Je lichaam heeft goed natuurlijk voedsel nodig om er voor te zorgen dat het in balans blijft. Wanneer het uit balans is wordt het lastig om af te vallen of op gewicht te blijven. Chemisch eten verstoort je hormoonhuishouding en kan bijdragen aan kwalen zoals migraine, diabetes, PCOS en ADHD. Daarnaast worden er toevoegingen gebruikt waarvan wordt vermoed dat ze kankerverwekkend kunnen zijn.
Biologisch: geldklopperij of inderdaad heel logisch?
Het is tegenwoordig een veel besproken onderwerp. Is het nou echt zoveel beter of is het marketing en een makkelijke manier om meer omzet te maken?
Er zijn inderdaad onderzoeken waaruit blijkt dat onbespoten (biologische) groenten en fruit niet meer voedingswaarde (vitamine en mineralen) bevatten. Maar er is net zo goed onderzoek dat wel een positieve uitkomst heeft. Bovendien gaan deze onderzoeken over de hogere of gelijke voedingswaarde en niet over de nadelige effecten van de pesticiden waarmee ‘normale’ groenten standaard bespoten worden.
Dus als ik logisch nadenk kan ik zelf wel concluderen dat biologisch eten beter is voor je gezondheid dan eten dat bespoten is met allerlei gifsoorten.
Een beetje gif kan toch geen kwaad
Dan worden er nog allerlei additieven toegevoegd voor onder andere een langere houdbaarheid, mooie kleur, sterkere smaken, betere geur of een betere structuur. Additieven zoals kleurstoffen, conserveermiddelen, voedingszuren, antioxidanten, geleermiddelen, emulgatoren zoetstoffen etc. Deze additieven moeten verplicht door fabrikanten op de verpakking genoemd worden, de zogenaamde E-nummers.
De E-nummers die worden gebruikt zijn goedgekeurd. Dat wil zeggen, de inname van een bepaalde maximum hoeveelheid van een stof wordt veilig geacht. Maar dat ia alleen maar die stof. En alleen al per product worden vaak meerdere E-nummers gebruikt. Laat staan de combinaties van E-nummers die je per dag binnen krijg als je verschillende producten nuttigt. Bovendien zijn er verschillende goedgekeurde hulpstoffen die behoorlijk omstreden zijn, zoals Aspartaam (E951) en MSG (E621). En is er al bekend wat de nadelige gevolgen kunnen zijn op de langere termijn? Vaak in ieder geval niet definitief.
Laat jij je voor de gek houden?
Gelukkig hoef je ook niet meer voor alles naar speciale natuurwinkels want bijna elke supermarkt heeft ook eigen biologische producten of producten uit de bio+ lijn.
De producten in de biologische winkel bevatten (in principe) geen chemische toevoegingen. Daarnaast zijn er in gewone winkels ook niet-biologische producten te vinden zonder toevoegingen. Lees hiervoor goed de etiketten. Check of er geen E-nummers aan zijn toegevoegd. Maar let op want tegenwoordig gebruiken fabrikanten vaak de volledige omschrijving van het E-nummer of een meer natuurlijk klinkende omschrijving (zoals gistextract voor het eerder genoemde MSG). Er zijn verschillende apps om te controleren hoe schadelijk te toevoegingen zijn. Een goede en volledige app is E-nummers (betaalde app).
Je hebt een keuze
Frank en ik proberen zelf zoveel mogelijk echt (zonder toevoegingen) en biologisch te eten. Vaak krijg je als reactie dat dit veel duurder is. Natuurlijk zijn sommige producten prijziger maar wanneer je bewuste keuzes maakt hoeft het niet enorm veel uit te maken.
Hoe vaak sta je in de supermarkt en neem je meer mee dan je eigenlijk van plan was om te kopen? Je neemt 2 bakjes met druiven mee want de tweede is gratis en je neemt ook nog die aanbieding van maar 1 euro mee. Voor je het weet heb je veel meer gekocht dan je van plan was. Gooi je niet vaak ook nog een deel hiervan weg? Koop dus minder producten maar kies voor goede biologische producten die je daadwerkelijk opeet.
Wij zijn vegetarisch dus eten geen vlees en vis. Eet je dit (nog) wel, kies dan het liefst voor een biologische variant (nog meer dan bij fruit en groente). Aan gefokte en gekweekte dieren worden groeihormonen en antibiotica gegeven die jij zodoende ook weer binnenkrijgt. Dit heeft een nog negatievere invloed heeft op je hormoonhuishouding en gewichtsbeheersing. Hetzelfde geldt overigens voor zuivel.
En proef bovendien het verschil in smaak: biologische groenten en fruit (en ook vlees) zijn vaak een stuk smaakvoller dan de niet-biologische variant. Alleen dit punt is eigenlijk genoeg reden om te kiezen voor biologisch.
Marleen Buter zegt
Nouuu niet duurder…laast bij de AH: biologische groente 3 x zo duur dan de gewone die er naast lag.
Healthy Vega zegt
Hi Marleen, in absolute zin kost biologische groente meer dan ‘gewone’ groente. Waar ik op doel is dat wanneer je bewuster kiest en koopt, dus groente en fruit die in het seizoen zijn en alleen meeneemt wat je van plan was en alles daadwerkelijk gebruikt, het niet duurder hoeft te zijn. En natuurlijk wel veel lekkerder đ
Marleen Buter zegt
Klopt, ben ik met je eens. Maar als ik twee dezelfde groentes naast elkaar zie liggen maar de ene 3 keer zo duur omdat het biologisch is speelt het seizoen niet mee..maar wel mijn budget đ
Anoniem zegt
Maak keuzes zet voeding op 1 ! bellangrijker dan ??? Wees cratief
Healthy Vega zegt
Ja het blijft altijd een afweging natuurlijk. Ik zou zeggen, eet zo biologisch als je budget toelaat. Bovendien verschilt het ook nog welke groente en fruit je echt liever biologisch koopt en welke niet, hebben we een lijstje voor đ http://wp.me/p3QoSZ-4S groeten Frank
Christine zegt
Op de site van vee en vlees nederlsnd staat dat hormonen in nederland niet zijn toegestaan. En dat antibiotica alleen wordt gegeven op voorschrift dierenarts en dus sterk zou zijn verminderd. Wat is nu waar?