Gister kregen we een mail met vragen over hoe te beginnen met gezond eten. We hebben al vaker gehoord dat mensen door de bomen het bos niet zien. Alle verschillende en tegenstrijdige informatie werkt dan verlammend. En starten wordt dan heel lastig. Niet nodig!
We delen deze mail hier en zullen in een aantal stappen de belangrijkste punten om te starten met een gezonde levensstijl beantwoorden.
“Hey Frank & Myriam,
Super leuk deze blog. Ik wil echt eens aan de slag met jullie recepten. Ik ben alleen echt nog een leek in suikervrij en onnodige toevoegingen uit supermarkt producten. Vooral de zin “hoeveel producten in de supermarkt zijn nou echt eten” vond ik pakkend.
Maar omdat ik toch ergens moet beginnen vond ik jullie blog een goede aanleiding. Eerst maar eens suikers en “fabriek” eten minderen.
Zeker omdat ik me de laatste tijd steeds futlozer voel en ik zeker weet dat al die overdosissen aan suikers en voedselvervangers daaraan bijdragen.
Helaas zit de dichtstbijzijnde Ekoplaza of vergelijkbare winkel zo’n 30 km verderop dus ik moet slim inkopen doen. Hebben jullie een aantal producten die een soort van basis vormen?
Wat voor soort brood/crackers/rijstwafels eten jullie? En wat eet je b.v. als ontbijt of lunch?
De muffins zijn deze bedoeld als tussendoortje? En hoeveel eet je er dan b.v. op een dag of per week?
Gebruiken jullie ook superfoods zoals hennepzaad? Een vriendin van mij is daar nu helemaal enthousiast over ben benieuwd naar jullie mening!
Plaats nog maar snel meer recepten want het klinkt allemaal even lekker.”
Niet alles tegelijk
Het beste is om niet meteen te proberen alles in een keer te veranderen. Je lichaam moet zich aanpassen aan nieuwe soorten voeding en jijzelf ook. Alles went, zeker ander eten met nieuwe smaken. Dingen waarvan je in eerste instantie denkt ‘mwah’ of die je zelfs niet lekker denkt te vinden wennen na enige tijd. Het gebeurt dan vaak dat je het juist wel heel lekker vindt en dat je er naar uitkijkt om iets te eten!
Dit komt mede doordat je bewust raakt van hoe je je voelt nadat je iets gegeten hebt. Je lichaam laat het je weten wanneer iets goed voor je is en wat niet. Daar kun je dus ook gelijk mee starten: let op hoe je buik voelt en wat je energieniveau is een uur tot anderhalf uur nadat je iets hebt gegeten. Je zult verstelt staan van de verschillen.
Gun jezelf een supergoed begin
Om te switchen naar een ander eetpatroon is het ontbijt de beste eerste stap. Letterlijk en figuurlijk een goed begin 🙂
Als je eenmaal hebt uitgevonden wat je lekker vindt, wat voedend is en wat bij je past qua smaak en tijd kun je je lunch gaan aanpassen. En daarna je diner en tussendoortjes. Het is namelijk geen dieet waar je op gaat maar je wilt echt je voedingspatroon veranderen. Niet te overhaast dus, anders breekt het lijntje en is de kans groot dat je terugvalt in je vaste eetgewoontes.
Ik heb zelf gemerkt dat dit voor mij de manier was om er voor te zorgen dat ik er niet obsessief mee bezig was.
Vroeger at ik elke ochtend een broodje. Want ik heb wel mijn hele leven altijd ontbeten. Het is namelijk het eerste waar ik aan denk als ik wakker wordt: ‘yes iets eten’. En daarna jarenlang yoghurt met fruit en muesli (achteraf gezien altijd vol met suiker, en nee het was niet eens cruesli). Nu lekker bijna altijd pap, vaak havermout. ‘Havermout??! Dat is toch van die lauwwarme pap met klonten?’ hoor ik je denken. Ja dit dacht ik ook altijd maar niets is minder waar. Het is een heerlijk warm, zoet en vullend ontbijt dat er voor zorgt dat ik de rest van de ochtend geen trek meer heb. En je kunt er eindeloos mee variëren zodat het echt niet snel verveeld.
De beste tips voor een echt ontbijt
We starten de dag met een groot glas met water met citroen. Dan maken we een verse groentesap met bijvoorbeeld wortel, bleekselderij, komkommer en spitskool.
De avond ervoor hebben we al havermoutvlokken (circa 35 – 40 gram per persoon) in een steelpan met een laag water klaar gezet en er een snuf zout aan toegevoegd (wees niet te zuinig). De volgende morgen heeft de havermout een deel van het water opgenomen. Dit scheelt in de kooktijd en de verteerbaarheid wordt er beter van.
Voeg zoveel water aan toe dat je ongeveer drie keer zoveel water als havermout hebt. Breng zachtjes aan de kook en roer zo nu en dan, anders zet het aan. het kan zijn dat de pap te dik wordt; voeg water toe tot het de dikte heeft bereikt die je lekker vindt.
Voor een zoetere smaak kun je havermout ook koken met amandel- of sojamelk. Wij zijn begonnen met amandelmelk, heel lekker maar ondertussen te zoet naar onze smaak. Gewoon water is het voor ons dus.
En verder variëren maar met verschillende ingrediënten. Wij voegen het volgende meestal toe:
– Fruit – appel, kiwi, of blauwe bessen (net wat we in huis hebben)
– Lijnzaad (gebroken)
– Sesamzaadjes
– Pompoen en zonnebloempitten
– Noten (zoals amandelen en walnoten, of gemende ongebrande en ongezouten noten)
– Hennepzaad
– Kaneel (wees zeker niet te zuinig, kaneel geeft een heerlijke zoete smaak en helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel)
Het voordeel is dat het allemaal droge ingrediënten zijn dus je kunt ze makkelijk op voorraad houden. Probeer juist van dit soort ingrediënten zoveel mogelijk biologisch te kopen. Dus rij toch die ene keer wat verder en koop wat meer zodat je voor langere periode voldoende in huis hebt. Of bestel online.
Let er wel op dat er geen suiker aan is toegevoegd. Je zult verbaast zijn hoe vaak dit wel het geval is. Lees dus de etiketten! Dan zie je gelijk of er nog onnodige hulpstoffen zijn toegevoegd. In de supermarkt kun je dan soms toch beter kiezen voor de niet biologische variant waar geen suiker aan is toegevoegd, en dit is vaak gewoon het goedkoopste huismerk.
Één keer per week roosteren we in een pan zelf pompoen en zonnebloempitten zodat we dit ’s ochtends snel kunnen pakken en over de havermout kunnen strooien. Ook hebben we lijnzaad en sesamzaad al samen in een bakje gemengd scheelt toch weer zo vroeg in de ochtend.
We vergeten ook wel eens ‘s avonds havermout klaar te zetten. Dan pakken we boekweit- of gierstvlokken. Deze hoef je niet te weken en zijn dus sneller klaar. Of weet je dat je de komende dagen weinig tijd hebt maak de dag ervoor wat extra havermout en eet het de ochtend erna koud.
In de volgende stap zullen we het over het volgende onderdeel hebben: de lunch.
Rob zegt
Wat een fijn artikel!