Elke ochtend ontbijt ik met havermout of boekweit pap maar soms wil ik ook wel eens weer iets anders.
Dit weekend een nieuw ontbijt uitgetest en vond het een succes. Het is vrij van geraffineerde suiker, zuivel en gluten en geeft een vol gevoel waardoor je de rest van de ochtend niets anders hoeft te eten.
Het ontbijt bestaat uit kokosmelk, kokosrasp, chiazaad en kaneel.
Voordelen van Chiazaad
Chia zaden zijn familie van de munt plant en komen oorspronkelijk uit de Mexico. Chia zaden behoort tot de ‘super foods’ omdat het een positief effect heeft op je lichaam
Chiazaden bevatten een hoog percentage omega-3. Dit verbetert de werking van je hersenen, verhoogt je weerstand en verlaagt je cholesterol.
Chiazaad is rijk aan vezels. De zaden bevatten 25% meer vezels dan lijnzaad. Vezels vertragen het omzetten van koolhydraten naar glucose en hiermee voorkom je een piek in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor heeft het een gunstig effect op je hormoonhuishouding en is een pre voor mensen met PCOS.
Ander voordeel ten opzichte van lijnzaad is dat Chiazaad minder calorieen bevat en je ze ongebroken kunt eten.
Chiazaad bevat 30% meer antioxidanten dan blauwe bessen. Antioxidanten gaan ongewenste oxidatie tegen en beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor lichamelijke veroudering en schade aan de huid.
En dan bevat het ook nog een erg veel mineralen.
– 15 keer meer magnesium dan broccoli (antistress)
– 6 keer meer calciuim dan melk (tegen botontkalking)
– 3 x meer ijzer dan in spinazie (energie)
– 50 keer meer foliumzuur dan asperges (belangrijke rol bij celdeling)
Naast alle voordelen heeft het voor sommige personen ook nadelen. Er zijn mensen die door de hoeveelheid vezels last krijgen van bijwerkingen. Zoals misselijkheid, opgeblazen gevoel of diarree.
Probeer het dus een keer en kijk hoe jouw lichaam erop reageert.
Daarnaast wordt chiazaad afgeraden bij personen die bloedverdunners, bloeddrukverlagers of vochtafdrijvende medicijnen gebruiken.
- 1 blikje kokosmelk
- 60 gram geraspte kokos
- 4 eetlepels chiazaad
- 1 eetlepel kaneel
- eventueel een beetje water
- Voeg de 4 eetlepels chiazaad toe aan de kokosmelk, samen met de geraspte kokos en kaneel toe en roer dit door elkaar heen.
- Laat minimaal 10 minuten staan zodat het chiazaad vocht kan opnemen.
- Zet een pan op het vuur en verwarm het mengsel, voeg eventueel water toe als je de substantie te dik vind.
- Serveer met fruit zoals bijvoorbeeld blauwe bessen of frambozen en besprenkel met kaneel.
- Ook erg lekker met vanille extract en wanneer je het niet zoet genoeg vind kun je bijvoorbeeld een beetje rijststroop of agave siroop toevoegen
Je kunt de mix van kokosmelk, kokos, chiazaad en kaneel ook een nacht in de koelkast zetten. De chiazaad neemt vocht op en je krijgt een pudding in plaats van pap.
Wendy Blaauw zegt
Ik zou graag meer over de interactie chia/bloedverdunners en bloeddrukverlagers willen weten. Heb je daar wat literatuur over? Ik kon zelf zo snel niets vinden.
Elisa zegt
Blikje kokosmelk? Hoeveel zit er in dat blikje?