
Annick zegt
Myriam,
Ik ga er rekening mee houden wat de fructose in het fruit betreft.
Dank je voor je informatie.
linda zegt
hoi myriam ik eet al 5mnd koolhydraad arm ik ben nu 15 kilo lichter maar ik had afgelopen zaterdag gewone macaroni op met de nodige suikers er natuurlijk in (ik vond dat ik dat wel verdiend had) maar toen begonnen de migraine aanvallen te komen ik heb nu 3 aanvallen alweer gehad , zou dat daardoor kunnen komen ? ik had namelijk al bijna 5 maanden geen aanval gehad . mvg linda
Diana zegt
Reactie op artikel van Healthy Vega
Helemaal onderaan je verhaal schrijf je `let er wel op dat er geen honing aan toegevoegd is´. Maar honing is toch geen verkeerde suiker oftewel geraffineerde suiker,
Graag hoor ik van je
M vr, gr.
Diana
Myriam zegt
Hi Diana,
Geraffineerde suikers zijn juist de suikers die zijn bewerkt in de fabriek. De mineralen en vezels die er van nature inzitten worden verwijderd. Deze mineralen en vezels zorgen er juist voor dat je lichaam de suikers beter kan opnemen. Voorbeeld hiervan is dus de gewone witte tafelsuiker.
Ongeraffineerde suikers bevatten nog wel de van nature aanwezige mineralen en vezels.
Koud geslingerde honing is minder geraffineerd maar de meeste honing die je vind in de supermarkt is verwijderd uit de honingraat met een machine, waarbij hitte vrijkomt.
Honing heeft ook een hoge glycemische waarde waardoor het net als geraffineerde suiker voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel zorgt. Het is dus wel een iets beter optie maar wanneer je echt suikervrij wilt eten kun je ook beter honing zoveel mogelijk vermijden.
Stephanie zegt
Mijn ervaring met candida is dat honing bij mij dezelfde werking heeft als suiker. Honing, siroop, allerlei alternatieven zijn er om zonder suiker te zoeten maar bij mij bevallen deze niet goed.
Zoetstof en algave siroop zijn zelfs nog schadelijker dan suiker.
Myriam zegt
Met candida is honing inderdaad geen alternatief. Met candida is het verstandig om alle suikers en zoetstoffen te vermijden. Candida groeit door suikers/zoetstoffen.
Korry zegt
Hoe drink je dan cappuccino op werk als je geen melk drinkt?
Myriam zegt
Hi Korry,
Ik dronk toen mijn cappuccino met sojamelk. Inmiddels drink ik eigenlijk bijna geen koffie meer. Alleen als ik ergens op het terras zit en dan op de plekken waar ze cappuccino met amandelmelk serveren.
Anny zegt
Zou je aub een paar van zulke terassrn op kunnen noemen? Ik denk dat je dan bio-cafeetjes bedoelt zeker?
Anika zegt
Interessant om dit te lezen, heb zelf vaak last van hoofdpijn en had op de een of andere manier altijd al het gevoel dat het met suiker te maken had. Ik denk dat ik ook maar een tijdje zo min mogelijk suiker ga eten, kijken of het wat positieve effecten zal hebben!
Myriam zegt
Hi Anika, Het is zeker de moeite van het proberen waard. Let wel op dat tegenwoordig echt overal suiker aan is toegevoegd. Je zult er versteld van staan. Maar als je eenmaal weet waar suiker in zit en waar niet wordt het steeds makkelijker om de juiste keuzes te maken. Ik ben benieuwd hoe het gaat en wat de resultaten zijn. Succes..
Groetjes, Myriam
Maartje zegt
Handig! Ik heb namelijk ook meerdere keer per week last van een zeurende hoofdpijn, en gisteren was het zo erg dat ik enkel in mijn bed kon liggen en geen licht meer kon verdragen. Het was echt al zo lang geleden dat ik het zo erg had gehad!
Ik heb heel erg het vermoeden dat het door suikers komt, maar melk zou eigenlijk ook kunnen.
Ik had gisteren al de hele dag hoofdpijn, maar na het eten van een leo en het drinken van een Nesquik chocomelk, kon ik gewoon niets anders meer dan in mijn bed liggen met een deken over mijn hoofd en alle lichten uit.
Ik ga eerst eens beginnen met het stoppen met suikers eten, ik denk dat vooral daar de oorzaak ligt.
Erg bedankt voor dit artikel, ik vroeg me al een tijdje af of het mogelijk was dat ik hoofdpijn kon krijgen door suikers!
Myriam zegt
Hi Maartje, Leuk dat je reageert. Super vervelend dat je zo vaak last hebt van hoofdpijn. En heel herkenbaar dat licht zelfs al teveel is en dat je alleen nog maar in je bed kan liggen.
Ik zou zeggen probeer het inderdaad een periode. Het beste is als je het die periode (2 a 3 weken) heel streng bent en wanneer je dan weer suiker (of als je melk probeert melk) toevoegt, kijkt hoe je erop reageert.
Succes en ben benieuwd!
Stephanie zegt
Mijn ervaring hiermee is dat soyamelk (of geitenmelk, rijstenmelk) een goed alternatief is. Zelf krijg ik te veel last van melkproducten. (suiker, candida)
Willy zegt
Hallo,
Ik stuit toevallig op jouw artikel omdat ik voor de zoveelste keer me weer machteloos voel en de hoofdpijn (migraine) me weer eens teveel word, en dan ga ik altijd zoeken naar weer de volgende oplossing.
Ik heb al jaren heel veel last van hoofdpijn en slik naar mijn gevoel veels te veel Maxalt.
Ook ik had altijd het gevoel dat het met suikers te maken had en ik ben nogal een snoepert.
Ben uiteindelijk heel veel gaan minderen en eet alleen nog maar twee keer per dag iets lekkers bij de thee of koffie. Ja, natuurlijk heb je wel eens van die dagen dat je even een beetje doorschiet, maar die zijn nu toch zeldzaam.
Toch heb ik nog veel last en wil daar zeker wat aan doen.
Ik ben meteen het keukenkastje ingedoeken toen ik las van de geraffinnerde suikers en van de grammen per 100 gram.
Ik schrok enorm en dacht dus meteen, dit ga aanpakken.
De stroop en de pasta liggen al in de vuilnisbak.
Meteen schoot erdoor me heen, dat ik dus bijna niks meer kan eten en dat ik toch wel moet zorgen dat mijn suikerspiegel goed blijf.
Hoe heb je dat gedaan?
Heb je daar een of ander boek voor geraadpleegd of gewoon zelf uitgezocht door puur de etiketten de lezen en die dingen dan te vermijden.
Het lijkt me wel een hele uitdaging en vooral een doorzettingsvermogen. Ik hoop dat het snel reseltaat opleverd want dan houd ik het misschien ook vol.
Bedankt voor je advies en ik ga vanaf vandaag aan de slag en dan hoop ik dat ik in 2015 minder hoofdpijn heb.
Groetjes willy
Stephanie zegt
Hallo Willy,
Mijn ervaring hiermee is dat er toch veel mogelijk is.
Zo eet ik meer rijst dan aardappelen omdat zetmeel ook omgezet wordt in suikers.(net zoals koolhydragen)
Rijst en couscous heb ik goede ervaringen mee. Mayonaise zit ook stikvol suiker, wist u dat? De Belgische mayonaise bevat veel minder mayonaise.(huismerk AH bijv.)
Groenten bak/ kook ik, vlees of vis eet ik ongepaneerd en zonder sausje. Sausje bevat immers ook vaak suiker, tenzij je dit zelf maakt. Bijvoorbeeld sladressing: zit heel veel suiker in. (Je hebt van die zakjes die je zelf aan kan lengen met water en olijfolie, hier zit minder suiker in)
Nu heb ik candida, heb van elk rammetje suiker meteen al last. Ik ben van de een op de andere dag rigoureus gestopt met suiker en had letterlijk afkickverschijnselen: trillende handen, ijskoud.
Pasta eet ik suikervrij en check ook de pastasaus: hier zit ook veel suiker in. Zelf gebruik ik pestosaus als pastasaus.
Eerder had ik veel last van een schommelende bloeddruk, bevroren voeten en handen, dat is helemaal weg sinds ik mij aan dit dieet houd. Maar.. de eerste weken zag ik nog geen verbetering.
Ik ontbijt met rijst certials van Kellogs(minste suiker zit hier in, let op, niet de flakes want die hebben weer te veel suiker!) , overdag eet ik 4 sneedjes zuurdesem brood(gist allergie) met geitenkaas / vleeswaren. Dingen als jam/pindakaas etc etc wordt ik heel ziek van. ) Tussendoortjes doe ik eigenlijk niet aan, of ik pak wat nootjes. De reformwinkel heeft ook zuurdesembroodjes , die neem ik soms afgebakken mee voor de variatie. ‘s Avonds eet ik avond eten. In het begin lijkt het erg kaal.. Maar ik voelde mij stukken beter. Ik ben 23 jaar maar voelde mij over de 50. Energie had ik niet, exceem die niet weg ging, oververmoeid, overmatig transpireren, structureel terugkerende blaasontstekingen, nagels bijten, overmatige afscheiding waarvoor ik steeds anti schimmel middeltjes kreeg… Sinds ik mij aan dit dieet houd ben ik er volledig vanaf.
In de zomer snoep ik nog wel eens blauwe besjes maar dan krijg ik bij te veel blaasontsteking klachten en weer afscheiding. Zure besjes(die rode) bevallen mij beter. En dan wel met yughurt(soya) anders vind ik ze te zuur. Gewone yoghurt of biogarde bevat ook flink wat suiker van zichzelf! Bijna alles..
Misschien een tip: Boursin Cuisine gebruiken. En dan Belgische Mayonaise.
Stephanie zegt
Correctie: pasta glutenvrij *
Myriam zegt
Wat goed om te horen dat je vanaf vandaag aan de slag gaat met minder suikers eten. Ik weet hoe vervelend hoofdpijn/migraine is. Voor mij is het nu zo’n wereld van verschil. Voorheen had ik wekelijks last van hoofdpijn en nu echt nog maar heel sporadisch en de laatste keer dat ik een maxalt smelttablet heb genomen kan ik mij niet eens meer herinneren.
Het lijkt nu of je misschien niks meer kunt eten maar dat valt gelukkig mee hoor. Vermijd in ieder geval frisdrank, koek en snoep en eet het liefst geen snelle koolhydraten. (witte pasta, wit brood en witte rijst)
Vervang dit bijvoorbeeld door spelt en eet koolhydraten/suikers altijd samen met vezels (veel groente), vetten (olijfolie/kokosolie bijvoorbeeld) en of eiwitten (vlees, bonen, quinoa, of eieren bijvoorbeeld) Op deze manier ontstaat er geen piek in je bloedsuikerspiegel maar worden de suikers geleidelijk opgenomen.
Ik ben er zelf veel over gaan lezen en recepten gaan opzoeken op internet. Ik heb de opleiding hormoonfactor Trainer gevolgd en geef ook zelf consults om er bij mensen achter te komen waar er een disbalans zit op het gebied van hormonen en hieruit volgt dan een persoonlijk uitgebreid voedingsadvies.
De boeken die ik je kan aanraden
Het boek van Amber Albarda – informatie die makkelijk wegleest en leuke recepten
En voor meer uitleg het boek van Ralph Moorman – de Hormoonfactor trainer.
Op de site kun je meer boekentips vinden en vind je natuurlijk ook heel veel recepten die passen bij het minder tot geen suiker eten.
Wat trouwens wel heel goed werkt is als je het 2 / 3 weken echt heel streng volgt, dus echt helemaal geen suikers. Op deze manier kom je van je ‘suikerverslaving’ af. Je zult zien dat het daarna veel makkelijk is om al dat zoets te laten staan. En na een tijdje kun je zeker wel weer af en toe genieten van wat zoets. In het begin reageerde ik hier nog heel sterk op maar ik merk dat als ik het met mate eet mijn lichaam het nu ook veel beter kan verdragen en ik niet meer direct last krijg van hoofdpijn.
Ik wens je heel veel succes en ik wens je inderdaad een hoofdpijn vrij 2015 🙂
Stephanie zegt
Ik heb last van candida en na jaren allerlei vage klachten, ben ik ook rigoureus gestopt met suiker(en gist). Waarempel: grootste deel van de klachten weg.
Als ik nu één keer een stukje cake o.i.d. eet heb ik twee dagen migraine. Bij mij werkt het ‘zondigen’ dus totaal niet. 7 gram suiker is voor mij veel te veel.
Nu ik ook volledig fruit vermijd, ben ik van allerlei klachten af: structureel terugkerende blaasontsteking(en), afscheiding, overmatig transpireren. Alternatieven heb ik daar (nog) niet voor gevonden. Suiker vervangers werken bij mij net zoals suiker.. Nooit geweten dat het zo veel effect kon hebben.
Myriam zegt
Hi Stephanie, Wat goed om te horen dat je je zoveel beter voelt door het vermijden van suikers. Candida groeit van suikers dus klopt inderdaad dat je dan dezelfde klachten krijgt van suikervervangers. Met migraine en of PCOS kan het ook liggen aan een wisselende bloedsuikerspiegel waardoor sommige suikervervangers wel een alternatief kunnen zijn. ( met mate). Kun je wel gluten verdragen?
Bijzonder om te merken wat voeding voor je kan betekenen he! Jammer dat er nog steeds zoveel mensen zijn die het niet weten en de ene na de andere antibiotica kuur voorgeschreven krijgen. (wat Candida alleen maar verergert). Maar als het goed is komen hierdoor steeds meer mensen het wel te weten en kunnen ze van hun klachten af komen 🙂
Groetjes,
Myriam
Johanna zegt
Ik heb al jaren last van migraine. Eerst gestopt met koffie en chocolade. Daarna de zuivel en steeds minder suikers. Dat laatste daar heb ik vaak moeite mee. Heb vaak zin in wat zoets. Ook kan ik niet tegen de vervangers van de suikers. Ook niet van de vervangers van de zuivel producten. Gelukkig kan ik wel tegen gluten want van spelt sta ik helemaal op mn kop van de hoofdpijn en helpt er geen enkele medicatie..
Nu he ik nog een ander probleem. Tegen het fruit waar ik wel tegen kan omdat ik daar geen hoofdpijn van krijg daar krijg ik weer buikpijn van. Evenals de noten. Ook daar kan ik er maar weinig van verdragen.
Soms ben ik het zat en neem ik idd iets waar suiker in zit. Vooral nu in deze tijd van het jaar de pepernoten bv. Dan denk je o het kan en voor je het weet sta je smorend op met hoofdpijn en weet je dat je er weer drie dagen aan vast zit.
Maar na dit lezen van jullie allemaal ben ik blij dat ik niet de enige ben en dat geeft wel een hoop rust en maakt het makkelijker om de suikers te laten staan
Allemaal veel succes en een hoofdpijndossier 2015
Groetjes johanne
Myriam zegt
Hi Johanne, Wat lastig dat je van de buikpijn krijgt van fruit waar je geen hoofdpijn van krijgt. Net als noten. (dit zijn inderdaad makkelijke tussendoortjes)
Ik merk zelf dat kokosbloesemsuiker voor mij werkt. Het wordt geleidelijker opgenomen en ik heb niet zo’n piek in mijn bloedsuiker. Onze recepten bevatten sowieso ook veel minder suiker. Je ziet ook vaak dat gewone suiker 1 op 1 wordt vervangen met kokosbloesemsuiker. Heb je dit ook geprobeerd?
Fijn dat je na het lezen van alle reacties wel weer motivatie gevonden hebt om de suikers te laten staan :)>
Succes!!
Groetjes, Myriam
Sally zegt
Hi Myriam, ik ben nu ook al iets van een maand gestopt met suiker want ik wil graag aankomen en omdat mijn voeding voornamelijk bestond uit vrijwel alleen maar suiker – balansloos dus – kwam ik niet aan.
Nu heb ik mega hoofdpijn, elke dag – in het begin zelfs migraine, omdat mijn lichaam al jarenlang verslaafd is aan suiker.
Ik heb mijn depressieve momenten hierdoor, want random supermarkt chocolade maakte mij altijd happy. Een goede pure koffie helpt dan wel eens maar als ie te sterk is dan kan ik pas rond 2 a 3 uur in de nacht m’n ogen sluiten.
Ook in verband met school: ik kreeg pas te horen dat ik mij moest inhouden en me niet wild moest gedragen anders kan ik een klasje terug, en daar had m’n leraar ook gelijk in.
Nu ben ik er achter gekomen dat de suiker mij zo druk maakte, logisch natuurlijk maar soms denk je daar nier bij na.
Suiker heeft mijn leven best wel verrenueerd, en ik maar denken dat het me happy maakte..
Heb jij enig idee hoe lang ik nog hoofdpijn moet lijden? Zelfs als ik in mn ooghoek wil kijken doet het pijn..
En weet jij ook een goede vervangende voeding die dezelfde happy feelings geven als chocolade? (Ben nu bezig met pure chocolade naar 99% op te bouwen maar dit is best smerig!)
Myriam zegt
Hi Sally,
Wat goed dat je je voeding aan het aanpassen bent en probeert suiker te vermijden. En wat ontzettend naar de je nu zoveel last hebt van hoofdpijn. Het zijn echt ‘afkickverschijnselen’. Eet en drink je wel voldoende?
Het is niet zo verstandig om nu meer koffie te gaan drinken. De caffeine uit koffie onttrekt vocht uit je lichaam waardoor je ook weer eerder hoofdpijn krijgt. Heel veel water drinken (minimaal 1,5 liter per dag) is heel verstandig.
Het is echt een ‘verslaving’ waar je vanaf moet komen. De eerste weken zijn daarom het meest heftig. In banaan zit hetzelfde stofje als in chocolade. (waar je blij van wordt) Alleen is het ook slim om hele zoete fruit soorten nu ook even te vermijden. Deze geven namelijk hetzelfde signaaltje aan je lichaam (vanwege de fruitsuikers) waardoor je de volgende keer wel weer naar chocolade grijpt in plaats van een banaan.
Dus ik zou adviseren echt 2 weken heel streng voor jezelf te zijn. Helemaal geen suikers en ook geen zoet fruit. Zo maak je het voor jezelf makkelijker. Je kunt het hierna het fruit weer toevoegen.
Zorg ervoor dat je voldoende gezonde opties in huis hebt. Noten zijn bijvoorbeeld een goed tussendoortje. Zo kun je als je trek hebt hier altijd iets van eten.
Hoop dat ik je zo een beetje geholpen heb, heel veel succes!
Groetjes, Myriam
Anny zegt
Ik had precies hetzelfde! Ik kom ook maar niet aan (ben 1,78m lang en weeg maar 53kilo) maar dat is wel duidelijk te zien aan mijn voedingsbalans. Ik prop me maar vol met Marsen en Snickers, wat ik weer goedpraat met een broodje gezond of een middelmatig bordje avondmaaltijd (groente,vlees&rijst/aardappelen)
En mijn leraren zeiden dit ook tegen me. Toen was ik een tijdje gaan minderen met suikers en vrijwel iedereen vond me al saaier worden haha maar ik kon me wel beter concentreren.
Heb ook pure chocolade geprobeerd, begon van 65% naar 75% naar 99% oeff zonder wilskracht deed ik het niet hoor.
Nu ben ik weer teruggevallen in mn suiker, gisterenavond half zakje gecarameliseerde popcorn op, dodelijke migraine vandaag.
Heb nu sinds een week ook een bril (cilindercorrectie), ik weet niet of dit komt door de suiker maar het zou me niet verbazen..
Miryam, hoe doe jij het met water drinken? Ik word meestal eerst misselijk van water drinken en krijg heel veel puisten omdat mijn lichaam dan reinigt. Dit is echt zo’n naar begin dat ik er niet aan wil beginnen, hoe stom het ook klinkt.
Sylvana zegt
Hallo Myriam,
Ik ben zo blij dat ik dit heb gelezen. Ik ben sinds een paar dagen ook begonnen met suikervrij te eten en dus wat ik hier las van 7 gram suiker per 100 gram heeft mij ook veel geholpen. Ik zit nog op school en de migraine beïnvloed mijn leven zo erg dat ik mijn jaar niet had gehaald. Nu doe ik hetzelfde jaar over en heb ik nog zoveel migraine. Ik en mijn moeder zochten naar allerlei dingen waar het aan kon liggen. Dokters zeiden tegen mij dat het stress was maar ik wist zeker van niet. Ik ben gaan kijken naar suiker (omdat ik eerst heel veel bakte, want dat was mijn hobby), en misschien helpt dat ook wel bij mij. Teveel suiker is sowieso niet goed, en ik hoop zo erg dat mijn migraine ook aan de suikers ligt. Ik heb alleen een vraag, want ik eet wel gewoon fruit, want dat vind ik heel erg lekker, ik heb verder geen moeite met suikervrij eten, dus ik ga geen chocolade eten of andere snoep. Is het fruit schrappen voor een paar weken alleen maar om het je makkelijker te maken??
Groetjes,
Myriam zegt
Hi Sylvana, Wat ontzettend naar dat je zoveel last van migraine hebt. Ik weet hoe vervelend en pijnlijk het is en zeker als je dagelijkse activiteiten er ook nog eens onder lijden.
Super goed dat je nu zelf aan het kijken bent wat je eraan kunt doen. Ik hoop dat je met het vermijden van suiker snel resultaat zult hebben. Het schrappen van fruit (in de eerste 2 weken) maakt het makkelijker. De suiker die in fruit zitten zorgen ook voor een piek in je bloedsuikerspiegel met hierna een dal. In het dal krijgt je een signaaltje van je lichaam om weer iets te eten. (en vaak is dit dan iets met suikers omdat dit je snel energie geeft)
Het is verstandig om de echte zoete fruitsoorten te minderen en te combineren met eiwitten en vetten. Fruit is ook gezond dus je hoeft het zeker niet helemaal niet meer te eten maar het drinken van vruchtensappen is bijvoorbeeld niet zo verstandig.
Heel veel succes ik ben benieuwd hoe het gaat!
Groetjes, Myriam
Annemarie zegt
Ja, ook hier volop ervaring met stevige en frequent voorkomende migraines en hoofdpijnen , inclusief evenwichtsstoornissen/duizelingen , niet fijn !
Ik ben bijna drie jaar geleden al gestopt met koffie/chocolade/citrusfruit/noten/ gefermenteerd voedsel. Zeg maar, de meest genoemde migraine triggers. Ik at overigens al jaren zo goed als biologisch, zonder pakjes en zakjes en met de nadruk op veel groenten en wat fruit. Deze eerste veranderingen hadden geen effect op de migraine. Daarna ben ik met suikers gaan minderen en nam alleen nog maar af en toe iets met kokosbloesemsuiker of met biologische honing gezoet. Ook dit is niet dé oplossing, maar ik heb wel het gevoeld at het goed is om zo min mogelijk geraffineerde suikers te nemen.
Afgelopen maanden ben ik dan ook nog gestopt met gluten eten ( op advies van de Amerikaanse neuroloog, Josh Turknett, die zelf ook leed aan migraines en veel baat heeft bij glutenvrij en suikervrij eten) . Ik ontbijt nu met havermout of gierstvlokken , gekookt in rijstmelk en op smaak gebracht met blauwe bessen , wat lijnzaad en kaneel . Lunch bestaat uit zelfgemaakte soep, of omelet, of een salade en heel soms een glutenvrije boterham. Maar nu , na meer dan twee maanden moet ik toch concluderen dat ik nog evenveel migraines heb.
Dus of voeding in mijn geval dé clou is vraag ik me af. Ik merk dat hormoonschommelingen ( in mijn geval de overgang) toch de grootste invloed lijken te hebben .
Maar ik denk zeker dat het minimaliseren van suikers en gluten goed is voor het gehele lichaam . En mijn tip zou zijn om zo min mogelijk bij de ‘gewone’ supermarkt te kopen, en vooral te focussen op groenten, fruit, een klein beetje zuivel in de vorm van biologische yoghurt, karnemelk, feta ,( evt. van geit) , en te varieren met granen ( boekweit, havermout, gierst, rijst, quinoa, amaranth …. allemaal glutenvrij of glutenarm) .
En niet die rare vega- burgers uit de supermarkt kopen, daar zit meestal veel ‘verdachts’ in , haha!
Mies zegt
Ik weet dat ik veel te veel suiker eet en drink. Echt verslaafd ben ik aan sinas, koekjes, snoep ed. In de afgelopen maand heb ik heel veel kunnen laten staan. Gevolg: dag in dag uit migraine. Mijn lijf stond op de kop! Bij mij dus niet door het eten van suiker, maar door het niet meer eten van suiker. Ik wil nog steeds graag mijn nieuwe levensstijl vasthouden, maar mijn lichaam accepteert het niet. Heeft iemand tips???
Myriam zegt
Wat ontzettend vervelend. Kan heel goed zijn dat dit een ontwenningsreactie is van je lichaam. Heel erg naar natuurlijk maar mijn advies is toch om het voor 6 weken helemaal te laten staan en te kijken wat dit je oplevert. Zorg ervoor dat je er echt voldoende bij drinkt. Succes!
Linde zegt
Ik merk zeker een verband tussen mijn voedingspatroon en aantal migraines. Vorig jaar woonde ik in een studentenhuis en dronk ik bijna elke dag alcohol. Resultaat: een dag per week lag ik ziek op bed, een hoofdpijn/migraine aanval. Nu woon ik wat rustiger, kook ik gezonder en heb ik het eens per maand of nog minder. Als ik op een dag een maaltijd (ontbijt) oversla, niet genoeg drink of heel veel zoets eet, merk ik dit dus vaak direct in weer een aanval.
Wat ik gek vind… Dat ik zo goed weet waardoor ik mij slecht voel, maar dat een eetpatroon veranderen nog best lastig is!
Myriam zegt
Hi Linde, Wat fijn dat je nu weet wat je migraine triggert en er dus rekening mee kunt houden. Ik vind het helemaal niet zo gek hoor dat het toch best lastig is om je eetpatroon te veranderen. Levensstijl aanpassingen gaan nooit zonder slag of stoot. Of in alleen maar als een stijgende lijn.
Het zijn dingen die je dus moet laten die juist heel erg lekker zijn of waar je bepaalde associaties bij hebt. (Gezellig chocolade op de bank op vrijdagavond of biertjes/wijntjes in de kroeg) Het is daarom best lastig om dit patroon te doorbreken en andere keuzes te maken.
Anne zegt
Ook ik heb super lang en veel migraine gehad. Sinds november ben ik gestopt met toegevoegde suikers en sinds vorige maand begin ik goed resultaat te merken. Op dit moment al 3 weken geen migraine gehad (en dat is voor mij een super lange periode zonder hoofdpijn). Mede via jullie site tot inzicht gekomen, ik ben er super blij mee. Hopen dat de migraine ooit nog eens voorgoed weg blijft.
Myriam zegt
Hi Anne, Wat leuk om te horen dat mede door onze site je tot inzicht bent gekomen. En natuurlijk ontzettend fijn dat je al 3 weken geen migraine meer hebt gehad. Ik weet hoe vervelend het is. Ik heb nu echt zelden meer hoofdpijn terwijl voorheen het bijzonderder was als ik geen hoofdpijn had. Het kan dus! 🙂 Hoop dat het bij jou ook vanaf nu steeds minder wordt en wegblijft. Groetjes, Myriam
Tamara zegt
Ik ben sinds 2 dagen beginnen met geraffineerde suikers weg te laten en wel nog fruit erbij, alleen heb beide nachten wakker gelegen van hele erge helse hoofdpijnen niet normaal, komt dat door het minderen van de suikers? Heb jij daar miss een tip voor want zo is het helaas niet voor mij vol te houden en wil het graag zo door zetten.
dennis zegt
ik kreeg net hoofdpijn door 100% appelsap “diksap” te drinken. zo vervelend
Sofie zegt
Hi Myriam! Interessant artikel! Hoe gaat het intussen met je, zoveel jaar later? Ik ben eergisteren op aanraden van m’n neuroloog ook suikervrij beginnen eten in de hoop dat het m’n migraine helpt verminderen. Ik heb er zelfs ook een blogje voor gemaakt! 🙂 Ik ben trouwens ook vegetariër! Ik had twee vraagjes voor jou: waarom vermeld je pindakaas bij zoete producten? Aan veel soorten pindakaas is toch geen suiker toegevoegd? En peulvruchten zoals pinda’s worden toch net aangeraden in een suikervrij dieet? En het tweede: mis je geen kaas? Wij gebruiken thuis ook enkel plantaardige melk maar voor kaas heb ik nog geen lekkere plantaardige vervanging gevonden… Groetjes!