Deze lekkere, glutenvrije en vegan crackers zonder suiker of merkwaardige toevoegingen maak je in no-time zelf klaar. Ik ben echt gek op borrelen, het liefst met een lekkere snack erbij :). Deze crackers zijn echt heerlijk met bijvoorbeeld zelfgemaakte hummus of als tussendoortje met amandelpasta.
Je kunt eindeloos variëren met verschillende toppings. Deze crackers zijn met rozemarijn en zout maar je kunt ook tijm of pompoenpitten gebruiken.
Ze zijn ook nog eens erg voedzaam vanwege de verschillende zaden en de voedingsgist. Voedingsgist bevat van nature verschillende vitamine B. Vitamine B2 en B3 dragen bij aan een goede werking van het zenuwstelsel en de instandhouding van de huid. Vitamine B5 en B6 gaan tezamen vermoeidheid tegen.
Voedingsgist is vanwege dit hoge gehalte vitamine B een goede aanvulling wanneer je plantaardig eet.
- 125 gram rijstmeel
- 55 gram amandelmeel
- 2 eetlepels lijnzaad
- 2 eetlepels sesamzaad
- 1 eetlepel zonnebloempitten
- 1 eetlepel voedingsgist
- 1 theelepel zuiveringszout
- zout afhankelijk van je smaak en hoeveel je ook als topping gebruikt.
- 125 ml water
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Meng alle droge ingrediënten in een kom.
- Voeg water toe en roer goed door.
- Kneep het deeg hierna met je handen en maak er een bal van.
- Indien het deeg te nat aanvoelt en je er geen mooie bal van kunt maken, voeg dan een beetje extra rijstmeel toe.
- Gebruik om handig te kunnen werken 2 vellen bakpapier waartussen je het deeg uitrolt, tot een dikte van circa 3 mm.
- Strooi er een topping naar keuze overeen.
- Snij het deeg in gelijke vierkante stukjes voor het de oven ingaat.
- Bak het deeg in de oven circa 20 minuten en laat de crackers 10 minuten afkoelen voor je ze eet.
Topping variatie:
– rozemarijn
– tijm
– pompoenpitten
– grof zout
Je kunt deze vegan crackers prima een aantal dagen bewaren in een goed afgesloten bakje. (als je tenminste iets over houdt) Ze zijn overigens wel het lekkerst als ze net gebakken zijn.
Marije zegt
Kan dit ook zonder voedingsgist? Bij de bietencrackers zit het niet!
Frank zegt
Hee Marije, Kan zeker ook zonder voedingsgist. Ik heb het toegevoegd voor de smaak en de voedingsstoffen maar mocht je het niet in huis hebben, geen probleem.
Groetjes, Myriam
Marije zegt
Ah, fijn, dank. Ik kan beter geen gist eten, vandaar…
Dank weer voor de snelle reactie!
Marije zegt
Ha, Ik heb ze precies volgens t recept gemaakt…maar ze zijn heel zacht gebleven! Of verwachtte ik ten onrechte harde, krakende crackers?
Als ze wel krakend horen, waar kan het an liggen? Langer in de oven? Heter? Nog dunner?
Hoor graag van je!
Myriam zegt
Hi Marije,
Het moeten echt lekkere harde knapperige crackers worden. 🙂
Het is het belangrijkste dat je het deeg zo dun mogelijk uitrolt. Het handigst is om het tussen twee bakpapiertjes te doen.
Als je het dun genoeg uitrolt moet het zeker lukken.
Groetjes,
Myriam