Overload
Abrikozen, rode aalbessen, nog een nasleepje aardbeien, nectarines, bosbessen. Er is nu ontzettend veel fruit rijp om mee te koken. Ik krijg dan altijd een beetje de neiging om te hamsteren. En dus heb ik afgelopen weekend drie soorten jam gemaakt. Het recept van de lekkerste wil ik graag delen. Dat is er eentje met pruimen.
Eigenlijk tot mijn verbazing, want al snoepend uit de vergiet vond ik ze best lekker, maar lang zo smaakvol niet als de rode aalbessen, de bosbessen of de aardbeien. Maar hoe zeggen ze dat, iets met ‘totaal’ en ‘ som der delen’?! Hoe dan ook: de pruimen, limoenrasp, kruidnagels, kaneel en vanillestokje hebben een heerlijke jam opgeleverd waarvan de smaak een beetje doet denken aan stoofpeertjes. Heerlijk!
Minder suiker
Ik gebruik geleerpoeder voor het indikken van de jam. Voordeel is dat je dan minder suiker kunt gebruiken. Ik heb kokosbloesemsuiker gebruikt. Kokosbloesemsuiker heeft lagere glycemische index en laat dus je bloedsuikerniveau minder snel stijgen.
Daarnaast heb ik minder suiker gebruikt dan in de meeste recepten. Het resultaat is dus ook minder zoet dan de meeste jams uit de supermarkt. Niet zoet genoeg naar je smaak? Je kunt natuurlijk altijd meer suiker toevoegen.
- 1 kg biologische (Reine Claude) pruimen, ontpit, in stukjes
- rasp en sap van 1 biologische limoen (of citroen)
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- ½ vanillestokje, merg eruit geschraapt
- 1 zakje geleerpoeder
- 250 gram kokosbloesemsuiker
- Schep de pruimen om met limoenrasp en –sap, de specerijen, geleermiddel en kokosbloesemsuiker.
- Laat de smaken 2 uur intrekken en schep af en toe om.
- Breng het mengsel dan aan de kook in een ruime pan en laat 4 minuten borrelend koken.
- Verwijder kaneel en kruidnagels en schep de jam in met sodawater gewassen en met kokend water nagespoelde potten.
- Draai de deksels erop en laat afkoelen.
aldi niemeijer zegt
Hoi, Ik heb jullie recept voor pruimenjam gemaakt, het staat nu af te koelen dus later even proeven hoe het smaakt. Ik wil wel even aangeven, omdat dit een vega site is, dat de gelatine in geleisuiker die in dit recept wordt gebruikt, van dieren afkomstig is , dus beslist niet vega. Wil je dit omzeilen dan zijn er ook jamsuikers te koop (bv van Tate&Lyle) met pectine wat van plantaardige oorsprong is,
Myriam zegt
Hi Aldi, Dank je wel voor je opmerking. Ik heb het nagekeken en de geleisuiker die wordt gebruikt is op basis van Pectine. Pectine is een plantaardig verdikkingsmiddel.
Gelatine is een verdikkingsmiddel dat vaak gemaakt wordt van varkensbotten dus dit is inderdaad iets om op te letten.
Sandra zegt
Wat een heerlijk recept! Voor mij de eerste keer jam maken en dan zo’n fantastische smaak, chapeau! Wel heb ik geleisuiker speciaal genomen i.p.v. kokosbloesemsuiker. Al gesnoept ervan, ook warm is het lekker , koelt nu verder af.
Ook de geleipoeder van Van Gilse is met pectine.
Jolanda zegt
Jij gebruikt rode reine Claude, maakt dat niks. Ik heb n boom met groene. Waarop ook gele geënt zijn…
Monique zegt
Hoelang is deze jam houdbaar zodra de potten vaccuum zijn getrokken?