Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Zelf garam masala maken

Door Myriam 1 Reactie

zelf garam masala maken

Garam Masala is een kruidenmengsel dat veel gebruikt wordt in de Indiase keuken. Je kunt Garam Masala kant-en-klaar in de winkel kopen. Alleen de smaak van gemalen kruiden gaat snel achteruit. Hoe lang zullen die kruiden eigenlijk al in het schap van de supermarkt liggen?

Garam Masala betekent ‘heet mengsel’, maar dan niet als in pittig maar van verwarmend. Er zitten verschillende ‘verwarmende’ kruiden in zoals, peperkorrels, kruidnagel, komijn, kaneel en kardemom.

Meng het zelf

Dit was de eerste keer dat ik zelf garam masala gemaakt heb. Toen ik met mijn moeder in Nepal was heb ik enthousiast een kiloverpakking garam masala meegenomen. Maar mijn dahl werd lang niet zo lekker als die we in Nepal gegeten hadden. Natuurlijk helpt de omgeving ook mee maar ik weet nu zeker dat de kruiden ook al oud waren. Maak het dus gewoon een keer zelf. Makkelijk en je proeft het verschil. Leuk is dat je zelf de smaak kunt bepalen door hoeveelheden en verhoudingen aan te passen. Hieronder het recept zoals ik mijn mengsel gemaakt heb.

Om er een wat zoetere garam masala van te maken kun je er extra kaneel of gemberpoeder en anijs aan toevoegen.

garam masala in een potje

Mijn zelfgemaakte mix in een potje

3.0 from 1 reviews
Zelf garam masala maken
 
Print
Prep
5 minuten
Koken
5 minuten
Totaal
10 minuten
 
Ingrediënten
  • 2 eetlepels koriander zaad
  • 4 eetlepels komijn
  • 1 eetlepel peperkorrels
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel hele kruidnagels
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepels kardamom peulen (zaden verwijderen na het verwarmen)
  • 2 laurierblaadjes
Instructies
  1. Gebruik een droge, niet ingevette pan en verwarm deze. Rooster alle hele kruiden een paar minuten. Let op! voeg nog niet de gemalen kruiden toe (deze verbranden te snel)
  2. Doe de kruiden in een vijzel samen met de al vermalen kruiden. Laat even afkoelen
  3. Pel de kardemom peulen
  4. Maal de kruiden in een vijzel
  5. Je mengsel is klaar om gebruikt te worden en er heerlijke curries mee te maken!
3.2.1311

 

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Recept, Tips Tags: Kruiden

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Recept: Satésaus met gadogado
Lekkere, gezonde snack: geroosterde kikkererwten »

Reacties

  1. Arno zegt

    21/09/2020 om 18:58

    Goedendag.
    Ik ga dit eens proberen . Maar ik begrijp niet wat je met de kardemom-peulen moet doen.
    De hele peul verwarmen en dan de peulen pellen. Maar moet je dan de schil of het zaad gebruiken?

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....