Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Suikervrije granola

Door Myriam 46 Reacties

zelfgemaakte suikervrije granola

Maak zelf je eigen suikervrije granola!!

Zondags ontbijtje

Of je nu met je kids in bed aan het kletsen bent, aan het uitbrakken bent van de avond ervoor of beneden je krantje aan het lezen bent. Deze suikervrije granola doet het altijd goed en zeker op de zondag ochtend. Hij is super knapperig en lekker zoet van smaak.

Granola kan je heel makkelijk zelf maken. Het is een mix van havermout, gemengde biologische ongebrande noten, pitten en zaden die je zoet maakt met bijvoorbeeld ahornsiroop. Vervolgens rooster je het in de oven. Je kan granola beter zelf maken dan dat je het in de winkel koopt, omdat supermarktverpakkingen vaak veel suiker bevatten.

Eigen twist

Je kan granola net als muesli eten: door de yoghurt (vega variant: soja- of kokosyoghurt), bij fruit, zo uit het handje als snack of over een salade. Ik vind het lekker en leuk om steeds te variëren met mijn granola. Zo voeg ik af en toe wat rode granola toe. Dit zijn havervlokken die op smaak zijn gebracht met goij bessen en acai. De andere keer kies ik weer voor een paar eetlepels bruine granola. Deze vlokken zijn op smaak gebracht met rauwe cacao en maca.

De rozijnen vervang ik graag door moerbeien. Waarom moerbeien? Omdat ze vol zitten met vitamine C verder zijn deze verschrompelde vruchtjes vetvrij en zitten ze vol met nog veel meer vitamine en mineralen en bevatten ze anti-oxidanten.

Hou je van kokos? Voeg dan eens wat kokossnippers toe en een volgende keer kun je weer variëren qua smaak door er wat cacaonibs of vanille aan toe te voegen. Zoals je leest, de mogelijkheden zijn eindeloos 🙂

Zelfgemaakte suikervrije granola met fruit en kokosyoghurt

Zelfgemaakte granola met vers fruit en kokosyoghurt

Met volle buik de deur uit

Ook super handig. Granola vult erg goed. Neem in de ochtend een bak en je zit de hele ochtend vol. Hierdoor heb je minder de behoefte om tussendoor te snoepen. Met een portie granola heb je genoeg voor een week. Kan je dus de volgende dagen een stukje langer uitslapen 😉  Hier volgt het recept:

3.7 from 13 reviews
Suikervrije granola
 
Print
Prep
20 minuten
Koken
20 minuten
Totaal
40 minuten
 
Auteur: Healthy Vega
Aantal personen: 4/6
Ingrediënten
  • 160 gram havermout
  • 40 gram gehakte noten (ongezouten en ongebrand) en zaden (zoals pompoenpitten of zonnebloempitten)
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 snufje zout
  • 2 handen rozijnen of moerbeien
Optioneel:
  • Snuf vanille poeder
  • Kokossnippers
  • Cacaonibs
  • Rode granola
  • Bruine granola
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Stop alle droge ingrediënten in een kom (behalve de rozijnen, moerbeien en optionele ingrediënten)
  3. Mix de ingrediënten en mix ze door elkaar
  4. Laat de kokosolie smelten op laag vuur en voeg de siroop en het water toe, Roer het goed door
  5. Meng de kokosolie en siroop door de gemengde droge ingrediënten in de kom, zorg dat alles goed door elkaar gehusseld is.
  6. Verdeel de granola over de bakplaat en bak het gedurende 15 tot 20 min in de oven op 150 graden
  7. Hou tussendoor je granola goed in de gaten want elke oven is net weer even anders.
  8. Laat het na de 10 min goed afkoelen en voeg de rozijnen/moerbeien en je eventuele optionele ingrediënten toe voordat je het in een pot doet
3.4.3177

Tip: De granola moet een goud/bruin achtige kleur hebben. Wanneer je merkt dat dit niet het geval is. Doe bakplaat met granola dan nog voor enkele minuten terug in de oven.

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Ontbijt, Recept, Tussendoor Tags: Suikervrij

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« SLA Amsterdam, voor als je gezond buiten de deur wilt eten!
Kokos olijfolie haarmasker maken »

Reacties

  1. Julie Hapjesprincess zegt

    21/09/2014 om 10:59

    Mooie foto! ik maak zelf ook vaak granola! Hoe doen jij die mooie printversie op je blog? Is dat met een widget?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      24/09/2014 om 16:33

      Hi Julie. Dank je wel. Ja lekker en makkelijk om zelf granola te maken toch. Dan kan niks uit de supermarkt tegenop. De print versie is met een plugin. Easyrecipe heet deze.
      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  2. Josephine zegt

    22/09/2014 om 17:26

    Wanneer gaan de rozijnen bij de granola? Gaan ze wel of niet mee in de oven?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      24/09/2014 om 16:34

      Hi Josephine, Goed dat je het zegt dit stond er niet duidelijk in. De rozijnen doe ik niet mee in de oven. Ze verbranden namelijk heel erg snel. Deze voeg ik als laatste voor ik het in een pot doe toe.

      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
    • Tom zegt

      22/01/2021 om 18:34

      Esdoornsiroop bestaat voor 2 derde uit suiker, dus de titel is zeer misleidend.
      Maar verder wel heel lekker!

      Beantwoorden
      • Joke zegt

        23/03/2022 om 14:27

        Inderdaad Tom. Die bedenking maakte ik ook….

        Beantwoorden
  3. Hannah zegt

    28/09/2014 om 12:25

    Kun je de mapple stroop ook vervangen door rijstestroop?
    En kun je de kokos olie vervangen??

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      24/10/2014 om 16:09

      Sorry dat ik nu pas reageer. Je kunt inderdaad de mapple siroop vervangen door rijststroop en kokosolie kan ook met bijvoorbeeld een beetje olijfolie al geeft dit wel een andere smaak natuurlijk.

      Beantwoorden
  4. Brigitte Willems zegt

    28/01/2015 om 14:28

    Goedemiddag!

    Ziet er heerlijk uit, dit recept! Ik zit er aan te denken om dit ook te gaan maken, maar ik vroeg me af hoelang je dit ongeveer kan bewaren. Uiteraard in een afgesloten pot :).

    Groet,
    Brigitte

    Beantwoorden
    • Charlotte zegt

      10/02/2015 om 14:30

      Sorry voor de late reactie Brigitte. de granola kan je ongeveer 4 weken bewaren.

      Beantwoorden
  5. Sonja Diane zegt

    13/08/2015 om 19:30

    Net gemaakt! Bij “mijn” Appie helaas geen kokosolie, ik heb amandelolie gebruikt. Het ruikt hier héérlijk in huis, kan niet wachten om te proeven☺️

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      15/08/2015 om 17:03

      Hi Sonja, Goede vervanger. Hoop dat je er al lekker van gesmuld hebt 🙂

      Beantwoorden
  6. Christel zegt

    30/01/2016 om 23:49

    Gemaakt en heerlijk wil niet anders meer!

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      06/02/2016 om 12:16

      Daar zijn we het mee eens 😉

      Beantwoorden
  7. Joke zegt

    29/02/2016 om 20:23

    Heerlijk ook ik wil niet meer anders bedankt.

    Beantwoorden
  8. Mabel zegt

    08/04/2016 om 21:52

    Heb je misschien ook de voedingswaarde per .. gram granola?
    Xx

    Beantwoorden
    • Chantal zegt

      25/04/2016 om 16:37

      Dat vraag ik me ook af

      Beantwoorden
      • Myriam zegt

        02/05/2016 om 12:58

        Nee dat heb ik niet berekend. Mochten jullie dit doen vind ik het natuurlijk heel leuk als jullie het eronder zetten. Weer handig voor andere mensen die het ook graag willen weten. 🙂 Groetjes, Myriam

        Beantwoorden
  9. Sjors zegt

    16/06/2016 om 09:12

    Een suikervrij recept met maple syrup? Best een gezond recept ja, maar niet suikervrij.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      24/06/2016 om 13:27

      Vrij van geraffineerde suikers dan 😉
      Je kunt natuurlijk ook de siroop weglaten of vervangen door wat tahin bijvoorbeeld. Minder zoet maar wel ook heel erg lekker.

      Beantwoorden
      • Bob zegt

        20/02/2017 om 18:05

        Myriam, Helaas maakt het niet uit wat voor soort suiker je eet. Geraffineerd of natuurlijk, het is precies hetzelfde qua effect. Drink liters Karvam Cevitan en je je zult merken dat je alsnog dik wordt. Verder is het natuurlijk voor liefhebbers van biologisch voedsel een beter alternatief.

        Beantwoorden
    • Peet zegt

      06/11/2016 om 18:35

      inderdaad niet suikervrij – ahornsiroop bevat 68 gram suiker per 100 gram. Ik word zo langzamerhand niet goed van al die recepten die suikervrij zouden zijn, maar toch suiker bevatten in de vorm van honing, siropen en/of gedroogd fruit (dadels).

      Beantwoorden
  10. Laura zegt

    23/06/2016 om 20:35

    Kan je bijv. agavesiroop gebruiken ipv ahornsiroop?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      24/06/2016 om 13:19

      Ja hoor dit kan zeker. Ik ben zelf meer fan van ahornsiroop omdat het mijn bloedsuikerspiegel minder laat stijgen ten opzichte van agavesiroop maar het kan zeker.

      Beantwoorden
  11. Anne zegt

    22/07/2016 om 16:28

    Superlekker! En makkelijk en duidelijk, kortom, toprecept!! Dankjewel 🙂
    Ik heb t al een paar keer voor vriendinnen gemaakt en in een leuke glazen pot als cadeautje gegeven.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      29/07/2016 om 12:38

      Leuk idee!!

      Beantwoorden
  12. Patty Kleeven zegt

    15/08/2016 om 20:51

    Een heerlijke granola. Had alleen de vloeibare kokosolie genomen maar heb toch de vaste gekocht na de eerste keer maken. Dan klontert het wat meer bij elkaar. Vind ik lekkerder.
    Heerlije smaak en makkelijk te maken!

    Beantwoorden
    • Anelies Wagemakers zegt

      28/01/2017 om 11:17

      Patty, wat een fijne tip. Alleen hoe doe je dat dan met de vaste kokosolie? Gewoon brokjes kokosolie erdoor scheppen voor het in de oven gaat?

      Beantwoorden
  13. Sarina zegt

    14/09/2016 om 11:40

    Hoi, heb je misschien ook een tabelletje met de voedingswaarden voor dit recept?

    Beantwoorden
  14. Danielle zegt

    18/09/2016 om 22:25

    Wanneer je bovenstaand recept maakt zonder de rozijnen maar met 20 gram kokossnippers heb je een totaal van 2617 calorieën. Het ligt er dan aan hoeveel je steeds gebruikt per portie. Je kan dan t gewicht/ calorieën delen door de portie grootte. Succes!

    Beantwoorden
    • Danielle zegt

      19/09/2016 om 12:10

      Sorry. Bovenstaande klopt niet helemaal.
      Opnieuw berekend.
      Totaal gewicht na bereiding recept is 250 gram. Portie van 30 gram (3 eetlepels) komt op 199 calorieën.

      Beantwoorden
      • Sarina zegt

        19/09/2016 om 12:56

        Dankjewel !

        Beantwoorden
  15. Janneke zegt

    25/10/2016 om 11:05

    Hoi! Dat klinkt als een lekker recept 🙂 Weet je toevallig hoe lang je het kunt bewaren?
    Groetjes

    Beantwoorden
    • Janneke zegt

      25/10/2016 om 15:59

      Ik lees over een eerdere reactie heen, 4 weken 🙂 Ga het meteen proberen!

      Beantwoorden
  16. Margreet zegt

    11/01/2017 om 13:10

    Ik neem aan dat je begrijpt dat ahornsiroop ook een suiker is en de granola daarmee dus niet suikervrij is. Ik vind de titel van je recept daarom enorm misleidend en je geeft mensen verkeerde informatie. Desondanks ga ik het wel eens proberen en kijken of het zonder suiker ook lekker is. Of kun je daar zo al iets over zeggen?

    Beantwoorden
  17. Boudewijn zegt

    07/02/2017 om 07:32

    Hallo,
    Ik zie dat dit een oud artikel is dus of u dit leest is maar de vraag….
    Over vragen gesproken, ik heb er eentje.
    De granola die ik normaal heb zit bom vol calorieën.
    Zo’n 205 kcal per 45 gram.
    Nu is mijn vraag hoeveel er gemiddeld in deze Granola zit als ik er geheel geen suikers aan toevoeg.

    Beantwoorden
  18. Trudy Mannee zegt

    12/04/2017 om 19:38

    Er staat boven: suikervrij.
    Maar in ahornsiroop zit toch ook veel suiker?
    Of is dat beter dan gewone suiker?

    Beantwoorden
  19. Mich Wolfs zegt

    15/08/2017 om 11:01

    Hoi Myrjam en Frank,

    Zeer toffe website. Suikervrij of niet dat moet iedereen voor zich uitmaken natuurlijk. Ik doe er honing bij of kokosbloesemsuiker en ik gebruik speltvlokken ipv havervlokken, kwestie van het voor mij nog glutenvrijer te houden. In ieder geval vind het altijd fijn dat mensen hun ervaringen delen. En over de calorieën maak ik mij geen zorgen ik loop een gemiddelde van 50 km per week dus ik mag wel wat calorieën hebben en naar mijn idee zijn die granola ingrediënten wel goede calorieën. Ik maak alles zelf , koop nooit van die dingen in de winkel zoals mijn groenten die haal ik ook gans het het jaar uit mijnen moestuin. Het is een totaal pakket dat vegan leven en af en toe is wat suiker gaat ne mens niet dood van he . Succes nog met jullie website.

    warem groeten,

    Wolf

    Beantwoorden
    • Leen zegt

      27/11/2017 om 08:42

      Best Wolf,
      Ik zie net je reactie op dit recept en wil je graag even melden dat spelt een van de granen is met het hoogst aantal gluten (het is wel tarwevrij mocht daar het probleem zitten). Haver daarentegen bevat normaal geen gluten tenzij het gecontamineerd is natuurlijk.
      Groeten
      Leen

      Beantwoorden
    • Marianne zegt

      17/01/2019 om 13:04

      @Michel, boekweitvlokken zijn ook glutenvrij 🙂

      Beantwoorden
  20. linda zegt

    08/01/2018 om 00:39

    Een vraagje, ik koop mijn zaden, pitten van het merk “bolletje” bij AH, evenals havermout (glutenvrij).
    Kunnen deze ook gebruikt worden of zal ik best ongebakken (dus witte) amandelen, cashew noten enz… gebruiken (zonder bruin velletje)uiteraard ongezouten/ongezoet en ze dan zelf bakken ?
    Grtjs

    Beantwoorden
  21. Margaretha zegt

    21/01/2019 om 16:41

    Ik verbaas me er altijd over hoe er gedaan wordt alsof maplesyrup, kokossuiker, dadels, honing etc. geen suikers zijn en gezonder zouden zijn dan recht-op-en-neer suiker. Deze producten worden in het lichaam gewoon hetzelfde verwerkt en zijn dus net zo slecht voor je. Misschien maakt het de müsli lekkerder dan met gewone suiker, maar het is en blijft suiker. Deze granola is dus verre van suikervrij! In calorieën maakt het ook weinig uit.

    Beantwoorden
  22. Audrey zegt

    05/03/2019 om 14:14

    Klinkt goed! Ga het zo meteen proberen.
    De link naar de bruine granola doet het niet. Ik doe er gewoon een theelepeltje rauwe cacao doorheen?

    Beantwoorden
  23. Jopie zegt

    26/08/2020 om 10:56

    Granola zonder suiker. Je bedoelt witte suiker. Want in ahornsiroop zit 89% koolhydraten en dat is alleen suiker. Zelfs honing is beter. Dus kijk eerst eens naar de voedingswaarde voordat je iets suikervrij noemt.

    Beantwoorden
    • Jeroen zegt

      06/04/2022 om 05:22

      Dat was inderdaad ook mijn eerste gedachte. “Suikervrij” en “ahornsiroop” gaat niet bepaald hand in hand.

      Beantwoorden
      • Ann zegt

        19/01/2023 om 12:26

        Kaneel ipv Ahornsiroop ? Is dat misschien een oplossing ?

        Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....