Veel mensen denken dat boekweit een graan is maar dit is het niet. Boekweit is een kruidachtige plant en dus glutenvrij. Het heeft wel veel overeenkomsten met graan en wordt daarom ook op dezelfde manier verwerkt. Zoals in pannenkoeken, koek crackers en zoals hier in de pap.
Boekweitvlokken bevatten veel mangaan, magnesium, ijzer, zink, koper en vitamine B. Het heeft een lage glycemische index hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel in balans. Je hebt langer energie en bent langer verzadigd. Omdat het veel eiwitten bevat is het een goede aanvulling voor wie geen vlees eet.
- 75 gram boekweitvlokken
- 0,5 liter water, sojamelk of rijstemelk
- Zet een pap op het vuur en doe de boekweitvlokken in de pan.
- Roer goed door tot je de vlokken begint te ruiken.
- Voeg dan de melk of het water toe en laat dit 10 minuten koken.
- Voeg eventueel extra melk of water toe tot je de gewenste dikte bereikt hebt.
Je kunt eindeloos variëren met wat je aan je pap toevoegt.
Ik zelf kies vaak voor
– lijnzaad en sesamzaad
– pompoen en zonnebloempitten
– kiwi of blauwe bessen
– kaneel
Ik varieer verder met hennepzaad, noten (zoals amandelen) en chiazaad.
Wij maken onze boekweitvlokken pap altijd met water. Doordat ik veel kaneel toevoeg merkte ik dat ik de (zoete) smaak van de sojamelk overbodig vond.
Suuz zegt
Vraagje;
Moet je de boekweitvlokken altijd koken? Of kunnen ze ook gewoon als overnight gebruikt worden?
Groetjes
Myriam zegt
Hi Suuz,
Je kunt de vlokken inderdaad ook een nacht laten weken. Dit bevordert ook de verteerbaarheid. Wij maken ook vaak een mix. Dan laat ik de havermout een nacht weken en voeg ik de boekweit, gierst of quinoavlokken ‘s ochtends toe en laat het dan een kleine 10 minuten koken.
valerie zegt
als je deze een nacht laat inwerken moet het dan in de frigo staan? ik eet ze het liefst met sojamelk maar het lijkt me niet goed om dat een nacht buiten de frigo te laten?
Myriam zegt
Hi Valerie, Wanneer je het laat weken in sojamelk ik het wel verstandiger om het te laten weken in de koelkast.
Groetjes,
Myriam
vlaeminck marc zegt
dag valetie ,
ik eet drie maal in een week een redelijke porsie boekweit in vervanging van een middagmaal, nu ik lees dat er fytinezuur in zit is dat dan niet gevaarlijk om driemaal in de week een middagmaal te vervangen .
ik eet zuivere boekweit (ongeweek) met een 250 ml melk gemengt .
mvg marc