In de vorige post over waar te beginnen met gezond eten besprak Myriam een gezonde en suiker-vrije optie voor een goed begin van de dag: het ontbijt. Een goed begin is het halve werk, en na het havermout ontbijt ben je voor de rest van de ochtend meestal onder de pannen. Misschien heb je aan het eind van de ochtend nog zin in een klein tussendoortje. Je kunt dan bijvoorbeeld een appel eten, of gewoon 1 of 2 glazen water drinken.
Lekker lunchen met een bammetje – not
De lunch dan. We zijn nogal gehecht aan onze boterhammen in Nederland. Ik kan hier niet anders dan zeggen dan dat je beter geen of veel minder brood kunt eten ook tijdens de lunch. Als je wel brood eet dan het liefst volkoren en beter geen brood van tarwemeel maar bv spelt.
In Nederland en veel andere Europese landen is dit nogal vloeken in de kerk, aangezien brood de basis vormt van iedere lunch. En soms voor nog wel meer maaltijden per dag. Waarom geen brood eten?
Waarom geen brood eten dan?
Even een technisch kennis stukje over suikers en zetmeel: iedereen kent suiker in de vorm van geraffineerde tafelsuiker, de witte suikerkorreltjes, oftewel sucrose. We weten dat deze geraffineerde suiker niet goed voor ons is. Deze sucrose bestaat uit een molecuul fructose en een molecuul glucose. De glucose en fructose worden in je darmen van elkaar ‘losgeknipt’ en zijn daarna klaar om in het bloed te worden opgenomen.
Sacharose is een koolhydraat. En zo zijn er nog veel andere koolhydraten zoals zetmeel. Zetmeel bestaat uit lange slierten van de eerder genoemde glucose moleculen. Die worden op hun beurt in de darmen losgeknipt en in het bloed opgenomen. Precies dezelfde bouwstenen en precies hetzelfde proces.
Pasta, aardappels, rijst en ook brood bestaan voor het overgrote deel uit zetmeel. En zijn dus opgebouwd uit lange strengen glucosemolecule. Oftewel: pastastrikjes en ook boterhammen bestaan voor het grootste deel uit…. suiker.
Als je brood eet, eet je eigenlijk suiker
Dit is een punt waar veel mensen zich niet bewust van zijn. Doordat we zoveel aardappels, rijst, pasta en ook brood eten krijgen we veel te vaak veel te veel glucose oftewel suiker binnen. Met deze kennis in je achterhoofd kun je wellicht makkelijker andere keuzes maken.
Het devies is dus: minder of geen brood eten bij de lunch! En als je echt wel brood wilt eten, maak het dan een kleiner onderdeel in plaats van het hoofdbestanddeel. De gewoonte in Nederland om maar 1 plakje beleg per boterham te doen en dan een boel boterhammen te eten is niet zo handig. Je kunt dan beter een boterham nemen en die overladen met groen beleg. Lekkerder en veel gezonder.
Ik kan niet zonder brood!
Nog beter is om helemaal geen brood te eten. Salades zijn geweldige lunchgerechten, en met de juiste keuzes kun je ze ook prima meenemen. Deze quinoa salade bijvoorbeeld. Neem wel de dressing in een apart bakje mee en roer er pas doorheen op het moment dat je gaat eten. Zo blijft de sla lekker knapperig.
Een goede brood-vervanger is een rijstewafel, die je prima bij je salade kunt eten, bijvoorbeeld met wat hummus en plakjes komkommer. Je voelt je na het eten fris en energiek en je zult veel minder last hebben van de ‘after dinner dip’ die je hebt als je veel brood eet.
Ik geef toe, het is even wennen, maar als je eenmaal zover bent wil je niet meer terug.
Marije zegt
Hallo!
Ik zie erg lekkere dingen op jullie site! Dank dat jullie dat zomaar met iedereen delen!
Een vraag over brood. Vanwege een huidaandoening kan ik naast zuivel en suiker, beter ook geen gluten eten en dus geen brood meer. Ik hou van salades, dus dat is geen punt om te vervangen. Maar de bite van brood…die mis ik! Zelf gemaakte crackers helpen, zeker gezien de spreads en lactose-vrije kaas.
Maar hoe zit het met roggebrood? Kan dat wel?
Ik hoor het graag!
Marije
Frank zegt
Hi Marije, leuk dat je ons blog leest en bedankt voor je reactie.
Net als andere graansoorten bevat rogge gluten. Maar wel minder dan bijvoorbeeld tarwe. Het ligt aan de mate waarin je gluten kunt verdragen of het raadzaam is om brood van roggemeel te eten.
Speltbrood is een ander alternatief. Ook dat bevat gluten, maar wel van een andere samenstelling dan van tarwe. Koop dan ook een zuurdesem broodsoort; speltgluten worden bij desem brood door fermentatie gedeeltelijk omgezet en zijn beter verteerbaar.
Mocht dat niet helpen, dan kun je altijd nog uitwijken naar glutenvrij brood. Dat kun je bij de natuurvoedingswinkel kopen, ook steeds meer supermarkten verkopen daar een variant van.
Groeten,
Frank
Marije zegt
Ah, dat helpt…Ik kan beter geen gluten eten, maar volgens mij zou het in roggebrood of speltbrood zoals je zegt, geen kwaad voor mij.
En boekweitmeel en -brood? En maïs? Zelfde verhaal?
Frank zegt
Hi Marije,
Boekweit- en maïsmeel zijn allebei glutenvrij. Het punt is dat deze melen heel vaak maar voor een deel worden gebruikt (dat geldt trouwens ook regelmatig voor spelbrood, goed om te checken). Het andere deel is dan gewoon tarwemeel. Let daar dus op, anders ben je maar (voor een klein deel) geholpen.
Groeten,
Frank
hel zegt
hoi
ik maak altijd ” brood” van groente
kijk maar eens bij de raw food daar kan je de
lekkerste recepten vinden en ook voor crackers
zo lekker veel lekkerder als gewoon brood
hel zegt
o ja en van quinoameel maak ik altijd ook lekkere broodjes
banaan , appel ,wortel enz
Frank Beekwilder zegt
Bedankt voor je reactie, klinkt interessant! Kun je me naar een recept verwijzen dat je heel lekker vindt? Ik ben benieuwd.
Gerrie Essens zegt
Hallo Frank,
Geldt jullie advies om minder suikers binnen te krijgen ook voor zilvervliesrijst?
Wordt zilvervliesrijst ook omgezet tot suikers?
Of geldt dit alleen voor witte rijst?
Vriendelijke groet.
Gerrie
Myriam zegt
Hi Gerrie,
Zilvervliesrijst bevat meer vezels (bij witte rijst wordt de schil verwijderd) en daarom worden de suikers langzamer opgenomen in je bloed. Op deze manier ontstaat er een minder sterke piek in je bloedsuikerspiegel.
Doordat de zemelen intact blijven bij bruine rijst bevat het ook meer voedingsstoffen ten opzichte van witte rijst.
Sanne zegt
En hoe zit het dan met het tekort aan jodium dat het gevolg is van geen brood meer eten? Dit heeft namelijk schadelijke gevolgen, zeker als je zwanger bent of een kinderwens hebt.. Misschien handig om hier ook een stukje over te schrijven als je zo’n artikel neerzet.
Myriam zegt
Hi Sanne,
Brood zelfs is geen jodiumbron maar het is er aan toegevoegd. Eigenlijk dus een voedingssupplement in brood. Om dan te zeggen dat je brood echt nodig hebt klopt dus niet helemaal. Je kunt ook jodium als voedingssupplement nemen (of in een multivitamine) Of echte jodiumbronnen eten zoals zeewier en zeekraal bijvoorbeeld.
foodie zegt
Hoi,
Waar halengte jullie jodium uit als je geen brood eet?
Rita zegt
Hoi, wat interessant Ik eet al vanaf mei geen brood meer! (en viel 15 kilo af) Sindsdien ook geen last meer van mijn darmen. Als ik het wel een keertje doe voel ik het direct de volgende dag. Toch ben ik bang dat ik te weinig vitamines binnenkrijg. Daarom slik ik een vitamine-pil. Als broodvervanger eet ik twee rijstwafels per keer. Met kaas. Of havermout.
Myriam zegt
Hi Rita, Wat fijn dat je je beter voelt en ook 15 kilo bent afgevallen. Je zult niet snel vitamine te kort hebben als je geen brood meer eet maar een multivitamine vind ik sowieso verstandig om bij te slikken. Groetjes, Myriam
Trinco zegt
Ik vraag me wel af wat jullie voor werk doen.
Ikzelf werk o.a. in de bouw en bosbouw, zwaar werk en als ik dat moet doen op rijstwafels, salade en crackers dan kun je me opdweilen.
Daarom vind ik het nogal kort door de bocht: geen brood eten.
Ik vraag me dan ook oprecht af hoeveel bouwvakkers, stratenmakers of grondwerkers jullie in je kennissenkring hebben en of die ook op een dergelijk dieet kunnen leven.
Gerard zegt
hallo Trinco, je hebt het blijkbaar nog niet geprobeerd want het kan weldegelijk.
Ik doe verglijkbaar werk als jij, veehouder,loonwerker,bouw en daarnaast doe ik veel aan duursport.
voorheen at ik veel brood, aardappelen,vlees,pasta en zuivel.
sinds een jaar geen zuivel meer(dat is alleen goed voor zuigelingen) geen suiker en de rest weinig of niet.
ik eet nu vooral groente fruit noten zaden bonen en rijst en vis bereid of aangevuld met de goede vetten uit olijfolie en de goeie kokos olie.
ik kan daar heel goed en lang op werken of sporten en ik heb nooit meer dat ik me wat slappig voel en ff gauw een broodje met zoetigheid moet nemen wat ik voorheen wel had.
er zijn trouwens ook topsporters die zo eten dus dat zegt ook wel wat.
m`n vrouw is ook zo gaan eten en is in korte tijd 15 kilo afgevallen.
ik overigens niet want ik was al mager.
Jaap Nentjes zegt
Ik ben sinds anderhalf jaar een overtuigd “niet broodeter” Wat ik echter tot mijn schade ondervond is dat mijn schildklier bijna niet meer werkte vanwege jodiumgebrek. Jodium wordt via bakkerszout toegevoegd aan het brooddeeg en kennelijk is het moeilijk om via andere voeding voldoende jodium binnen te krijgen. Sinds ik dat weet neem ik iedere dag 1 of 2 biologische jodiumpillen en is het probleem opgelost. Het is goed om dit te vermelden..
Jaap N
Huub zegt
Nee een rijstwafel dat vult… Klinkklare onzin dit. Volgens mij staat brood gewoon in de schijf van vijf…
Ryan zegt
Omdat iets in de schijf van 5 staat betekent niet dat het goed voor je is.
Maar ik zou maar eens zelf onderzoek doen over kaas melk brood ect. We worden voor de gek gehouden.