Sabina, onze nieuwe gastblogster
We hebben een nieuwe gastblogster: Sabina van der Hoeven
Sabina is allergisch voor verschillende vaste onderdelen van een gezond dieet zoals noten en peulvruchten. Zij zal haar ervaringen, meningen en tips op het gebied van gezonde voeding gecombineerd met een voedselallergie vanaf nu met ons delen op Healthy Vega.
Sabina: “Gezond eten en toch genieten, dat is mijn motto. Eigenlijk moet ik zeggen: extra genieten. Want sinds ik volledig biologisch eet, zit ik veel beter in mijn vel en geniet ik van elke hap. Ik probeer veel uit op het gebied van gezonde voeding en ontdek graag nieuwe plekjes in Amsterdam waar je lekker en gezond kunt eten. Hier op Healthy Vega deel ik graag mijn ervaringen met jullie”.
Kijken naar gezond eten zonder opgezwollen ogen
Een rode huid, dikke opgezwollen ogen en overal jeuk. Het zijn enkele symptomen van mijn voedselallergie. Het ergste is de benauwdheid, die al snel optreedt als ik pinda’s, noten, peulvruchten of soja eet. Het is een raar idee dat je lichaam zo heftig reageert op natuurlijke producten, die eigenlijk gezond zijn. Sinds een jaar let ik extra op mijn voeding en probeer ik zo gezond mogelijk te leven, maar mijn voedselallergie maakt het niet altijd makkelijk.
Vegan Challenge
Zo was ik vastbesloten om – samen met Frank en Myriam – mee te doen aan de Vegan Challenge. Een maand lang geen dierlijke producten. Goed voor mezelf en goed voor de wereld, dacht ik. Ik wist dat het niet gemakkelijk zou worden. Helemaal omdat ik gek ben op zuivelproducten als kaas, kwark en melk. Gelukkig had ik hier al snel een goede vervanger voor gevonden. Sojamelk en amandelmelk zijn voor mij geen optie, maar rijstemelk daarentegen is top. Het is bijna net zo romig als melk en geeft een beetje een zoete touch aan mijn havermoutontbijt.
Geen eiwitbommetjes
Ik ben niet zo’n vleeseter, dus een maand zonder vlees? Geen probleem. Er bestaan bovendien vleesvervangers zonder peulvruchten en soja, maar je moet er wel even voor omfietsen. Bij de Vegetarische Slager ligt het in de toonbank, maar bij de supermarkt om de hoek nog niet. Om voldoende eiwitten binnen te krijgen, eten veel vegetariërs en veganisten bonen. Eiwitbommetjes als linzen, erwten en bruine bonen zijn heerlijk, maar bij de eerste hap van een kommetje linzensoep staat mijn tong in vuur en vlam. Er zat voor dus mij niet veel anders op dan een maand lang voornamelijk groentegerechten te eten. Die conclusie zette me aan het denken…
Te grote uitdaging
Ik ben niet vies van een uitdaging, maar het zou voor mij een extra grote uitdaging worden om met de Challenge nog voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen Na gesprekken met vrienden en familie en een goede overweging van de voors en tegens, kwam ik tot de conclusie dat de Vegan Challenge voor mij op dit moment een te grote uitdaging is. Mijn research naar goede alternatieven is in ieder geval niet voor niets geweest. Naast rijstemelk, heb ik vegankoekjes ontdekt: speltspeculoos van Billy’s farm. Vrij van suiker, soja, pinda, ei en melk. Eerlijk is eerlijk; het is niet zo lekker als speculaas met suiker, maar wel een stuk gezonder en ik kan ervan eten zonder schuldgevoel! Over schuldgevoel gesproken, dat heb ik ook niet over de Vegan Challenge. Zonder dierlijke producten eten is goed, maar als het door een voedselallergie als een onmogelijke opgave voelt… zoek dan een gezond alternatief dat bij je past en waar je gelukkig van wordt.
Annika Pohlert zegt
Ja dat is inderdaad heel lastig! Ik heb een dochter met ei en pinda allergie! Ik ben benieuwd naar haar blog!!!
Healthy Vega zegt
Hi Annika, mijn eerste blog staat online https://healthyvega.nl/biologisch/leven-voedselallergie
Wilma van der Kroon zegt
Leuk stukje. Fleur gebruikt al jaren geen dierlijke producten. Daardoor kreeg ze wel vitamine b12 en kalk te kort. Wel belangrijk om deze aan te vullen met vitamine B complex en kalktabletten. Voorkom je hoop gezondheidsproblem