De functie van gluten
Bakken zonder gluten kan soms best lastig zijn. Gluten zorgen voor stevigheid aan je baksel en het heeft ook een bindende factor. Glutenvrije pure meelsoorten zoals boekweitmeel of teff geeft je baksel een overheersende smaak waar je van moet houden. Zelf vind ik alleen boekweitmeel in een cake niet lekker dus ben ik opzoek gegaan naar een alternatief.
It’s all in the mix
Ik ben gaan experimenteren met verschillende glutenvrije meelsoorten om tot een lekkere en makkelijke glutenvrije meelmix te komen. Het is een mix geworden van 4 meelsoorten namelijk: rijst-, haver-, boekweit en maïsmeel. Je kunt uiteraard meer glutenvrije meelsoorten toevoegen zoals kokosmeel of amandelmeel. Ik heb juist bewust voor deze meelsoorten gekozen omdat ze relatief goedkoop zijn. Daarnaast absorbeert kokosmeel meer vocht waardoor je meer water moet toevoegen aan het recept en amandelmeel is juist weer vochtig van zichzelf. Wanneer je deze laatstgenoemde meelsoorten gebruikt is het dus niet zo makkelijk om de hoeveelheid bloem die in een recept staat een op een te vervangen door je zelfgemaakte mix.
Dit recept is voor 300 gram meel. Je kunt natuurlijk ook meer maken en dit bewaren. Deze glutenvrije mix kun je dus gebruiken voor elk recept waarin gewoon meel of speltmeel wordt gebruikt, zoals allerlei koekjes of pannenkoeken.
Let op: vervangt niet zelfrijzend bakmeel
De mix van alleen de meelsoorten is geen vervanger voor zelfrijzend bakmeel. Hiervoor moet je extra ingrediënten toevoegen. Het trio bakpoeder, bakingsoda en xantaan gum zorgen ervoor dat je baksel gaat rijzen en bindt.
- 120 gram rijstmeel
- 75 gram havermeel (of glutenvrije havervlokken)
- 80 gram boekweitmeel
- 25 gram maïsmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels baking soda
- 1 theelepel xantaan gum
- Vermaal de glutenvrije havervlokken in de keukenmachine
- Meng alle meelsoorten goed door elkaar
- Voeg de bakpoeder, baking soda en xantaan gum toe en meng goed door elkaar.
Martina van campfort zegt
Dag Myriam ik ben ook bezig met gezonde voeding vind het heel belangrijk om te weten wat je eet.
Maak zelf mijn eigen ketjup notenpastas.
Tini Mulder-Eenhoorn zegt
Hoi Myriam, vandaag heb ik een appeltaart gebakken met jou meelmix+zelfrijzendbakmeel trio. Hoe kan het toch dat mijn meelbal niet uit te rollen is tot een homogene dunne plak. De plak valt compleet uitelkaar als ik hem van het aanrecht afhaal. Dan moet ik de bakvorm via de ” metselmetheode ” maken: stukken en brokken aan elkaar en maar hopen dat het blijft zitten. Als je een goede tip heb hoor ik het graag!
Groetjes, Tini
Robert zegt
Te weinig water waarschijnlijk (ca 300ml op 500 gr meel). Voeg ook wat olie toe (10ml op 500 gr meel), dan wel dezelfde hoeveelheid water eraf trekken. Deeg moet soepel aanvoelen na kneden.
Shir zegt
Beste Myriam, Waar kan je die meelsoorten kopen?
Riny zegt
welk meel kan ik gebruiken in plaats havermout
Klaske zegt
Hai, vraagje.
Ik heb SIBO en moet daardoor lowfod eten. Maar elk Glutenvrije meel heeft mais (ik wil m’n eigen pizza maken). Weet jij hoe ik de mais kan vervangen als ik een eigen mix ga maken van Glutenvrije meelsoorten?