Zondags ontbijtje
Of je nu met je kids in bed aan het kletsen bent, aan het uitbrakken bent van de avond ervoor of beneden je krantje aan het lezen bent. Deze suikervrije granola doet het altijd goed en zeker op de zondag ochtend. Hij is super knapperig en lekker zoet van smaak.
Granola kan je heel makkelijk zelf maken. Het is een mix van havermout, gemengde biologische ongebrande noten, pitten en zaden die je zoet maakt met bijvoorbeeld ahornsiroop. Vervolgens rooster je het in de oven. Je kan granola beter zelf maken dan dat je het in de winkel koopt, omdat supermarktverpakkingen vaak veel suiker bevatten.
Eigen twist
Je kan granola net als muesli eten: door de yoghurt (vega variant: soja- of kokosyoghurt), bij fruit, zo uit het handje als snack of over een salade. Ik vind het lekker en leuk om steeds te variëren met mijn granola. Zo voeg ik af en toe wat rode granola toe. Dit zijn havervlokken die op smaak zijn gebracht met goij bessen en acai. De andere keer kies ik weer voor een paar eetlepels bruine granola. Deze vlokken zijn op smaak gebracht met rauwe cacao en maca.
De rozijnen vervang ik graag door moerbeien. Waarom moerbeien? Omdat ze vol zitten met vitamine C verder zijn deze verschrompelde vruchtjes vetvrij en zitten ze vol met nog veel meer vitamine en mineralen en bevatten ze anti-oxidanten.
Hou je van kokos? Voeg dan eens wat kokossnippers toe en een volgende keer kun je weer variëren qua smaak door er wat cacaonibs of vanille aan toe te voegen. Zoals je leest, de mogelijkheden zijn eindeloos 🙂
Met volle buik de deur uit
Ook super handig. Granola vult erg goed. Neem in de ochtend een bak en je zit de hele ochtend vol. Hierdoor heb je minder de behoefte om tussendoor te snoepen. Met een portie granola heb je genoeg voor een week. Kan je dus de volgende dagen een stukje langer uitslapen 😉 Hier volgt het recept:
- 160 gram havermout
- 40 gram gehakte noten (ongezouten en ongebrand) en zaden (zoals pompoenpitten of zonnebloempitten)
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 1 eetlepel kokosolie
- 2 eetlepels water
- 1 theelepel kaneel
- 1 snufje zout
- 2 handen rozijnen of moerbeien
- Snuf vanille poeder
- Kokossnippers
- Cacaonibs
- Rode granola
- Bruine granola
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Stop alle droge ingrediënten in een kom (behalve de rozijnen, moerbeien en optionele ingrediënten)
- Mix de ingrediënten en mix ze door elkaar
- Laat de kokosolie smelten op laag vuur en voeg de siroop en het water toe, Roer het goed door
- Meng de kokosolie en siroop door de gemengde droge ingrediënten in de kom, zorg dat alles goed door elkaar gehusseld is.
- Verdeel de granola over de bakplaat en bak het gedurende 15 tot 20 min in de oven op 150 graden
- Hou tussendoor je granola goed in de gaten want elke oven is net weer even anders.
- Laat het na de 10 min goed afkoelen en voeg de rozijnen/moerbeien en je eventuele optionele ingrediënten toe voordat je het in een pot doet
Tip: De granola moet een goud/bruin achtige kleur hebben. Wanneer je merkt dat dit niet het geval is. Doe bakplaat met granola dan nog voor enkele minuten terug in de oven.
Julie Hapjesprincess zegt
Mooie foto! ik maak zelf ook vaak granola! Hoe doen jij die mooie printversie op je blog? Is dat met een widget?
Myriam zegt
Hi Julie. Dank je wel. Ja lekker en makkelijk om zelf granola te maken toch. Dan kan niks uit de supermarkt tegenop. De print versie is met een plugin. Easyrecipe heet deze.
Groetjes, Myriam
Josephine zegt
Wanneer gaan de rozijnen bij de granola? Gaan ze wel of niet mee in de oven?
Myriam zegt
Hi Josephine, Goed dat je het zegt dit stond er niet duidelijk in. De rozijnen doe ik niet mee in de oven. Ze verbranden namelijk heel erg snel. Deze voeg ik als laatste voor ik het in een pot doe toe.
Groetjes, Myriam
Tom zegt
Esdoornsiroop bestaat voor 2 derde uit suiker, dus de titel is zeer misleidend.
Maar verder wel heel lekker!
Joke zegt
Inderdaad Tom. Die bedenking maakte ik ook….
Hannah zegt
Kun je de mapple stroop ook vervangen door rijstestroop?
En kun je de kokos olie vervangen??
Myriam zegt
Sorry dat ik nu pas reageer. Je kunt inderdaad de mapple siroop vervangen door rijststroop en kokosolie kan ook met bijvoorbeeld een beetje olijfolie al geeft dit wel een andere smaak natuurlijk.
Brigitte Willems zegt
Goedemiddag!
Ziet er heerlijk uit, dit recept! Ik zit er aan te denken om dit ook te gaan maken, maar ik vroeg me af hoelang je dit ongeveer kan bewaren. Uiteraard in een afgesloten pot :).
Groet,
Brigitte
Charlotte zegt
Sorry voor de late reactie Brigitte. de granola kan je ongeveer 4 weken bewaren.
Sonja Diane zegt
Net gemaakt! Bij “mijn” Appie helaas geen kokosolie, ik heb amandelolie gebruikt. Het ruikt hier héérlijk in huis, kan niet wachten om te proeven☺️
Myriam zegt
Hi Sonja, Goede vervanger. Hoop dat je er al lekker van gesmuld hebt 🙂
Christel zegt
Gemaakt en heerlijk wil niet anders meer!
Myriam zegt
Daar zijn we het mee eens 😉
Joke zegt
Heerlijk ook ik wil niet meer anders bedankt.
Mabel zegt
Heb je misschien ook de voedingswaarde per .. gram granola?
Xx
Chantal zegt
Dat vraag ik me ook af
Myriam zegt
Nee dat heb ik niet berekend. Mochten jullie dit doen vind ik het natuurlijk heel leuk als jullie het eronder zetten. Weer handig voor andere mensen die het ook graag willen weten. 🙂 Groetjes, Myriam
Sjors zegt
Een suikervrij recept met maple syrup? Best een gezond recept ja, maar niet suikervrij.
Myriam zegt
Vrij van geraffineerde suikers dan 😉
Je kunt natuurlijk ook de siroop weglaten of vervangen door wat tahin bijvoorbeeld. Minder zoet maar wel ook heel erg lekker.
Bob zegt
Myriam, Helaas maakt het niet uit wat voor soort suiker je eet. Geraffineerd of natuurlijk, het is precies hetzelfde qua effect. Drink liters Karvam Cevitan en je je zult merken dat je alsnog dik wordt. Verder is het natuurlijk voor liefhebbers van biologisch voedsel een beter alternatief.
Peet zegt
inderdaad niet suikervrij – ahornsiroop bevat 68 gram suiker per 100 gram. Ik word zo langzamerhand niet goed van al die recepten die suikervrij zouden zijn, maar toch suiker bevatten in de vorm van honing, siropen en/of gedroogd fruit (dadels).
Laura zegt
Kan je bijv. agavesiroop gebruiken ipv ahornsiroop?
Myriam zegt
Ja hoor dit kan zeker. Ik ben zelf meer fan van ahornsiroop omdat het mijn bloedsuikerspiegel minder laat stijgen ten opzichte van agavesiroop maar het kan zeker.
Anne zegt
Superlekker! En makkelijk en duidelijk, kortom, toprecept!! Dankjewel 🙂
Ik heb t al een paar keer voor vriendinnen gemaakt en in een leuke glazen pot als cadeautje gegeven.
Myriam zegt
Leuk idee!!
Patty Kleeven zegt
Een heerlijke granola. Had alleen de vloeibare kokosolie genomen maar heb toch de vaste gekocht na de eerste keer maken. Dan klontert het wat meer bij elkaar. Vind ik lekkerder.
Heerlije smaak en makkelijk te maken!
Anelies Wagemakers zegt
Patty, wat een fijne tip. Alleen hoe doe je dat dan met de vaste kokosolie? Gewoon brokjes kokosolie erdoor scheppen voor het in de oven gaat?
Sarina zegt
Hoi, heb je misschien ook een tabelletje met de voedingswaarden voor dit recept?
Danielle zegt
Wanneer je bovenstaand recept maakt zonder de rozijnen maar met 20 gram kokossnippers heb je een totaal van 2617 calorieën. Het ligt er dan aan hoeveel je steeds gebruikt per portie. Je kan dan t gewicht/ calorieën delen door de portie grootte. Succes!
Danielle zegt
Sorry. Bovenstaande klopt niet helemaal.
Opnieuw berekend.
Totaal gewicht na bereiding recept is 250 gram. Portie van 30 gram (3 eetlepels) komt op 199 calorieën.
Sarina zegt
Dankjewel !
Janneke zegt
Hoi! Dat klinkt als een lekker recept 🙂 Weet je toevallig hoe lang je het kunt bewaren?
Groetjes
Janneke zegt
Ik lees over een eerdere reactie heen, 4 weken 🙂 Ga het meteen proberen!
Margreet zegt
Ik neem aan dat je begrijpt dat ahornsiroop ook een suiker is en de granola daarmee dus niet suikervrij is. Ik vind de titel van je recept daarom enorm misleidend en je geeft mensen verkeerde informatie. Desondanks ga ik het wel eens proberen en kijken of het zonder suiker ook lekker is. Of kun je daar zo al iets over zeggen?
Boudewijn zegt
Hallo,
Ik zie dat dit een oud artikel is dus of u dit leest is maar de vraag….
Over vragen gesproken, ik heb er eentje.
De granola die ik normaal heb zit bom vol calorieën.
Zo’n 205 kcal per 45 gram.
Nu is mijn vraag hoeveel er gemiddeld in deze Granola zit als ik er geheel geen suikers aan toevoeg.
Trudy Mannee zegt
Er staat boven: suikervrij.
Maar in ahornsiroop zit toch ook veel suiker?
Of is dat beter dan gewone suiker?
Mich Wolfs zegt
Hoi Myrjam en Frank,
Zeer toffe website. Suikervrij of niet dat moet iedereen voor zich uitmaken natuurlijk. Ik doe er honing bij of kokosbloesemsuiker en ik gebruik speltvlokken ipv havervlokken, kwestie van het voor mij nog glutenvrijer te houden. In ieder geval vind het altijd fijn dat mensen hun ervaringen delen. En over de calorieën maak ik mij geen zorgen ik loop een gemiddelde van 50 km per week dus ik mag wel wat calorieën hebben en naar mijn idee zijn die granola ingrediënten wel goede calorieën. Ik maak alles zelf , koop nooit van die dingen in de winkel zoals mijn groenten die haal ik ook gans het het jaar uit mijnen moestuin. Het is een totaal pakket dat vegan leven en af en toe is wat suiker gaat ne mens niet dood van he . Succes nog met jullie website.
warem groeten,
Wolf
Leen zegt
Best Wolf,
Ik zie net je reactie op dit recept en wil je graag even melden dat spelt een van de granen is met het hoogst aantal gluten (het is wel tarwevrij mocht daar het probleem zitten). Haver daarentegen bevat normaal geen gluten tenzij het gecontamineerd is natuurlijk.
Groeten
Leen
Marianne zegt
@Michel, boekweitvlokken zijn ook glutenvrij 🙂
linda zegt
Een vraagje, ik koop mijn zaden, pitten van het merk “bolletje” bij AH, evenals havermout (glutenvrij).
Kunnen deze ook gebruikt worden of zal ik best ongebakken (dus witte) amandelen, cashew noten enz… gebruiken (zonder bruin velletje)uiteraard ongezouten/ongezoet en ze dan zelf bakken ?
Grtjs
Margaretha zegt
Ik verbaas me er altijd over hoe er gedaan wordt alsof maplesyrup, kokossuiker, dadels, honing etc. geen suikers zijn en gezonder zouden zijn dan recht-op-en-neer suiker. Deze producten worden in het lichaam gewoon hetzelfde verwerkt en zijn dus net zo slecht voor je. Misschien maakt het de müsli lekkerder dan met gewone suiker, maar het is en blijft suiker. Deze granola is dus verre van suikervrij! In calorieën maakt het ook weinig uit.
Audrey zegt
Klinkt goed! Ga het zo meteen proberen.
De link naar de bruine granola doet het niet. Ik doe er gewoon een theelepeltje rauwe cacao doorheen?
Jopie zegt
Granola zonder suiker. Je bedoelt witte suiker. Want in ahornsiroop zit 89% koolhydraten en dat is alleen suiker. Zelfs honing is beter. Dus kijk eerst eens naar de voedingswaarde voordat je iets suikervrij noemt.
Jeroen zegt
Dat was inderdaad ook mijn eerste gedachte. “Suikervrij” en “ahornsiroop” gaat niet bepaald hand in hand.
Ann zegt
Kaneel ipv Ahornsiroop ? Is dat misschien een oplossing ?
niet suikervrij zegt
is niet suikervrij he als je er suiker (in de vorm van siroop/stroop) doorheen gaat gooien. Beetje oppassen met wat je claimt voor de mensen onder ons die niet zo goed tegen suiker kunnen…