Afgelopen week was ik bij een bloggersevent in Utrecht ter ere van de presentatie van het kookboek Goed Zoet van Nanne Hogeland. Een kookboek vol recepten voor taarten, koekjes en cakes, allemaal zonder geraffineerde suikers.
Het is een mooi, feestelijk vormgegeven kookboek. Dit is ook niet zonder reden want de achterliggende gedachte is dat het boek uitstraalt dat ‘suikervrij’ eten geen ‘moetje’ is maar vrolijkmakend, eenvoudig en vooral super lekker kan zijn.
Het boek is daarnaast heel uitgebreid (meer dan 200 pagina’s) en het bevat de nodige achtergrondinformatie over verschillende suikervervangers.
Noodgedwongen zonder suiker
Toen Nanne zwanger was van haar dochter werd ze erg ziek. Na onderzoeken bleek dat haar bloedsuikerspiegel erg schommelde en ze om die reden suiker en andere snelle koolhydraten het best kon laten staan. Dat verhaal komt mij (door PCOS) bekend voor. Ik vond het alleen hierom al superleuk om Nanne te ontmoeten en ervaringen met haar te delen.
Maar ik was er natuurlijk voor haar kookboek ‘Goed Zoet’!
Veel recepten en mooie foto’s
Sommige kookboeken bevatten weinig foto’s. Niet dit kookboek; van elk recept is een mooie foto gemaakt waardoor je gelijk enthousiast wordt en het liefst zelf direct aan het bakken slaat. Ik merk zelf dat ik eerder geneigd ben om recepten te maken waar foto’s bij staan. Daarnaast is het ook wel zo handig om te zien hoe je creatie eruit hoort te zien wanneer deze de oven uit komt 🙂
Minderen met suiker in 3 stappen
Nanne begon twee jaar geleden haar zoektocht naar zoetigheden die gezond(er) zijn. Ze startte direct met het maken van taarten zonder bloem, suiker en dierlijke producten maar dit was soms nog net iets te ambitieus. Haar vroege pogingen belandden in de afvalbak omdat ze niet smaakten of de structuur niet beviel.
Inmiddels is ze na veel oefenen met vallen en opstaan wél een ster in het maken van al dit soort baksels. Na haar eigen ervaringen heeft ze voor de duidelijkheid haar boek ingedeeld in drie stappen. Het eerste deel bevat recepten met bloem, boter, eieren en suikervervangers. In het volgende deel wordt de bloem vervangen door volkorenmeel. In het laatste deel zijn de recepten niet alleen vrij van geraffineerde suikers maar ook grotendeels gluten- en lactosevrij.
Het is dus een mooi kookboek voor degenen die net starten met minder suiker eten en daarnaast staan er voldoende recepten in voor de gevorderde ‘minder suiker eters’ onder ons.
Niet alleen zonder geraffineerde suikers
Zoals ze zelf zegt zijn de recepten 100% suikervrij (geen geraffineerde suikers), 75% lactosevrij, 65% glutenvrij en “0% nep”. Niet allemaal volledig zonder dierlijke producten dus, maar als je dit wilt is met een kleine aanpassing op het recept dit gemakkelijk te doen.
Ik vroeg Nanne naar haar lievelingsrecept en ze tipte de citroen-kokostaart. Voor moederdag heb ik direct deze taart gemaakt en het was een succes (ook bij mijn nog wel suiker etende familie!).
Bestel Nanne’s kookboek ‘Goed Zoet’ bij Bol.com
Miranda Boon zegt
Hier ook de citroen kokostaart gemaakt. Ik vind het een topper!!
Healthy Vega zegt
Ja echt heerlijk 🙂
Miranda Boon zegt
Zit er sterk aan te denken het boek te kopen 😉
Myriam zegt
Ja echt een aanrader. Staan genoeg lekkere recepten in en ook echt een mooi boek voor in de kast 🙂
Nanda Markus zegt
Wat voor jou Marijke?
Nanne Hogeland zegt
superleuk om te lezen Myriam, en bedankt voor de mooie review!
Nanne Hogeland zegt
Hi Myriam, superleuk om te lezen! En bedankt voor de mooie review. Leuk dat je de citroen-kokostaart direct hebt gemaakt, en je familie hem heeft goedgekeurd 😉 Veel plezier nog met het kookboek, succes met je opleiding tot hormooncoach en we houden contact! Groetjes, Nanne
Myriam zegt
Leuk om te horen :). Komt goed er staat nog zoveel lekkers in.. We houden zeker contact.
Groetjes, Myriam
Lisa zegt
Het boek ziet er goed uit, en lekkere recepten.
Wat ik wel lastig vindt is dat er in de titel staat: zonder suiker… en dan wordt er zonder geraffineerde suiker bedoeld.
Ik zie dat toch anders…ook fruitsuikers en vervangers als stroop zijn suiker. Weliswaar veel betere suiker etc maar toch.
Dat wil niet zeggen dat ik het boel niet zo kopen, maar ik vind het op een bepaalde manier wel wat misleiding!
Myriam zegt
Hee Lisa, Dat ben ik met je eens. Op de achterkant van het boek wordt wel duidelijk vermeld dat het recepten zijn met suikervervangers maar de ondertitel ‘bakken zonder suiker’ doet anders vermoeden.