Landbouwgif komt helaas nog steeds regelmatig voor op producten die in de supermarkt te koop zijn. Deze bestrijdingsmiddelen bestaan uit een brede waaier aan stoffen die giftig is voor mensen doordat ze hormoonverstorende, kankerverwekkende of neurotoxische werking hebben. Het is niet ongewoon dat er tussen de 5 en 13 verschillende soorten gif op met name fruit gevonden worden. Het loont dus kritisch te kijken naar wat je koopt en waar je het koopt.
Zoek de verschillen
Het ene product wordt veel meer bespoten dan het andere product. Aardappels worden bijvoorbeeld erg veel bespoten en avocados weer veel minder. Als je dit weet kun je bewustere keuzes maken en het ene product wel biologisch kopen en het andere (toch nog) niet.
Kijk daarnaast ook waar het product vandaan komt. Van met name Spanje, Egypte, Marokko en Griekenland is bekend dat groente en fruit veel bespoten worden, vaak met pesticiden die niet in Nederland gebruikt mogen worden. Nederlandse producten zijn vaak relatief schoon. Nog een argument om dus vooral Nederlands fruit en groente te kopen.
Weet wat je eet
Om je keuzes in de supermarkt te vergemakkelijken, hieronder een lijst met meest en minst bespoten groente en fruit:
Meest bespoten
Aalbessen, aardappels, aardbeien, andijvie, appels, citroenen, druiven, frambozen, grapefruit, kersen, komkommer, mandarijnen, nectarines, paprika, pepers, peren, perzik, selderie, sinaasappels, sla, spinazie, wortels.
Minder bespoten
Ananas, asperges, avocado’s, banaan, bloemkool, broccoli, champignons, erwten, kiwi, mais, mango, meloen, passievruchten, pruimen, rode kool, venkel, witlof, witte kool, uien, zwarte bessen.
Anoniem zegt
Hallo Frank,
Bewust worden van voeding geeft een positief effect denken in oplossingen er is altijd een keuze maar maak deze zo dat due bij jiu past
Frank zegt
Helemaal mee eens!
verhoeven zegt
zit er ook gif op bosbessen
ledegen tony zegt
Ik heb ontdekt dat ajuinen zeer gezond is voor het lichaaam.
Ik ben momenteel 80 jaar en werk nog heel veel aan mijn gezondheid;
Kan ik in België gerust ajuinen kopen zonder pesticiden ??
stefan zegt
wat leuk!
Gerrie zegt
Wat fantastisch Frank dat je dit doet en doe je dit allemmal vrijblijvend en voor niets?
Het zou fijn zijn als er een langere lijst komt van onbespoten en bespoten groente en fruit, zo kan je nog beter een keus maken, hoe zit het bijvoorbeeld met wortels. Bij de groenteboer hebben ze mij wijs gemaakt, dat alle kas groente tegenwoordig onbespoten zijn. Klopt dit?
Frank zegt
Hallo Gerrie, bedankt voor je reactie! Ja we doen dit nog steeds voor niets, omdat we het belangrijk vinden dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van wat eten voor je betekent en wat er allemaal mee aan de hand kan zijn.
Ik heb nog nooit gehoord dat alle kasgroenten onbespoten zouden zijn. Ik weet zo goed als zeker dat dit niet klopt. Misschien bedoelt de groenteboer de groenten uit de kas van zijn specifieke leverancier(s)?
Anja zegt
Ik wil graag weten of er een bepaald merk of land van herkomst de hoeveelheid gif beïnvloed van oa appels en ander fruit
Ik weet bv dat er op nederlandse appels veel gif zit maar is dat meer of minder dan bv spaanse appels.
Ik eet al mijn groente biologisch maar fruit voor mijn sap en smootys wint ik biologisch echt veel te duur. Ik schil al het fruit maar krijg soms het iedere als ik alle berichten hoor dat ik dan maar beter geen fruit kan eten.
Het voelt een beetje of bio of nix.
Hoe kom ik er achter waar het minst gif op zit.
Alvast bedankt
Frank Beekwilder zegt
Hi Anja, zover ik weet is het niet mogelijk om specifiek per product of merk te achterhalen waarmee en in welke mate iets bespoten is. Dat betekent dat het hooguit per categorie is te bepalen. Ik gebruik dit lijstje dus om te bepalen of ik iets per se biologisch wil eten of dat, als het zo uitkomt, ik het ook ok vind om het bij de gewone supermarkt te halen. Appels bijvoorbeeld koop ik altijd biologisch, ook als ik ze bij de blauwe grootgrutter haal.
Bio of niks doe ik zelf niet; ik eet liever groente en fruit ook al is (voor een deel) bespoten, dan dat ik het helemaal niet eet. Ik denk dat je nog altijd meer baat hebt bij wat je binnenkrijgt wanneer je niet biologische producten eet dan als je het niet doet. Helemaal als de meerderheid van de producten die je koopt wel biologisch zijn.
Leonoor zegt
Wat altijd kan is je groente en fruit in zuiveringszout (natriumcarbonaat) water een nacht laten weken. Dan kunne de gifstoffen die vaak in een vetlaagje op bijvoorbeeld appels zitten losweken. Wortels of bieten die slap zijn worden dan ook weer harder, ook mooi meegenomen.
Marian zegt
Schijnt niets uit te maken. Het gif zit al in het produkt tijdens de groei.
Fq zegt
Ik doe mijn fruit in water met baking soda schijnt 95% van de gif te elimineren.
lore zegt
beste,
ik vind dat artikel hier terug en ik ben blij met die laatste reactie:
” ik eet liever groente en fruit ook al is (voor een deel) bespoten, dan dat ik het helemaal niet eet.”
ik heb namelijk een discussie met mijn schoonmoeder over frambozen.
Zij beweert dat die zo erg bespoten worden met vergif dat het echt niet meer goed is om ze te eten.
IK geef ze aan mijn kindjes, wat dus absoluut niet goed is volgens haar.
( want ze kwam ooit langs een veld waar frambozen bespoten werden en zij en haar vriendinnen vielen zowat flauw van het vergif. En alle konijntjes van de buurman zijn gestorven drie dagen nadat de achterbuurman frambozen bespoten had)
Ik heb wel mijn twijfels bij haar verhalen, maar ik vroeg me af hoe veilig frambozen nu zijn.
Ik heb er net gekocht op de markt en ik was van plan ze weer op te eten en ook aan mijn zonen te geven.
Is er in België en Nederland een controle op voedsel? Bekijken zij dan ook waarmee bespoten werd?
U lijkt me een kenner, ik hoop dat u me wat kunt helpen.
vriendelijke groetjes, Lore
Frank Beekwilder zegt
Beste Lore, het blijft een lastig gebied. De testen die worden gedaan worden steekproefsgewijs uitgevoerd en de uitkomsten zijn niet constant, bovendien is dan ook nog niet altijd duidelijk hoe schadelijk het ene of hoe schadelijk het andere middel is.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit publiceert wel data, waarmee je een algemeen beeld kunt vormen. Kijk je naar frambozen, dan blijken daar veelal 2 middelen te worden gebruikt, die wellicht niet heel schadelijk voor zoogdieren (mensen) zijn, jammer genoeg wel voor de insecten waaronder ook bijen. Met name Thiacloprid staat op een lijst met middelen waarvan de toelating opnieuw bekeken zal worden.
Zacht fruit wordt veelal wel flink bespoten, dus enige terughoudendheid lijkt me verstandig, in ieder geval in hoeveelheid en frequentie van het eten van dit soort bespoten soorten.
lore zegt
Bedankt voor uw antwoord.
Ik denk ook dat de hoeveelheid en frequentie belangrijk zijn, maar dat geldt voor heel veel dingen: met mate eten.
Ik ga de framboosjes nog eens afspoelen en er dan toch een paar in de fruitpap pletten.
Nog heel veel succes met deze site, ik heb ondertussen al wat leuke receptjes ontdekt!
Leonoor zegt
ja heel erg wat er gedaan wordt en niemand mag weten, wat een wereld. En dan gaat het niet alleen over voeding, wat al heel erg is, maar ook over medicijnen die os lichaam vernietigen, vaccinaties, chemo, straling.
Gezond fruit zegt
Biologisch fruit is niet altijd onbespoten. Telers die werken volgens skal normen mogen nog een tal van gifstoffen gewoon toepassen. Meestal zijn dat andere stoffen of midere doseringen. Biologisch fruit kan dus altijd nog residuen van gif bevatten.
Zelf fruit verbouwen voor het verkrijgen van onbespoten fruit biedt meeste zekerheid om dit daadwerkelijk te verkrijgen. Verder zijn er steeds meer telers die nadruk leggen op een eerlijk product en minder op keurmerken. Door de gifspuit een jaar rond op zolder te laten is het gegarandeerd onbespoten fruit
Frank Beekwilder zegt
Bedankt voor je toevoeging. In de praktijk is het lastig om ALLE gifstoffen te vermijden en is de meest praktische oplossing om zo te kiezen dat je zo min mogelijk giftige residuen en middelen binnen te krijgen.
Zelf verbouwen is wel een geweldige oplossing natuurlijk als je die mogelijkheid hebt!
Yorick zegt
Nu heb ik ook nog een toevoeging op deze leuke site. Ik heb van bioteelers gehoord dat je soms zelfs beter niet biologische producten kunt kopen. Biologische producten worden vaak bespoten met natuurlijke gif soorten die soms nog langer in het lichaam blijven rondhuizen en schadelijker zijn voor onze gezondheid.
Ik wordt er zelf echt gek van. Te veel mensen op de aarde vraagt om dit soort productie processen, anders is er niet meer tegen op te verbouwen. Maar ik denk dat het eten van deze tijd ons mensen zo ziek maakt en dat dit 1 van de grootste kanker veroorzaker is. Misschien wordt de mens een paar generaties verder wel resistent. Tot die tijd…. is alles wat betreft eten naar mijn idee en gok zolang je niet zelf verbouwd, maar dan echt biologisch.
Marie-José Thijssen zegt
Vandaag bij een tuinder geweest met een winkel aan huis. De informatie die ik daar kreeg… luidt als volgt:
Biologische groenten en fruit worden in NL ook bespoten! En sommige van die middelen zijn zelfs slechter voor de mens dan de regulier gebruikte gifstoffen. Hoe denk jij hierover?
Ze hebben zelf een kwaliteitskeurmerk wat inhoudt dat er alleen gespoten wordt wanneer het nodig is en niet preventief. Dus bijv. hun eigen spitskool en bloemkool…. worden alleen die planten / delen van de teelt behandeld als er ingegrepen dient te worden en anders niet. En ze kiezen voor de minst belastende stoffen.
Mark zegt
Op de site van Weet Wat Je Eet staat een gifmeter. Zowel per product als per supermarkt:
http://www.weetwatjeeet.nl/index.php/de-weet-wat-je-eet-gifmeter?method=results&presets=fruit_desc
Lector zegt
Aardbeien,eet ik zolang ze te koop zijn bijna elke dag,als broodbeleg ,dus een soort echte
Aardbeien jam,maar zonder suiker.
Gisteren bij super Jumbo bakje Hollandse aardbeien,zit een vreemde bittere smaak aan
Kan dat het gif zijn waar mee ze bespoten zijn,kan je dat ergens laten checken B.v. Bij
Keuringsdienst voor waren?
Myriam zegt
Hi Lector, Sorry voor mijn wat vertraagde reactie. Het fruit zou heel goed bespoten kunnen zijn. Ik weet eerlijk gezegd niet of je dit ergens kunt laten checken.
Joop Ketel zegt
Vroeger had iedereen bij ons in het dorp rode bessen-, zwarte bessen-, kruisbessenstruiken. Daar werd enige vorm van gif opgespoten. En de bessen waren altijd puntgaaf. Waarom moet er dan nu zoveel pesticiden op deze bessen worden gebruikt. Wie kan mij dit uitleggen.
Joop Ketel zegt
Fout in mijn tekst: ik bedoel geen enkele vorm van gif op gespoten
annie zegt
ik was alles wat kan eerst met een afwas middel en spoel het daarna goed af
annie zegt
tomaatjes gewassen het was geen water meer maar thee niet te geloven
Jo zegt
Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit kun je neutraliseren met zuiveringszout. Wat veel erger is: Zuivel en vlees. Daarvan krijg je veel zwaardere gifstoffen binnen.