PCOS? Nog nooit van gehoord, dacht ik toen mijn gynaecoloog vertelde dat ze bij mij PCOS vermoedde. Na wat research kwam ik erachter dat tot wel 10% van de vrouwen in hun vruchtbare leeftijd last heeft van klachten die door PCOS veroorzaakt worden. 10%, echt veel toch?! En er zijn zoveel vrouwen die dit niet weten. Voor mij nog een reden om mijn ervaringen, tips en bevinden over PCOS te gaan delen.
Wat is PCOS?
PCOS of te wel Poly Cysteus Ovarium Syndroom wil zeggen dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cystes) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn.
De diagnose PCOS wordt gegeven aan vrouwen waarbij er een verstoring is van de hormoonhuishouding en vruchtbaarheid.
Bij de eerste helft van de menstruatiecyclus ontwikkelen normaal enkele eiblaasjes (follikels) in de eierstokken. Meestal groeit hiervan 1 verder, die tot een ovulatie (eisprong) komt. Bij PCOS worden er meerdere kleine eiblaasjes gevormd die moeilijk of niet tot een eisprong lijden. De eiblaasjes die onder ontwikkeld zijn worden ook wel cysten genoemd. Door deze stoornis bij de rijping van de eiblaasjes kan het zijn dan je niet of onregelmatig menstrueert. Bij een normale menstruatiecyclus word je 13 tot 14 keer ongesteld, bij PCOS minder dan 8 keer.
Wat zijn de symptomen van PCOS?
– Cystes (vochtblaasjes) in de eierstokken
– Onregelmatige eisprong (onregelmatige / geen menstruatie)
– Acne, overbeharing, haaruitval, stemmingswisselingen en/of overgewicht (bij 40% van de vrouwen met PCOS komt overgewicht voor, niet bij iedereen dus!)
Lang niet iedereen heeft van alle symptomen last.
Hormoonwaarden PCOS
De waarde van de hormonen LH (het hormoon dat de eisprong opwekt), eventueel testosteron en insuline (het hormoon dat bloedsuikerspiegel regelt) zijn verhoogd. Het hoge gehalte aan testosteron kan in sommige gevallen voor acne of overbeharing zorgen. Bij een deel van de vrouwen met PCOS komt insulineresistentie voor. Insuline is betrokken bij de regulatie van je bloedsuikerspiegel. Wanneer je lichaam insuline resistent is wordt het minder gevoelig voor de insuline die het produceert. Hierdoor maakt het lichaam een grotere hoeveelheid insuline aan. Vaak wordt insulineresistentie als symptoom gezien maar door andere wetenschappers wordt het tegenwoordig als oorzaak beschouwd.
Eigen ervaring en tips voor bloedsuiker balans
Ik zelf heb geen last van overmatige acne, overbeharing of overgewicht maar wel blijft mijn menstruatie volledig uit. Inmiddels al 10 maanden en hiervoor slikte ik al 10 jaar de pil dus ik weet niet hoe mijn natuurlijke cyclus verliep. Op een echo bij de gynaecoloog was te zien dat er veel eiblaasjes in mijn eierstokken zijn.
Binnenkort ga ik ook een afspraak maken voor een bloedtest om de waarde van verschillende hormonen vast te stellen.
Ik heb als advies gekregen dat als ik zwanger wil worden, ik clomid kan slikken en als dit niet werkt ik voor gonadotrofine injecties kan kiezen. Als dat nog niets uithaalt dan zijn er nog mogelijkheden als I.U.I., IVF of ICSI. Maar ik wil er alles aan doen om dit voor te zijn en er op een natuurlijke manier voor te zorgen dat mijn menstruatie weer op gang komt en de oorzaak te bestrijden in plaats van de symptomen.
Omdat ik veel gelezen heb over voeding en ervaringen van anderen geloof ik echt dat insulineresistentie er mee te maken kan hebben en de daadwerkelijke oorzaak kan zijn.
Hieronder een aantal tips die kunnen bijdragen aan het op peil houden van je bloedsuikerspiegel.
– Vermijd geraffineerde suikers
– Verminder koolhydraatrijk voedsel. Koolhydraten worden omgezet in suikers.
– Sla geen maaltijden over. Niet te veel tijd tussen maaltijden (niet langer dan 3 uur). Eet bijvoorbeeld wat vaker een kleine (gezonde) maaltijd
– Start je dag met een glas water (met citroen)
– Drink geen koffie voor je ontbijt
– Ontbijt maximaal 90 minuten na het opstaan
– Voeg meer citroen toe aan je voedingspatroon. Citroenen helpt als buffer voor de opname van suiker
– Kaneel verlaagt de bloedsuikerspiegel aanzienlijk. Voeg daarom kaneel toe aan je ontbijt (bijvoorbeeld in je havermout pap). Nog effectiever is om kaneelextract te slikken, dit vindt je naast meerdere andere bloedsuikerspiegel verlagers in een supplement als Tri Sense.
– Voeg gefermenteerd voedsel toe aan je voedingspatroon – dit remt de opname van suiker af. Ik probeer zelf bijvoorbeeld zuurkool aan mijn lunch toe te voegen bijvoorbeeld op een cracker, lekker met hummus en tomaat.
– Let op de glycemische index (lager dan 55) en glycemische lading.
De glycemische index (GI) is de waarde die aangeeft hoe snel koolhydraten verteerd worden in de darmen en als glucose worden opgenomen in je bloed. Dus deze waarde geeft aan in welke mate ze verschillende bronnen van koolhydraten de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. De GI houdt geen rekening met de hoeveelheid koolhydraten per portie. Daarvoor bestaat iets dat de glycemische lading heet. De glycemische lading houdt wel rekening met de hoeveelheid koolhydraten die je van een bepaald soort voedsel per gemiddelde portie binnenkrijgt.
Aan de glycemische lading heb je dus eigenlijk meer. Dit betekent echter niet dat je helemaal geen producten kunt eten met een hoge lading. Het gaat namelijk ook om de combinaties met goede eiwitten, goede vetten en vezels.
Maar wat het allerbelangrijkste is, kijk wat voeding met je lichaam doet. Hoe voel je je na je maaltijd, moe of juist energiek? Ben je voldaan of heb je juist trek in zoet? Want wanneer je snel moe bent of weer trek in zoet hebt na het eten is de kans groot dat je bloedsuikerspiegel snel steeg door je maaltijd (en daarna weer snel daalde door de grote hoeveelheid insuline die werd aangemaakt). Door goed op je lichaam te letten wordt het gemakkelijker om bepaald voedsel de volgende keer te laten staan omdat je je realiseert wat het met je lichaam doet.
Update:
Ondertussen is mijn cyclus teruggekeerd, ben ik zwanger geworden en heb ik een schitterende en gezonde zoon gekregen. Gewoon op een natuurlijke manier, door aanpassingen te maken in mijn voeding, meer te ontspannen en specifieke supplementen (zoals D-Chiro-Inositol (DCI) te slikken).
Ik ben over PCOS een website gaan bijhouden met veel meer informatie en advies. Op Healthy Hormones lees je alles over een natuurlijk herstel van PCOS.
De PCOS supplementen die ik hierboven noem zijn te verkrijgen bij OvaBalance.
Marloes zegt
Hi Myriam,
Wat fijn om je stukjes over PCOS te lezen, ik heb zelf ook PCOS, slank postuur, erg fit, eet gezond etc.
Ik krijg nu Primolut voorgeschreven om toch 4x in een jaar te menstureren. Maar voordat ik deze medicijnen ga slikken wil ik er zelf alles aan hebben gedaan.
Ik eet nu al 1,5 week geen suikers, zelfs geen fruitsuikers (alleen soms in de ochtend wat watermeloen) en drink alleen water.
Hoelang denk jij dat ik dit minimaal moet volhouden? ik dacht zelf aan 8 weken? dit moet voldoende zijn toch om het te testen?
Alvast bedankt, Marloes
Myriam zegt
Hi Marloes,
Wat goed dat je kijkt wat je er zelf aan kunt doen. Ik vind het ook zo jammer dat er zo weinig informatie te vinden is over het natuurlijk herstellen van PCOS. Daarom ben ik een opleiding gaan volgen over de werking van hormonen en ben bezig met het ontwikkelen van een website over het natuurlijk herstellen van pcos. Neem anders vast een kijkje http://www.healthyhormones.nl
1 van de reden van PCOS is insuline resistentie. Waarbij het belangrijk is om te letten op de inname van suikers en koolhydraten. Goed dat je nu streng begint (ook geen fruitsuikers), dit zorgt er met name voor dat je straks minder last hebt van suiker cravings en het makkelijker kunt volhouden. Ik heb zelf aan de start 2 weken ook fruitsuikers vermeden en daarna weer zure fruitsoorten toegevoegd.
Je zou na een periode van 8 weken zeker verschil moeten merken. Bijvoorbeeld: dat je je beter voelt, minder stemmingswisselingen hebt, minder zin in suiker of een stralendere huid.
Belangrijk is dat je daarna niet weer heel veel suikers gaat eten. Het kan best een tijdje duren voor je lichaam weer in balans is en weer zelf ongesteld wordt. Het is eigenlijk een levensstijl. Dit betekent gelukkig niet dat je helemaal geen (fruit)suikers meer mag eten maar wel beter moet letten op de combinaties. Bijvoorbeeld suiker in combinatie met vezels, eiwitten en vetten. (zodat de suikers langzamer worden opgenomen door je lichaam).
Daarnaast is insuline resistentie niet de enige oorzaak van PCOS. Neem een kijkje op mijn site. Ik ga er steeds meer informatie delen. Mocht je vragen hebben, stuur een mail. Ik help je graag verder.
Groetjes, Myriam
Denise zegt
Hi Myriam,
Wat fijn om dit artikel op je blog te lezen. Ik herken mezelf echt in jouw verhaal en vind het super fijn om ook eens te lezen over mensen die PCOS hebben en geen overgewicht. Bij mn eerdere zoektocht vond ik alleen maar info voor mensen die wel overgewicht hebben, maar dit heb ik niet en ook nooit gehad. Daarnaast heb ook ik het geval dat ik hier zelf ook iets aan kan doen en als ik er klaar voor ben wil ik ook het liefst zwanger worden op de natuurlijke manier. Ik heb mezelf voorgenomen om eens wat te gaan experimenten met voeding. Sinds een jaar ben ik anders en gezonder gaan eten. Maar hier wil ik graag nog wat meer mee experimenteren om mijn PCOS proberen te ‘genezen’, net zoals jij. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen tot nu toe en ga je zeker volgen. Ik ga ook je andere site eens bekijken. Het lijkt me fijn om met anderen (zoals jij en Marloes uit de vorige reactie) in contact te blijven over onze ervaringen. Ik ga je site snel eens verder bekijken.
Groetjes Denise
Myriam zegt
Hi Denise, Leuk dat je een reactie achterlaat en om te horen dat je je herkent in mijn verhaal. Er zijn inderdaad zoveel meiden die PCOS hebben en geen overgewicht hebben. Het is een symptoom (en je komt vaak eerder aan) maar hoeft zeker niet. Neem zeker een kijkje op http://www.healthyhormones.nl. Hier deel ik alles over PCOS en hoe je op een natuurlijke manier zelf er iets aan kunt doen. Mocht je vragen hebben of opmerkingen. Dan hoor ik het graag. Groetjes, Myriam