Het is bijna weekend en op zaterdag en zondag neem ik meestal net iets meer tijd om een extra lekker ontbijt klaar te maken. Dit is daar een voorbeeld van.
Appelcompote zonder suiker
Dit ontbijt bestaat uit appelcompote en een nacht geweekte havermout met chiazaad. De appelcompote is enkel gezoet met… appels. Je kookt de appels voor net wat meer zoet namelijk in wat appelsap. Ik heb zelf appelsap van 1 appel gemaakt in de juicer. Heb je die niet en koop je appelsap, let er dan wel op dat je appelsap gebruik die voor 100% uit appels bestaat. Heel vaak wordt er suiker aan toegevoegd.
Je kunt ook wat meer maken want deze appelcompote is ook heel erg lekker in je ‘gewone’ havermout, tussendoor op een cracker, of bij het avondeten.
Nachtje wellen
Een avond van te voren zet je de havermout met chiazaad en plantaardige melk in de koelkast. De havermout kan dan wellen zodat het makkelijker te verteren is en de chiazaad neemt vocht op. Chiazaad kan meer dan 12 keer haar eigen gewicht opnemen. Er vormt zich een geleiachtig laagje om elk zaadje heen waardoor het mengels een vastere structuur krijgt. Chiazaad is een superfood; eerder beschreef ik waarom het zo gezond is om af en toe chiazaad toe te voegen aan je ontbijt.
Ik heb rijst-kokosmelk gebruikt omdat ik dit nog had staan. Wanneer je niet van kokos houdt of je toevallig andere plantaardige melk open hebt staan kun je deze natuurlijk ook heel goed gebruiken.
- 50 gram havermout
- 300 ml rijstkokosmelk (of andere plantaardige melk zoals amandelmelk)
- 3 eetlepels chiazaad
- 1 theelepel vanille extract
- ½ theelepel kaneel
- 2 appels, in stukjes gesneden
- 100 ml appelsap (van 100% appels)
- 1 eetlepel chiazaad
- ¾ theelepel kaneel
- mespuntje zout
- stukjes pecannoot voor de garnering
- Meng de avond van te voren alle ingrediënten voor de haver chiazaad 'parfait' door elkaar en zet in de koelkast (minimaal 2 uur)
- De volgende ochtend meng je de appelsap met de stukjes appel, chiazaad, kaneel en zout
- Zet de pan op laag vuur en laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken
- Controleer of de appels zacht zijn en pureer de helft van de appels.
- Zet het appelmengsel even apart zodat het iets kan afkoelen
- Schep in een glas 3 eetlepels van de de havermout chiazaad mengsel en dan 3 eetlepels van de appelcompote, herhaal dit tot het glas vol is
- Strooi er stukjes pecannoten overheen en geniet
Spirit Loopt Met Maan zegt
wauw nice