Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Maak zelf glutenvrij meel

Door Myriam 6 Reacties

Glutenvrij meel

Maak je eigen mix van 4 soorten glutenvrij meel

De functie van gluten

Bakken zonder gluten kan soms best lastig zijn. Gluten zorgen voor stevigheid aan je baksel en het heeft ook een bindende factor. Glutenvrije pure meelsoorten zoals boekweitmeel of teff geeft je baksel een overheersende smaak waar je van moet houden. Zelf vind ik alleen boekweitmeel in een cake niet lekker dus ben ik opzoek gegaan naar een alternatief.

It’s all in the mix

Ik ben gaan experimenteren met verschillende glutenvrije meelsoorten om tot een lekkere en makkelijke glutenvrije meelmix te komen. Het is een mix geworden van 4 meelsoorten namelijk: rijst-, haver-, boekweit en maïsmeel. Je kunt uiteraard meer glutenvrije meelsoorten toevoegen zoals kokosmeel of amandelmeel. Ik heb juist bewust voor deze meelsoorten gekozen omdat ze relatief goedkoop zijn. Daarnaast absorbeert kokosmeel meer vocht waardoor je meer water moet toevoegen aan het recept en amandelmeel is juist weer vochtig van zichzelf. Wanneer je deze laatstgenoemde meelsoorten gebruikt is het dus niet zo makkelijk om de hoeveelheid bloem die in een recept staat een op een te vervangen door je zelfgemaakte mix.

Dit recept is voor 300 gram meel. Je kunt natuurlijk ook meer maken en dit bewaren. Deze glutenvrije mix kun je dus gebruiken voor elk recept waarin gewoon meel of speltmeel wordt gebruikt, zoals allerlei koekjes of pannenkoeken.

Let op: vervangt niet zelfrijzend bakmeel

De mix van alleen de meelsoorten is geen vervanger voor zelfrijzend bakmeel. Hiervoor moet je extra ingrediënten toevoegen. Het trio bakpoeder, bakingsoda en xantaan gum zorgen ervoor dat je baksel gaat rijzen en bindt.

4.0 from 3 reviews
Glutenvrije meelmix
 
Print
Prep
5 minuten
Koken
1 minuut
Totaal
6 minuten
 
Aantal personen: 300 gram
Ingrediënten
Glutenvrije meelmix
  • 120 gram rijstmeel
  • 75 gram havermeel (of glutenvrije havervlokken)
  • 80 gram boekweitmeel
  • 25 gram maïsmeel
zelfrijzend bakmeel vervanger
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels baking soda
  • 1 theelepel xantaan gum
Instructies
  1. Vermaal de glutenvrije havervlokken in de keukenmachine
  2. Meng alle meelsoorten goed door elkaar
inclusief zelfrijzend bakmeel
  1. Voeg de bakpoeder, baking soda en xantaan gum toe en meng goed door elkaar.
3.2.1310

 

 

 

 

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Dessert, Recept, Tips, Tussendoor Tags: Glutenvrij

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Resultaat na drie dagen detoxen – Detox Delight
Zuivelvrije vanille frosting »

Reacties

  1. Martina van campfort zegt

    19/02/2016 om 20:32

    Dag Myriam ik ben ook bezig met gezonde voeding vind het heel belangrijk om te weten wat je eet.
    Maak zelf mijn eigen ketjup notenpastas.

    Beantwoorden
  2. Tini Mulder-Eenhoorn zegt

    28/01/2017 om 16:26

    Hoi Myriam, vandaag heb ik een appeltaart gebakken met jou meelmix+zelfrijzendbakmeel trio. Hoe kan het toch dat mijn meelbal niet uit te rollen is tot een homogene dunne plak. De plak valt compleet uitelkaar als ik hem van het aanrecht afhaal. Dan moet ik de bakvorm via de ” metselmetheode ” maken: stukken en brokken aan elkaar en maar hopen dat het blijft zitten. Als je een goede tip heb hoor ik het graag!
    Groetjes, Tini

    Beantwoorden
    • Robert zegt

      25/04/2018 om 11:30

      Te weinig water waarschijnlijk (ca 300ml op 500 gr meel). Voeg ook wat olie toe (10ml op 500 gr meel), dan wel dezelfde hoeveelheid water eraf trekken. Deeg moet soepel aanvoelen na kneden.

      Beantwoorden
  3. Shir zegt

    07/05/2017 om 19:50

    Beste Myriam, Waar kan je die meelsoorten kopen?

    Beantwoorden
  4. Riny zegt

    03/09/2019 om 14:22

    welk meel kan ik gebruiken in plaats havermout

    Beantwoorden
  5. Klaske zegt

    07/08/2022 om 10:39

    Hai, vraagje.

    Ik heb SIBO en moet daardoor lowfod eten. Maar elk Glutenvrije meel heeft mais (ik wil m’n eigen pizza maken). Weet jij hoe ik de mais kan vervangen als ik een eigen mix ga maken van Glutenvrije meelsoorten?

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....