Een paar weken geleden beloofde ik om nog een lekker recept te maken met quinoameel. Hoe dat zo? Even een korte uitleg. Op mijn verjaardag moest ik werken en ik had geen tijd om iets voor te bereiden. Vriendinnen deden voor mij de boodschappen, alleen namen ze quinoameel in plaats van gewone quinoa mee.
Koken voor een sterrenchef
De gewone quinoa had ik nodig voor mijn quinoa balletjes. Met deze ballen zijn we trouwens door naar de tweede ronde van de Happy Bites Challenge. Wat betekent dat ik volgende week mijn recept ga maken en presenteren voor een jury bestaande uit onder andere Niven Kunz… Hij is de jongste sterrenchef van Nederland en groente maken een heel groot deel uit van zijn gerechten. Spannend! Als we winnen mogen we met een paar van onze vaste volgers naar een masterclass van Niven, cool!
Bakken op zondag
Maar goed. Datzelfde pak quinoameel staat daardoor nog in mijn keukenkastje. Wat kan ik hiermee? Mijn talent ligt namelijk niet helemaal bij bakken. Ik laat al snel iets te lang in de oven staan of vergis me met de ingrediënten. Gelukkig leert iedereen van zijn fouten en is het zonde om nu niks met het meel te gaan doen.
Niks is lekkerder dan op zondagochtend uitgebreid te brunchen. En zo kwam ik op het idee om pannenkoeken met quinoameel te maken.
Aan de slag dus met de ingrediënten die ik nog in huis heb liggen. In mijn koelkast heb ik amandelmelk en rood fruit staan. Bananen genoeg in de fruitmand dus ik kan gaan bakken.
Waarom is quinoameel goed voor je?
Quinoa heeft een lage glycemische index (35). De glycemische index is een waarde waarmee wordt aangeven hoe snel de koolhydraten in een product opgenomen worden door de darmen en het suikergehalte in het bloed laten stijgen, oftewel hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van iets. Laag is dus goed.
Verder bevat quinoa veel eiwitten die extra belangrijk zijn wanneer je geen vlees eet. Volwassen personen hebben gemiddeld 0,8 g eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig en met deze pannenkoek krijg je dus al behoorlijk veel binnen, namelijk 16,2 gram. Het is een goede bron van voedingsvezels en bevat meer mineralen dan welke graansoort dan ook.
Quinoa is daarnaast glutenvrij en bevat alle essentiële aminozuren. En wat zijn aminozuren? Het menselijk lichaam bestaat voor 20 procent uit proteïnen. Proteïnen, oftewel eiwitten spelen een sleutelrol in bijna alle biologische processen. En aminozuren zijn de bouwstenen van proteïnen.
Los van de gezondsheidsvoordelen is quinoa gelukkig ook gewoon heel lekker. Dus ik zou zeggen: bakken maar!
- 100 gram quinoameel
- 1 tl bakpoeder
- Snufje zout
- 160 ml amandelmelk of een andere plantaardige melk
- Halve banaan
- Eventueel 20 gram ahornsiroop
- Kokos olie voor het bakken
- Fruit als de topping
- Meng het meel, bakpoeder en zout
- Pureer een halve banaan en voeg samen met de amandelmelk bij de droge ingrediënten.
- Voeg als laatste de ahornsiroop toe als je dat wilt
- Verhit de kokosolie op middelhoog vuur en giet afhankelijk van de maat van de pan het beslag voor 3 of 4 pannenkoeken in 4 of 5 porties in de pan
- Bak ze tot ze aan beide kanten bruin zijn
- Serveer met fruit en eventueel nog wat ahornsiroop of met een beetje jam
veggieleven zegt
Heel lekker en voedzaam, maar ook simpel en supersnel klaar. Ideaal voor een zondags ontbijtje!
Anouk zegt
Helemaal mee eens @veggieleven. Echt een super ontbijtje voor de zondag!
Tessie zegt
Gözlerim ve içim doldu anlatın kanr±ÄŸsıÅda. Sevginin bunca köklüsü ve derinini duyan bir insan kendini ÅŸanslı hissetmeli. Onu tanıyan, tanıma fırsatı bulanlar da elbette )Nergis
Mino zegt
Ik heb de Quinoa meel Biologisch bij Naturaplaza gekocht, super product en veel keuze!
https://www.naturaplaza.nl/quinoa-meel-biologisch.html