Garam Masala is een kruidenmengsel dat veel gebruikt wordt in de Indiase keuken. Je kunt Garam Masala kant-en-klaar in de winkel kopen. Alleen de smaak van gemalen kruiden gaat snel achteruit. Hoe lang zullen die kruiden eigenlijk al in het schap van de supermarkt liggen?
Garam Masala betekent ‘heet mengsel’, maar dan niet als in pittig maar van verwarmend. Er zitten verschillende ‘verwarmende’ kruiden in zoals, peperkorrels, kruidnagel, komijn, kaneel en kardemom.
Meng het zelf
Dit was de eerste keer dat ik zelf garam masala gemaakt heb. Toen ik met mijn moeder in Nepal was heb ik enthousiast een kiloverpakking garam masala meegenomen. Maar mijn dahl werd lang niet zo lekker als die we in Nepal gegeten hadden. Natuurlijk helpt de omgeving ook mee maar ik weet nu zeker dat de kruiden ook al oud waren. Maak het dus gewoon een keer zelf. Makkelijk en je proeft het verschil. Leuk is dat je zelf de smaak kunt bepalen door hoeveelheden en verhoudingen aan te passen. Hieronder het recept zoals ik mijn mengsel gemaakt heb.
Om er een wat zoetere garam masala van te maken kun je er extra kaneel of gemberpoeder en anijs aan toevoegen.
- 2 eetlepels koriander zaad
- 4 eetlepels komijn
- 1 eetlepel peperkorrels
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel hele kruidnagels
- 1 eetlepel gemalen kaneel
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
- 1 theelepels kardamom peulen (zaden verwijderen na het verwarmen)
- 2 laurierblaadjes
- Gebruik een droge, niet ingevette pan en verwarm deze. Rooster alle hele kruiden een paar minuten. Let op! voeg nog niet de gemalen kruiden toe (deze verbranden te snel)
- Doe de kruiden in een vijzel samen met de al vermalen kruiden. Laat even afkoelen
- Pel de kardemom peulen
- Maal de kruiden in een vijzel
- Je mengsel is klaar om gebruikt te worden en er heerlijke curries mee te maken!
Arno zegt
Goedendag.
Ik ga dit eens proberen . Maar ik begrijp niet wat je met de kardemom-peulen moet doen.
De hele peul verwarmen en dan de peulen pellen. Maar moet je dan de schil of het zaad gebruiken?