Geen melk in huis, geen probleem
Ik werd vanochtend wakker en had geen zin in ons standaard ontbijt, havermout maar ik had zin in pannenkoeken. Ik naar beneden, kijk in de koelkast. Balen, geen melk meer. Wat ik wel zie staan is perensap. En ik dacht ‘wie weet, laat ik het is proberen’.
Ik was zelf echt blij verrast met het resultaat. Ze hebben een lekkere zoete smaak en zijn luchtig. Bij het omkeren in de pan moet je het wel iets meer met beleid doen, maar eenmaal aan beide kanten gebakken zijn ze goed stevig.
Xanthaangom
De eerste pancake ging de pan in maar hij was naar mijn zin niet luchtig en dik genoeg. Het werd meer een gewone dunne pannenkoek en had zin in echte amerikaanse pancakes. Normaal zou ik er dan een banaan doorheen mixen maar ook die had ik niet in huis.
Wel xanthaangom. Xanthaangom wordt gebruikt als verdikkingsmiddel om een hogere viscositeit te krijgen. Daarnaast wordt het ook gebruikt als emulgator en als vervanger van gluten. Perfect dus voor mijn nu nog te slappe, glutenvrij pancakes.
Heb jij geen xanthaangom in huis voeg dan 1 banaan toe en mix het beslag, nog niet dik genoeg naar je zin voeg dan nog een halve of een hele banaan toe.
- 140 gram rijstmeel
- 50 gram boekweitmeel
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1 theelepel xanthaangom
- 1 theelepel kaneel
- 300 ml perensap
- 2 eetlepels lijnzaad met 6 eetlepels perensap (of water kan ook)
- (kokos)olie om in te bakken
- ⅔ gesneden appels
- 1 theelepel kaneel
- maple syrup om mee te serveren
- Maal 2 eetlepels lijnzaad met 6 eetlepels perensap of water en zet apart
- Meng alle droge ingrediënten in een kom
- Voeg de perensap, en de lijnzaad toe
- Verwarm (kokos)olie in de pan en schep met een lepel beslag in de pan zodat je pancakes krijgt van circa 10 cm.
- Bak ze circa 3 minuten per kant op laag vuur
- Schil ondertussen de appels en snij ze in plakjes voeg kaneel toe en bak ze kort ⅔ minuten in de pan.
- Serveer de pancakes met de appel met kaneel en maple syrup
Valentine Dekker zegt
Monika Blazevic Wha!