Laat ik mezelf (of jou) niet voor de gek houden. Ik hou naast gezond eten, ook van minder gezond eten. Ik eet ook pizza, patat en chocolade. Ja echt! Valt dit je tegen? Of ben je stiekem blij dat ik ook gewoon een mens ben? 😉 Maar goed, de afgelopen weken kwam het (ongezonder eten) iets te vaak voor. Ik heb mezelf dus weer even tot de orde geroepen.
De keuken in!
Dit betekent niet dat ik dan helemaal niks lekker meer eet. Nee gelukkig niet. Ik maak gewoon weer veel meer zelf. En dat scheelt al een hoop. Zoals groente chips uit de oven of zelf gepofte popcorn. Toen kwam ik in een kookboek deze scones tegen. Anouk wilde ze graag proberen maar kwam de dag erna op kantoor met de mededeling dat ze mislukt waren. Ze waren veel te zacht en compleet uitgelopen in de oven. Balen, ik had me er stiekem al op verheugd…
Wegen is weten
Ik dacht het moet toch gewoon kunnen, zelf spelt scones maken. Recept leek niet ingewikkeld, ingrediënten bij elkaar doen, voorzichtig door elkaar mengen met een spatel en een kwartier de oven in. Eigenlijk heel makkelijk dus. Ik stuurde Anouk gelijk een foto met het resultaat. De volgende dag kwam de aap uit de mouw: ze had geen weegschaal ter beschikking… Dus ik geef je 1 tip: zorg dat je een weegschaal in huis hebt 🙂 Dan kunnen ze volgens mij niet mislukken.
- 250 gram speltmeel
- 1 eetlepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 60 gram kokosolie
- 50 ml maple siroop
- 1 eetlepel vanille extract
- 60 ml heet water
- Hand met frambozen
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Meng in een kom het speltmeel, zout en bakpoeder
- Voeg de gesmolten kokosolie, maple siroop en het vanille extract toe en meng voorzichtig met een spatel
- Voeg het hete water toe en meng (weer met de spatel)
- Tot slot meng je met je spatel heel voorzichtig de frambozen door je deeg
- Schep met een lepel rondjes deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier
- Besprenkel de bovenkant van de scones met een beetje kokosolie voor ze de oven in gaan
- Laat je scones in circa 15 minuten lichtbruin bakken. De buitenkant is dan lekker knapperig maar van binnen zijn ze nog zacht
- Wanneer de scones klaar zijn haal je ze uit de oven en giet je er een klein beetje maple siroop overheen
- Laat ze volledig afkoelen en smullen maar!
- Je kunt de scones een aantal dagen bewaren in een goed afgesloten bakje
Â
Die ga ik een keer maken 🙂
Ja ze zijn echt heel lekker!!
Die ga ik een keer maken 🙂
Ze zien er niet zo hoog uit als scones behoren te zijn…maar dag komt mss door (het vocht uit) de frambozen?
Hi Laura E. Huberts-Meihuizen, De hoogte van de scones wordt bij dit recept (zonder ei en zelfrijzend bakmeel) met name bepaald door de hoogte van het hoopje die je op de bakplaat schept. (ik heb het gewoon met een lepel gedaan) Ze rijzen natuurlijk wel nog door de bakpoeder die aan het recept is toegevoegd. Qua structuur zijn ze zeker wat ik van scones verwacht. Groetjes, Myriam
Ik heb deze dit weekend geprobeerd met (diepvries)braambessen, ze zijn erg lekker. Het was smullen, maar we hebben er toch nog een aantal weten te bewaren voor de volgende dagen. Dank je wel voor het recept!
Hi Hilde, Leuk om te horen 🙂
Kun je de maple syrup ook vervangen door honing of agave siroop? Wil ze graag maken maar heb geen maple syrup in huis!
Hi Annick, Ja hoor dat kan zeker 🙂
Ze zijn heerlijk! Ze zien er alleen niet zo smakelijk uit als op jouw foto. Ze zijn namelijk donkerbruinig/grijs. Wat heb ik verkeerd gedaan? Of is er speltmeel in verschillenden kleuren te koop?
Hi Marieke, Oh wat gek. Denk inderdaad dat door de meelsoort komt of misschien iets meer maple siroop waardoor de scones wat donkerder zijn geworden. Gelukkig zijn ze qua smaak wel lekker.
Groetjes
Ik ben er inderdaad achter dat het door de maple siroop komt 😉
Hoi hoi!
Ik wil graag dit recept maken, maar kan ik de maple sirup door iets vervangen? Honing bijvoorbeeld?
Tine
Stom van me! Ik zie het antwoord hier boven al staan!
Hi Tine, Maakt niet uit hoor :). Je kunt inderdaad ook een andere (vloeibare) zoetstof gebruiken. Smakelijk eten!!
Hi! Deze ga ik maken Bedankt voor het recept, het klinkt alleen al super. Heb je toevallig ook een tip voor het vervangen van de kokosolie voor een andere olie?
Door wen allergie kan ik helaas geen kokos verdragen..
Alvast bedankt voor je reactie!
Groetjes,
Jenny
Hi Jenny, Als je allergisch bent voor kokos kun je ook een andere olie gebruiken zoals olijfolie of (plantaardige) boter. Hoop dat ze lekker smaken 🙂
Hoi
Ik heb een vraagje i.v.m. de kokosolie.
Laten we er even vanuit gaan dat er geen domme vragen bestaan 🙂
Als je spreekt over 60 gr kokosolie, is dit dat dan gewogen in vloeibare of in vaste vorm
of is er geen verschil in gewicht tussen beide vormen?
Btw. top site!! Ik heb jullie tussendoortjes en sint e-book al aangeschaft. Kan mijn zoontje met koemelkeiwit- en aardappelzetmeelallergie toch nog mee ‘verantwoord snoepen’.
Hi Ann, Leuk om te horen dat je blij bent met de recepten 🙂
Weegt inderdaad hetzelfde. Dus ik weeg het meestal af als het nog vast is en laat het smelten zodat ik het makkelijker erdoorheen kan roeren.
Groetjes, Myriam
Wat een leuk recept! Ik ga deze dit weekend proberen te maken. Heb nog veel speltmeel staan (ongeveer 10 kg) wat op moet. 🙂