Drie jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen. Voor het goede doel deed ik mee aan de Nepalrun van 5 kilometer. Ik had tot die tijd niet bepaald positieve associaties met hardlopen. De shuttle run test, Coopertest en bosloop van de middelbare school stonden nog in mijn geheugen gegrift. Ik was óf compleet afgebrand bij de finish óf zat stiekem in de bosjes om zo maar één rondje te hoeven lopen in plaats van twee. Maar voor het goede doel zou ik me hier overheen zetten en het werd sowieso wel een keer tijd dat ik iets aan sport ging doen. Dus bij de Nepalrun verscheen ik op Vans, een joggingbroek (meer een soort pyjama) en eigenlijk zo goed als ongetraind aan de start. Het was geen ‘eitje’ maar ik haalde de finish.
Doelen stellen
Vanaf dat moment werd ik enthousiast en mijn nieuwe doel was gesteld: meedoen aan de Dam tot Damloop. Inmiddels ren ik op mijn tweede paar echte hardloopschoenen en heb ik wel een goede loopoutfit. Twee weken geleden heb ik voor de tweede keer de Dam tot Dam gelopen.
Maar ik wil mijn grenzen steeds weer verleggen dus heb ik samen met een vriendin bedacht dat we volgend jaar wel een marathon willen gaan lopen. Ja ik snap nu eigenlijk al niet waarom ik dit ga doen maar het is toch wel echt zoiets dat je een keer in je leven gedaan wilt hebben. Toch?
Een goede voorbereiding is het halve werk dus we gaan binnenkort naar een hardloopcoach die voor ons een trainingsschema gaat maken. Ook was ik gelijk benieuwd naar wat nu de juiste voeding is voor, tijdens en na een hardloopwedstrijd. Is het nodig om gels naar binnen te slobberen en rond te rennen met een band vol met kleine flesjes om je middel alsof je op safari bent?!
Hardlopen en voeding: wat eet ik voor, tijdens en na het hardlopen?
Ik heb al vaker meegemaakt dat ik te weinig had gegeten voor een training, de man met de hamer kwam al langs na een kilometer of 5. Of juist teveel gegeten had waardoor ik krampen in maag en darmen kreeg. Dus in het kader van onze voorbereidingen zijn we naar een lezing geweest van Miriam van Reijen. Miriam is afgestudeerd bewegingswetenschapper, heeft meerdere keren op het podium gestaan bij het NK Marathon en is de schrijfster van ‘Het Hardlopers Kookboek’. In dit kookboek staat informatie over wat je voor, tijdens en na een training het beste kunt eten en het biedt inzicht in nieuwe wetenschappelijke onderzoeken waarmee je je prestatie verder kunt verbeteren.
2,5% sneller met een sapje
Het boek is opgedeeld in verschillende delen: trainen, presteren en herstellen. Bij elk hoofdstuk vind je recepten die passen bij deze trainingsfase. Erg leuk, en ook wel confronterend is dat bij elk recept staat aangegeven hoe lang je zou moeten rennen om de maaltijd volledig te verbranden. Jammer genoeg zijn de meeste recepten niet vegetarisch of plantaardig, maar veel zijn zelf wel aan te passen.
Verder vind je leuke feitjes en tips in het boek. Bijvoorbeeld dat het drinken van 0,5 liter bietensap, gedurende 4 tot 6 dagen voor de wedstrijd je prestatie zou verbeteren. En dat 2 tot 4 milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht voor de start je uithoudingsvermogen vergroot.
Berlijn 2014, here I come!
De komende tijd ga ik de recepten proberen, de tips in praktijk brengen en zal mijn bevindingen en resultaten met jullie delen. Ik heb mij net ingeschreven voor de voorinschrijving voor de Marathon van Berlijn. Begin november hoor ik of ik er bij zit. Fingers crossed!
Ik ben in ieder geval al begonnen met biet toe te voegen aan mijn dagelijkse groentensapje 🙂
Geef een reactie