Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Door Myriam 11 Reacties

Vrouw op het toilet

‘Hoe gaat het met je ontlasting?’ Als ik deze vraag stel tijdens een van mijn consults als PCOS hormoon coach krijg ik meestal een verbaasde blik. ‘Uhm.. goed’ is meestal het antwoord. Maar na wat doorvragen komt toch vaak naar voren dat ‘Uhm goed’ helemaal niet betekent dat er geen klachten zijn.

Want wat is eigenlijk goede ontlasting? Hoe ziet het eruit? En horen sommige minder prettige dingen gewoon bij naar de wc gaan, of eigenlijk toch niet?

Gezonde ontlasting

Als je spijsverteringsstelsel optimaal functioneert hoef je weinig moeite te doen en komt er dagelijks 1 of 2 keer een mooie hoop. Het ruikt een beetje maar stinkt niet heel erg. Je drol bestaat uit 1 mooie soepele vorm en is pindakaaskleurig. Alhoewel de kleur natuurlijk ook afhankelijk is van wat je gegeten hebt: na het eten van rode bietjes is de pindakaas kleur ver te zoeken :). Ook niet onbelangrijk: nadat je geweest bent hebt je een opgelucht gevoel.

Hoe ziet jouw ontlasting eruit?

Ik kan het wel ongeveer beschrijven, maar een beeld is veel duidelijker (nee, geen foto’s!). Gelukkig is er al een tabel gemaakt door wetenschappers aan de universiteit van Bristol.

Bristol Stool Chart

Welk type ontlasting heb jij?

Type 3 en 4 zijn normaal en worden als gezond gezien. Vanaf type 6 heb je last van (lichte) diarree en bij type 7 heeft voedsel heel kort in de darmen gezeten waardoor er te weinig vocht aan onttrokken is. Deze ernstige diarree kan ontstaan door een ziekte zoals cholera (een acute maag-darm infectie), of een bacteriële of virale infectie.

Ontlasting type 1 heeft het langst in de darmen gezeten en is daarom vaak het moeilijkst om uit te scheiden. Je lijdt dan zeker aan constipatie. Dit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl. 

25% van de Nederlanders heeft last van zijn spijsvertering

Zespri (van de kiwi’s) heeft onderzoek(1) gedaan naar de spijsvertering van Nederlanders en heeft ons gevraagd hier wat over te delen. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de mensen last heeft van zijn spijsvertering. Slechts één op de drie Nederlanders geeft aan geen enkele last te hebben van hun spijsvertering.
64% van de Nederlandse bevolking heeft dus weleens last en bij een kwart van deze mensen is dat zo ernstig dat ze zich er zorgen over maken. 
Constipatie, buikpijn, diarree, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken, buikpijn en een vertraagde maaglediging zijn veel voorkomende klachten. 

Constipatie is een vervelend probleem waar voeding een grote rol bij speelt en waar vrouwen tweemaal meer door getroffen worden dan mannen.

#MijnSpijsvertering 

Een probleem dat dus eigenlijk heel veel voorkomt, maar waar weinig over wordt gesproken. Tijd om hier wat luchtiger over te doen (leuke woordgrap?). 

Want een goede spijsvertering draagt bij aan een optimale fysieke en geestelijke gezondheid. Dus laten we over onze spijsvertering praten en dit onderwerp uit de taboe-zone halen. En vooral oplossingen delen! 

Dan moet ik natuurlijk het spits afbijten (sla deze alinea over als je totaal niet geïnteresseerd bent in mijn poep 😉 ).

Vroeger als klein meisje had ik al vaak last van constipatie en later bleef dit met name zo tijdens vakanties. In Nepal was iedereen om mij heen aan de diarree maar nee hoor, ik was al weer dagen niet geweest. Of op wintersport als het ontbijt ineens bestond uit witte kaiserbolletjes stagneerde direct mijn hele spijsvertering. Of was dit toch omdat ik dan met een groep op vakantie was en ik minder privacy had?!

Extra frustrerend is dat ik dan al weet dat als ik niet kan, het de volgende dag alleen maar erger wordt :S 

En een nieuw probleem dat zich heeft aangediend na de bevalling zijn jawel.. aambeien. Wanneer ik maar 1 dag niet naar het toilet kan is het weer feest. Dan is er bloed en doet het pijn… kan je vertellen dit is echt geen pretje. 

Voeding is de oplossing

Die problemen zijn voor mij een reden om ervoor te zorgen dat ik elke dag dus gewoon kan poepen!

‘Wanneer er naar de oplossing gevraagd wordt, denkt 39% van de Nederlanders als eerst aan het aanpassen van de voeding om van klachten af te komen’ staat er in het eerder genoemde onderzoek. Maar toch kunnen veel mensen het niet zelf oplossen. Hier valt dus nog een boel winst te behalen.

Hier een aantal tips die bijdragen aan een goede stoelgang en waar ik veel aan heb:

  • Meer vezels
    Nog geen 10% van de Nederlanders komt aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels(2), terwijl we deze toch echt nodig hebben voor een soepel verloop van onze stoelgang. Vezels vind je veel in groente, fruit en volkoren producten
  • Meer fruit
    Fruit is goed voor je spijsvertering en draagt bij aan goede ontlasting. Groene kiwi (de ‘normale’ dus) is extra effectief ten opzichte van ander fruit. Dit komt door het relatief hoge gehalte oplosbare voedingsvezels én het natuurlijke verteringsenzym actinidine. Dit zorgt voor zachtere ontlasting die makkelijker de darmen uitkomt.
  • Drink voldoende water
    Drink minimaal 1,5 liter water per dag zodat je in ieder geval voldoende vocht binnenkrijgt
  • Drink smoothies
    Groente en fruit zitten boordevol vezels en daarnaast bevatten ze ook nog eens veel vitaminen en anti-oxidanten. Het drinken van een smoothie in de ochtend is een gemakkelijke manier om direct veel vezels binnen te krijgen. 

Deel je tips!

Spijsverteringsklachten zijn dus zeker niet normaal. Al komen ze vaker voor het hoort niet! De komende maand zal ik meer spijsverteringstips delen via Facebook. Heb je ook een tip die jou heel erg helpt? Ik vind het interessant om te horen en op deze manier kun je ook andere mensen helpen. Deel je tip met #mijnspijsvertering.

Ik zeg Let’t talk about Poep! 🙂

1. Onderzoek in samenwerking met onderzoeksbureau IVox uitgevoerd onder 1.000 Nederlanders
2. http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/richtlijn _voor_de_vezelconsumptie.pdf
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zespri

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Tips

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette
Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo »

Reacties

  1. Marianne zegt

    22/01/2016 om 07:39

    Ik heb meer last van winderigheid sinds ik vegan ben. Ik heb soms de indruk dat soja de boosdoener is maar weet het niet zeker. Ik eet alleen biologische sojaproducten en gebruik géén sojamelk (alleen rijstmelk), een blog over winderigheid lijkt me super interessant. Overigens heb ik over mijn ontlasting geen klachten hoewel ik mij afvraag of de koffie in de ochtend die mijn stoelgang automatisch stimuleert wel zo handig is. Zodra de koffie in mijn maag kom heb ik regelmatig ook een pijnlijk gevoel vlak voordat ik dan naar het toilet moet.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      22/01/2016 om 09:02

      Hi Marianne, Gebruik je misschien ook meer bonen en linzen? Dit kan voor winderigheid zorgen. Wat hiervoor een oplossing is, is kombu (zeewier) toevoegen bij het koken. Dit zorgt ervoor dat het beter verteerbaar is. Van sojaproducten heb ik het niet eerder gehoord maar kan dat jij hier last van hebt. Goeie manier om er achter te komen is om het voor een paar weken (3 a 4) helemaal niet te gebruiken en dan weer toe te voegen. Je kunt dan de reactie van je lichaam goed waarnemen.
      Misschien zijn smoothies een goed alternatief voor de koffie in de ochtend. Deze helpen ook bij het opgang brengen van de stoelgang.
      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  2. Annemieke zegt

    22/01/2016 om 22:11

    Hallo Marianne,

    Winderigheid kan door van alles komen. Ook van veel koolhydraten, zoals er in rijstemelk zit. Misschien ben je ook meer fruit gaan eten toen je vegetarisch bent gaan eten? Ik ben ook snel winderig, door bijvoorbeeld teveel chocolademelk te drinken. Meer dan 1 kop chocolademelk geeft bij mij vaak buikpijn en winden. Ook van veel koolhydraten wordt ik winderig. Als ook van enkel tarwebrood te eten. Ik eet nu veelzijdiger door meer tarwearm en zuurdesem brood te eten en sowieso minder brood te eten. Als jij denkt dat je darmen moeite hebben met sojabonen, is dat natuurlijk super makkelijk te testen. Succes!!!

    Beantwoorden
  3. Marlies zegt

    25/01/2016 om 22:00

    Ik heb veel gehad aan het boek Darm EHBO (http://www.darmzinnig.nl/)

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      28/01/2016 om 11:45

      Hi Marlies, Ken ik zelf niet ga ik naar kijken. Dank je voor je tip!

      Beantwoorden
  4. Charly zegt

    03/02/2016 om 22:09

    Dit is precies de reden waarom ik gezonder ben gaan eten, en meer over mijn voeding ben gaan nadenken (en de reden dat ik toen ooit op je blog terecht kwam). Ik heb ook altijd gedoe met mijn stoelgang, echt rot. Zelf probeer ik
    altijd zo wisselend mogelijk te eten, in kleine porties (dan kunnen de darmen het het beste aan) en genoeg bewegen. Go darmen, Go stoelgang! 😉

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      06/02/2016 om 12:07

      haha Ja Go Darmen, Go Stoelgang 🙂 Fijn dat je er wel achter bent wat beter voor je werkt. Beweging werkt voor mij ook erg goed.

      Beantwoorden
  5. Anja zegt

    02/03/2016 om 17:59

    Heel belangrijk, gezonde darmen. Ook voor je afweer.
    Ik ben overgevoelig voor gluten. Ik merk het ook altijd direct als ik teveel koolhydraten eet. Of als ik een te grote maaltijd nuttig. Dan krijg ik last van winderigheid.

    Een hele belangrijke tip voor gezonde darmen is: beweging. Zonder beweging, krijg je last van verstopping.
    Een heel goed natuurlijk middeltje om te darmen te activeren is gember. Je kunt er bijvoorbeeld thee van zetten. Gooi wat gemberpoeder of stukjes gemberknol in een mok, heet water erop en klaar. Thee van stukjes gemberknol moet je wel even laten trekken. Gemberballetjes in siroop zijn minder gezond, omdat ze gesuikerd zijn..
    Gember is verder ontstekingsremmend, helpt bij verkoudheid en griep en nog veeeel meer. Google maar.
    In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je bloedverdunners slikt, kun je beter eerst met je huisarts overleggen voor je veel gember gaat gebruiken.

    Beantwoorden
  6. m zegt

    21/04/2016 om 08:53

    Beste,

    Vanaf welke ontlasting (5,6,7) in de tabel kan je medicatie niet voldoende opgenomen worden?
    Ergens vond ik hetzelfde schema en spraken ze bih nummer 5 al van diarree..

    Met vriendelijke groeten,

    Beantwoorden
  7. Tineke zegt

    14/02/2018 om 10:55

    Hoi, ik eet sinds een half jaar veganistisch en heb erge last van mn darmen, in het begin heel winderig en vanaf het begin tot nu diaree… heb probiotica geprobeerd maar dat helpt niet. Ik zie hierboven veel tips tegen verstopping maar wat te toen bij diarree??

    Beantwoorden
    • Marlies zegt

      30/05/2018 om 21:50

      Ik heb hetzelfde! Ongeveer in januari geswitcht naar veganistisch eten, maar ontlasting is aan de dunne kant. Voel me verder wel gewoon goed. Ik wil ook graag weten waar dit aan zou kunnen liggen en hoe ik hier wat aan kan doen.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....