Tegenwoordig hoor je veel over magnesium. Het zou goed zijn voor allerlei processen in je lichaam. Maar wat is het nu precies? Wat doet het met je? En wat gebeurt er als je een magnesium tekort hebt?
Wat is het?
Magnesium is een mineraal net als bijvoorbeeld zink, calcium en ijzer. Mineralen zijn erg belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat vitaminen en enzymen hun werk kunnen doen in je lichaam. Het mineraal magnesium stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan. Enzymen zijn grote eiwitmoculen die je lichaam aanmaakt. Elke lichaamscel is te beschouwen als een soort fabriek die voedingsstoffen opneemt en omzet in andere stoffen. Dat omzetten van stoffen wordt gedaan door enzymen. Hou je het nog bij?
Wat doet het voor mij?
Magnesium:
- Zorgt voor de ontspanning van je spieren, zenuwen en bloedvaten
- Is betrokken bij het vrijmaken van energie uit je voeding
- Zorgt voor de vorming van gezonde tanden
- Verhoogt je weerstand tegen spanning en stress
- Het versterkt je geheugen en concentratievermogen
- Bevordert de gezondheid van je hart en bloedvaten
- Geeft stevigheid aan je skelet
Hoeveel heb ik er van nodig?
Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken dus moet je het uit eten en drinken te halen. De hoeveelheid magnesium die je binnen krijgt verschilt per persoon. Voor mannen is de aanbevolen hoeveelheid 300-350 milligram per dag en voor vrouwen 250-300 milligram per dag. Voor zwangere vrouwen ligt deze hoeveelheid iets hoger, op net zoveel als voor mannen.
De zwangerschap is een periode waarbij het vrouwelijke lichaam meer behoefte heeft aan magnesium. Veel zwangere vrouwen die hier niet genoeg van binnenkrijgen hebben last van krampen, rugpijn en houden vocht vast. Ook na de zwangerschap is de magnesiumbehoefte van een vrouw verhoogd. Moedermelk bevat namelijk 35 tot 40 milligram magnesium per liter. Goed voor het kleintje, maar zelf heb je het natuurlijk ook nodig!
Waar zit het in?
Nu weet je wat magnesium is en hoeveel je er per dag van nodig hebt, maar je wilt natuurlijk ook graag weten waar het inzit. Ik zet de producten even voor je op een rijtje.
- Cacao
- Volkoren-/meergranenbrood
- Tarwezemelen
- Sojaproducten
- Noten (vooral amandelen, pecan- en cashewnoten)
- Pinda’s
- Bonen
- Granen
- Zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaad
- Roggebrood
- Bananen
- Risotto en zilvervliesrijst
- Spinazie
- Ananas
- Pruimen
Het is belangrijk dat je minstens twee van deze producten per dag eet in voldoende mate. Dus bijvoorbeeld sojayoghurt met noten als ontbijt, of volkorenbrood als lunch (wij geven de voorkeur aan spelt), een banaan als tussendoortje en bij het avondeten zilvervliesrijst. Zo kan je er heel makkelijk voor zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt.
Wat gebeurt er als ik een tekort heb?
En wat nu als je wel een tekort hebt aan magnesium? Wat gebeurt er dan met je? Een tekort aan magnesium heeft zoals gezegd verschillende invloeden op je lichaam. Als je een langdurig tekort heb aan magnesium kun je last krijgen van lichamelijke en psychische klachten.
Stress
Ten eerste wordt je gevoeliger voor stress. Stress zorgt ervoor dat je lichaam meer magnesium gebruikt dan normaal, waardoor je magnesiumvoorraad verder afneemt. Het tekort aan magnesium wordt alleen maar groter en leidt dus tot meer stress. Niet handig!
Spierpijn
Ook heeft een magnesiumtekort een negatief effect op je spieren. Je spieren ontspannen namelijk minder bij een magnesiumtekort en hierdoor kun je last krijgen van spierpijn.
Verlaagde weerstand
Verder is er bij een magnesiumtekort ook minder magnesium beschikbaar om energie uit je voeding te halen. Hierdoor heb je minder energie en ben je vaker moe. Lui op de bank liggen is dan een stuk aantrekkelijker dan uitstapjes met je vrienden maken of door het bos lopen. Ook vermindert het je weerstand waardoor je sneller vatbaarder bent voor bacteriën en schimmels. Blegh…
Hoe kan ik een tekort aanvullen?
Ik heb je nu toch niet zenuwachtig gemaakt hoop ik he? Geen stress! Je kunt je magnesium namelijk gewoon aanvullen door producten te eten die ik hierboven op een rijtje heb gezet. Je kunt ook (tijdelijk) een voedingssupplement met magnesium slikken. Doe ik ook, hierdoor weet ik dat ik behalve via mijn gezonde voeding zeker genoeg magnesium binnenkrijg. En hoef ik daar niet meer over te stressen. Want zoals gezegd, door stress kan een magnesiumtekort ontstaan en dat willen we juist voorkomen 🙂
Kim zegt
Een te veel aan magnesium kan hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Stop dan met supplementen, je voedingspatroon is dan in orde/balans.