Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Zondags ontbijt met kokosmelk en chiazaad

Door Myriam 2 Reacties

gezond ontbijt met kokosmelk en chiazaad, glutenvrij en suikervrij

Ontbijt met kokosvlokken, kokosmelk en chiazaad

Elke ochtend ontbijt ik met havermout of boekweit pap maar soms wil ik ook wel eens weer iets anders.

Dit weekend een nieuw ontbijt uitgetest en vond het een succes. Het is vrij van geraffineerde suiker, zuivel en gluten en geeft een vol gevoel waardoor je de rest van de ochtend niets anders hoeft te eten.

Het ontbijt bestaat uit kokosmelk, kokosrasp, chiazaad en kaneel.

Voordelen van Chiazaad

Chia zaden zijn familie van de munt plant en komen oorspronkelijk uit de Mexico. Chia zaden behoort tot de ‘super foods’ omdat het een positief effect heeft op je lichaam

Chiazaden bevatten een hoog percentage omega-3. Dit verbetert de werking van je hersenen, verhoogt je weerstand en verlaagt je cholesterol.

Chiazaad is rijk aan vezels.  De zaden bevatten 25% meer vezels dan lijnzaad.  Vezels vertragen het omzetten van koolhydraten naar glucose en hiermee voorkom je een piek in je bloedsuikerspiegel.  Hierdoor heeft het een gunstig effect op je hormoonhuishouding en is een pre voor mensen met PCOS.
Ander voordeel ten opzichte van lijnzaad is dat Chiazaad minder calorieen bevat en je ze  ongebroken kunt eten.

Chiazaad bevat 30% meer antioxidanten dan blauwe bessen. Antioxidanten gaan ongewenste oxidatie tegen en beschermen je lichaam tegen vrije radicalen.  Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor lichamelijke veroudering en schade aan de huid.

En dan bevat het ook nog een erg veel mineralen. 

–       15 keer meer magnesium dan broccoli (antistress)
–       6 keer meer calciuim dan melk (tegen botontkalking)
–       3 x meer ijzer dan in spinazie (energie)
–       50 keer meer foliumzuur dan asperges (belangrijke rol bij celdeling)

Naast alle voordelen heeft het voor sommige personen ook nadelen. Er zijn mensen die door de hoeveelheid vezels last krijgen van bijwerkingen. Zoals misselijkheid, opgeblazen gevoel of diarree.
Probeer het dus een keer en kijk hoe jouw lichaam erop reageert.

Daarnaast wordt chiazaad afgeraden bij personen die bloedverdunners, bloeddrukverlagers of vochtafdrijvende medicijnen gebruiken.

Zondags ontbijt met kokosmelk en chiazaad
 
Print
Prep
15 minuten
Koken
5 minuten
Totaal
20 minuten
 
Auteur: Healthy Vega
Aantal personen: 3 of 4
Ingrediënten
  • 1 blikje kokosmelk
  • 60 gram geraspte kokos
  • 4 eetlepels chiazaad
  • 1 eetlepel kaneel
  • eventueel een beetje water
Instructies
  1. Voeg de 4 eetlepels chiazaad toe aan de kokosmelk, samen met de geraspte kokos en kaneel toe en roer dit door elkaar heen.
  2. Laat minimaal 10 minuten staan zodat het chiazaad vocht kan opnemen.
  3. Zet een pan op het vuur en verwarm het mengsel, voeg eventueel water toe als je de substantie te dik vind.
  4. Serveer met fruit zoals bijvoorbeeld blauwe bessen of frambozen en besprenkel met kaneel.
  5. Ook erg lekker met vanille extract en wanneer je het niet zoet genoeg vind kun je bijvoorbeeld een beetje rijststroop of agave siroop toevoegen
3.2.2807

Je kunt de mix van kokosmelk, kokos, chiazaad en kaneel ook een nacht in de koelkast zetten. De chiazaad neemt vocht op en je krijgt een pudding in plaats van pap.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Ontbijt, Recept Tags: Glutenvrij, Suikervrij

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Snel, voedzaam en glutenvrij ontbijt met boekweitvlokken
Nepalese Dal Bath met linzen »

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....