Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Zelf kruidige jam maken met pruimen

Door Nienke 4 Reacties

Zelfgemaakte pruimen jam

Zelfgemaakte jamop basis van Reine Claude Pruimen

Overload

Abrikozen,  rode aalbessen, nog een nasleepje aardbeien, nectarines, bosbessen. Er is nu ontzettend veel fruit rijp om mee te koken. Ik krijg dan altijd een beetje de neiging om te hamsteren. En dus heb ik afgelopen weekend drie soorten jam gemaakt. Het recept van de lekkerste wil ik graag delen. Dat is er eentje met pruimen.

Eigenlijk tot mijn verbazing, want al snoepend uit de vergiet vond ik ze best lekker, maar lang zo smaakvol niet als de rode aalbessen, de bosbessen of de aardbeien. Maar hoe zeggen ze dat, iets met  ‘totaal’ en ‘ som der delen’?! Hoe dan ook: de pruimen, limoenrasp, kruidnagels, kaneel en vanillestokje hebben een heerlijke jam opgeleverd waarvan de smaak een beetje doet denken aan stoofpeertjes.  Heerlijk!

Minder suiker

Ik gebruik geleerpoeder voor het indikken van de jam. Voordeel is dat je dan minder suiker kunt gebruiken. Ik heb kokosbloesemsuiker gebruikt. Kokosbloesemsuiker heeft lagere glycemische index en laat dus je bloedsuikerniveau minder snel stijgen.

Daarnaast heb ik minder suiker gebruikt dan in de meeste recepten.  Het resultaat is dus ook minder zoet dan de meeste jams uit de supermarkt. Niet zoet genoeg naar je smaak? Je kunt natuurlijk altijd meer suiker toevoegen.

5.0 from 1 reviews
Kruidige jam op basis van Reine Claude pruimen
 
Print
Prep
15 minuten
Koken
2 minuten
Totaal
17 minuten
 
Auteur: Healthy Vega
Aantal personen: (4 potten van 300 ml)
Ingrediënten
  • 1 kg biologische (Reine Claude) pruimen, ontpit, in stukjes
  • rasp en sap van 1 biologische limoen (of citroen)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • ½ vanillestokje, merg eruit geschraapt
  • 1 zakje geleerpoeder
  • 250 gram kokosbloesemsuiker
Instructies
  1. Schep de pruimen om met limoenrasp en –sap, de specerijen, geleermiddel en kokosbloesemsuiker.
  2. Laat de smaken 2 uur intrekken en schep af en toe om.
  3. Breng het mengsel dan aan de kook in een ruime pan en laat 4 minuten borrelend koken.
  4. Verwijder kaneel en kruidnagels en schep de jam in met sodawater gewassen en met kokend water nagespoelde potten.
  5. Draai de deksels erop en laat afkoelen.
3.3.3077

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Beleg, Ontbijt, Recept Tags: Fruit, Glutenvrij, Snack

« Recept hummus van pompoen
Vegetarische Pad Thai »

Reacties

  1. aldi niemeijer zegt

    29/07/2015 om 14:22

    Hoi, Ik heb jullie recept voor pruimenjam gemaakt, het staat nu af te koelen dus later even proeven hoe het smaakt. Ik wil wel even aangeven, omdat dit een vega site is, dat de gelatine in geleisuiker die in dit recept wordt gebruikt, van dieren afkomstig is , dus beslist niet vega. Wil je dit omzeilen dan zijn er ook jamsuikers te koop (bv van Tate&Lyle) met pectine wat van plantaardige oorsprong is,

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      04/08/2015 om 23:39

      Hi Aldi, Dank je wel voor je opmerking. Ik heb het nagekeken en de geleisuiker die wordt gebruikt is op basis van Pectine. Pectine is een plantaardig verdikkingsmiddel.

      Gelatine is een verdikkingsmiddel dat vaak gemaakt wordt van varkensbotten dus dit is inderdaad iets om op te letten.

      Beantwoorden
  2. Sandra zegt

    19/08/2016 om 17:26

    Wat een heerlijk recept! Voor mij de eerste keer jam maken en dan zo’n fantastische smaak, chapeau! Wel heb ik geleisuiker speciaal genomen i.p.v. kokosbloesemsuiker. Al gesnoept ervan, ook warm is het lekker , koelt nu verder af.
    Ook de geleipoeder van Van Gilse is met pectine.

    Beantwoorden
  3. Jolanda zegt

    31/07/2017 om 12:52

    Jij gebruikt rode reine Claude, maakt dat niks. Ik heb n boom met groene. Waarop ook gele geënt zijn…

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....