Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Jam met chiazaad maar zonder suiker

Door Myriam 44 Reacties

Jam zonder suiker

Jam zonder suiker lekker op brood, scones of een pannenkoek

 

Super lekker pannenkoeken bij het ontbijt in het weekend of als avondeten als het neefje en nichtje van Frank komen eten. Want welk kind is er niet gek op.  Om mijn zoete behoefte te bevredigen smeer ik hier nog wel is een dikke laag jam op. Lekker, maar er is zoveel suiker aan toegevoegd.

Jam zonder suiker is geen jam

Waarom denk ik dan want met alleen fruit is jam al zoet genoeg. Ik heb mij laatst laten vertellen dat het percentage suiker in jam wettelijk beschermd is.  De jam moet dus een bepaald percentage suiker bevatten voordat je het als fabrikant jam mag noemen. Bizar toch?! Dus eigenlijk is dit geen recept voor jam maar voor een vruchtenspread. 😉

Fluitje van een centje

Zelf jam maken duurt soms lang en ik ben toch het meest fan van snelle en makkelijke recepten. Dit is een jam die je in 5 minuten gemaakt hebt, uurtje wachten (dat dan weer wel) en je hebt je eigen suikervrije jam gemaakt.

Minder suiker

Jam is zo’n veelzijdig product. Het is niet alleen lekker op je brood, maar ook in de (kokos)yoghurt, op scones of zoals ik al zei op je pannenkoek. Natuurlijk zitten er in deze jam wel fruitsuikers maar niet meer de geraffineerde suikers die wel in de jam zit die je in de supermarkt koopt.

Frambozen jam zonder suiker

Frambozen jam, of vruchtenspread zoals ik het eigenlijk moet noemen met een muesli spelt broodje

Chiazaad

Met de chiazaad krijgt je een stevige jam die ook nog een super gezond is. Misschien ben je al bekend met die zaadje maar ik zet de voordelen van chiazaad toch nog even voor je op een rij.

  • Rijk aan omega 3
  • Vezelrijk
  • Rijk aan anti-oxidanten

Voor mensen die geen vis eten heeft deze jam dus een extra voordeel, je krijgt op deze manier omega 3 binnen.

Oke.. En omdat deze gezondere jam gewoon super lekker is moet je deze suikervrije jam met chiazaad ook geprobeerd hebben!

 

4.4 from 13 reviews
Suikervrije jam met chiazaad
 
Print
Prep
5 minuten
Koken
65 minuten
Totaal
1 uur 10 minuten
 
Auteur: Healthy Vega
Aantal personen: 1 klein potje
Ingrediënten
  • 1 hand frambozen (ik heb bevroren frambozen gebruikt) of ander fruit
  • 1 eetlepel water
  • 1,5 eetlepel chiazaad of witte chiazaad
  • eventueel een beetje kokosbloesemsuiker of stevia
Instructies
  1. Maal de frambozen samen met het water fijn in een blender of met een staafmixer. Je hoeft het niet helemaal fijn te maken als je het lekker vind als er nog wat stukjes in zitten
  2. Roer de chiazaad erdoorheen
  3. Proef of je eventueel nog een beetje kokosbloesemsuiker of stevia wil toevoegen
  4. Zet in de koelkast voor minimaal 1 uur zodat het chiazaad vocht kan opnemen
  5. Je kunt de jam voor circa 1 week in je koelkast bewaren
3.3.3077

Leuk als je laat weten als je het recept geprobeerd hebt. Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Beleg, Ontbijt, Recept Tags: Fruit, Suikervrij

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Glutenvrije, vegan quiche waar je niet vanaf kunt blijven
De voordelen van kokosolie, wonderolie (+WINNEN) »

Reacties

  1. FOODIESIGNFOODIESIGN zegt

    02/11/2014 om 19:10

    ik zag je recept voorbij komen op facebook. Ga je meteen volgen! Omdat het niet verwarmd is vroeg ik me af, hoelang houdbaar?

    Beantwoorden
  2. Kim zegt

    03/11/2014 om 18:45

    Wauw dit is super easy! Ga ik zeker binnenkort uitproberen.

    Beantwoorden
  3. Mister Kitchen zegt

    12/12/2014 om 16:34

    En als je het niet zelf wilt maken kan je het ook in de winkel kopen, zie http://www.chiafruit.com

    Beantwoorden
    • cath zegt

      23/12/2015 om 13:36

      Mister Kitchen,,,,,,,maar die vanjullie zit dan wel lekker vol met suiker en e-nummers……..

      Beantwoorden
  4. Wendy zegt

    17/03/2015 om 09:11

    In het tabelletje staat dat je het moet koken, maar dat vind ik nergens in het stappenplan terug?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      17/03/2015 om 10:10

      Hi Wendy, In het tabelletje bovenaan staat standaard prep, koken en totaal. In dit geval betekent het dat de jam minimaal 1 uur in de koelkast moet opstijven. Succes! Benieuwd wat je ervan vindt?!

      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  5. Rozemieke zegt

    25/03/2015 om 10:04

    Heb de jam geprobeerd met aardbeien. Heerlijk !! De smaak van de aardbei en niet de mierzoete smaak (en nasmaak) van de suiker uit de traditionele jams. Ben overtuigd gebruiker, dit is mijn basis voor jam.
    Groetjes,
    Rozemieke

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      26/03/2015 om 15:54

      Hi Rozemieke, Leuk om te horen :). En met aardbeien ook een goed idee! Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  6. Romana zegt

    24/05/2015 om 16:38

    Superleuk recept! ik ga het binnekort eens uitproberen, heb altijd diepvriesfruit bosvruchten in huis voor in de havermout!
    Kan je het chiazaad ook vervangen voor Lijnzaad?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      26/05/2015 om 13:31

      Hi Romana, Nee ik zou chipzaad niet vervangen door lijnzaad. Gebroken lijnzaad neemt weliswaar ook vocht op maar niet zoveel als chipzaad en ook qua smaak

      Beantwoorden
  7. Anne zegt

    09/06/2015 om 20:20

    Ben nog nooit zo super enthousiast geweest over iets!!!
    bedankt voor het heerlijke recept!!!!! en het chiazaad maakt het af!

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      11/06/2015 om 11:11

      Hi Anne, Super leuk om te horen 🙂 Daar doen we het voor! Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  8. alie leugs zegt

    22/06/2015 om 11:59

    Hoelang is dit houdbaar en de hoeveelheid staat wel vermeld, maar hoeveel gebruik je als je meerdere porties jam wilt maken? Kun jij dit ook aangeven in grammen bijvoorbeeld.

    Alvast bedankt.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      09/07/2015 om 23:57

      Hi, Ik zag dat ik je vraag nog helemaal niet beantwoord heb. De jam is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Misschien iets langer maar er zit natuurlijk geen conserveringsmiddel in. Normaal gesproken zorgt de enorme hoeveelheid suiker ervoor dat de jam lang houdbaar is.

      Beantwoorden
      • Karen zegt

        12/09/2023 om 10:48

        Kun je het ook invriezen?

        Beantwoorden
  9. Joery zegt

    16/07/2015 om 00:58

    Super zo simpel en lekker. Ik heb het gemaakt van aalbes en ga het maken van kruisbes… Top!!!

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      04/08/2015 om 23:40

      Goed idee met kruisbes.

      Beantwoorden
  10. Joery zegt

    16/07/2015 om 01:05

    ooh… vergeten

    Beantwoorden
  11. Gerdineke zegt

    10/10/2015 om 21:07

    Ik heb “tamme” bramen, wel 20 liter uit eigen tuin.
    Dat worden dus vele potten of terug in de diepvries als jam en sap, ik gebruik geleisuiker, geleipoeder en allesbinder, maar ik ga proberen om met chiazaad de geleisuiker en bindmiddel te minderen.
    Mag het zaad meekoken? Helpt ook voor de houdbaarheid, dat koken.
    Of zal ik het in de hete brij op ’t laatst erbij doen?
    Ik ga het wel eerst met een kleine hoeveelheid uitproberen.
    Met citroensuiker of citroenzuur is de houdbaarheid beter.
    Na een maand weten we meer, u khoort ervan.
    Wie gaat het ook uitproberen en het resultaat vertellen?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      12/10/2015 om 11:04

      Hi Gerdineke, Wow 20 liter uit eigen tuin.. Daar kun je wel wat jam mee maken 🙂 Ik zou het zaad pas de laatste paar (circa 3 tot 5) minuten mee laten koken.
      Ik heb het zelf altijd alleen gemaakt met fruit en enkel chiazaad en dan is het niet lang houdbaar. Citroenzuur zorgt inderdaad wel voor een langere houdbaarheid. Ik ben benieuwd. Hoor graag hoe het is gegaan.

      Beantwoorden
  12. Laura zegt

    13/10/2015 om 13:34

    Lijkt me veel lekkerder!
    Ik heb nog een paar pruimen over, hoe jan ik die het beste volgens recept bereiden? (Verhoudingen etc.)
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      13/10/2015 om 17:33

      Hi Laura, Ik zou 3 pruimen gebruiken met 1,5 eetlepel chiazaad en 1 eetlepel water.

      Beantwoorden
  13. cath zegt

    23/12/2015 om 13:39

    Kijk hier hou ik van….. simpel, snel en supergezond zonder toevoegingen (of verkapte toevoegingen zodat het gezond lijkt..)
    We hebben hem gisteren voor het eerst gemaakt met rood fruit….. zo lekker !!!!! We moeten vandaag alweer een nieuwe maken want die van gisteren is al op……
    Dit is echt veeeeeeel beter dan de gezond lijkende Mister Kitchen.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      28/12/2015 om 15:36

      Hi Cath, Leuk om te horen.. Enige nadeel is dat je de jam niet eindeloos kunt bewaren maar zoals je zelf ook zegt meestal is het dan al op 🙂

      Beantwoorden
  14. Alain Bos zegt

    27/12/2015 om 15:13

    Hallo, ik heb net 1 gele peer, 1 groene peer , 1 oranje glanzende vrucht, 1 rode appel , 1 rood-groene appel en 5 gepelde mandarijntjes tot moes gemaakt en ik ga zo chiazaad kopen.
    Ik heb nog 2 maal hetzelfde aantal vruchten klaarliggen om gemiest te worden.
    Hoeveel citroenzuur en eventueel suiker heb ik nodig om de jam langer houdbaar te maken.
    Kan het ook zonder suiker en alleen citroenzuur ? Als ik ook moet koken , hoe lang moet het koken ? Of is in de koelkast zetten voldoende ?
    Met spanning wacht ik op Uw antwoord !-)

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      28/12/2015 om 15:44

      Hi Alain, Leuk dat je de jam gaat maken. Chiazaad vervangt in dit recept de geleisuiker. In veel recepten is de hoeveelheid fruit en jam 1:1.
      IK wil de jam suikervrij maken en neem daarom voor lief dat het minder lang houdbaar is. Je kunt er wel voor zorgen dat het wat langer houdbaar is door het fruit even te koken en de potten te steriliseren en wel suiker toe te voegen. Om het toch minder zoet te maken op 500 gram fruit bijvoorbeeld 150 gram geleisuiker.
      Succes en geniet ervan! Klinkt als een lekkere mix van fruit 🙂

      Beantwoorden
  15. Anneke zegt

    09/04/2016 om 10:07

    Ben benieuwd hoe het met die 20 liter Bramen uit eigen tuin is afgelopen. Wij hebben altijd rode en zwarte bessen waar we met geleisuiker jam van maken en eten dit dan het hele jaar door. Ik wil het ook met chaizaad proberen

    Beantwoorden
  16. Sam zegt

    11/04/2016 om 14:08

    Afgelopen weekend heb ik deze jam gemaakt, met frambozen en bosvruchten, jummie lekker en supersimpel en snel! ook mijn zoontje van 2,5 vond het heerlijk, hij is dus al op dus ik ga snel weer nieuwe maken! denk met aardbei!

    Beantwoorden
  17. Malou zegt

    11/05/2016 om 03:22

    Kan je de jam ook in vriezen?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      12/05/2016 om 16:49

      Hi Malou, Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar denk eigenlijk dat het niet echt werkt. Mocht je het proberen hoor ik het graag.

      Beantwoorden
  18. Ciska zegt

    17/06/2016 om 19:58

    Jam kan je gewoon invriezen. Ik doe het altijd in de ijsblokjesvorm en als het hard genoeg is doe ik het in een zakje.
    Fruit hoef je niet te koken… je kan het ook fijn prakken, chiazaad er door en het is nóg gezonder, want met koken gaat er veel verloren. Je kan gerust een grote portie maken en invriezen.
    Als je het nodig hebt, even op de ontdooistand van de ping en je hebt weer een heerlijke jam… overigens noem ik het vruchtenspread… aardbeienspread of bessenspread

    Beantwoorden
    • Ciska zegt

      17/06/2016 om 20:03

      ik wou je vijf sterren geven maar hij doet het niet in firefox

      Beantwoorden
  19. Ciska zegt

    17/06/2016 om 20:00

    Jam kan je gewoon invriezen. Ik doe het altijd in de ijsblokjesvorm en als het hard genoeg is doe ik het in een zakje.
    Fruit hoef je niet te koken… je kan het ook fijn prakken, chiazaad er door en het is nóg gezonder, want met koken gaat er veel verloren. Je kan gerust een grote portie maken en invriezen.
    Als je het nodig hebt, even op de ontdooistand van de ping en je hebt weer een heerlijke jam… overigens noem ik het vruchtenspread… aardbeienspread of bessenspread.

    Beantwoorden
  20. Ciska zegt

    17/06/2016 om 20:01

    Jam kan je gewoon invriezen. Ik doe het altijd in de ijsblokjesvorm en als het hard genoeg is doe ik het in een zakje.
    Fruit hoef je niet te koken… je kan het ook fijn prakken, chiazaad er door en het is nóg gezonder, want met koken gaat er veel verloren. Je kan gerust een grote portie maken en invriezen.
    Als je het nodig hebt, even op de ontdooistand van de ping en je hebt weer een heerlijke jam… overigens noem ik het vruchtenspread… aardbeienspread of bessenspread

    Beantwoorden
  21. Ciska zegt

    17/06/2016 om 20:02

    ps…. de sterrenwaardering wou ik je een 5 geven, maar op rare wijze doet ie het niet in firefox

    Beantwoorden
  22. Dhr. van de Wiel zegt

    12/07/2016 om 17:26

    Ik heb in het verleden ook wel de suiker vervangen door een flesje appeldiksap en dan krijg je ook een stevige jam.

    Beantwoorden
  23. Dorien zegt

    06/07/2017 om 15:31

    Ja, dit zocht ik 🙂
    Zo simpel! Ik heb verschillende soorten vers rood fruit gebruikt.
    Zonder suiker, lekker puur en beetje zuur (kokosbloesemsuiker is nog steeds suiker).

    Beantwoorden
  24. Theo van Bugnum zegt

    19/08/2017 om 21:52

    Hallo myriam

    Ik heb het recept gebruikt maar ik heb 1 kilo victoria pruimen en 1 kilo korona aardbeien 1 theelepel met pecnine en 1 theelepel stevia en 3 eetlepels chia zaad gebruikt voor 6 potjes van 375 cl het smaakt zeer goed

    Groeten Theo

    Beantwoorden
  25. Erika zegt

    07/04/2018 om 13:05

    Interessant en nuttig maar jam uit de supermarkt bevat geen gelatine, zoals je schrijft, maar plantaardige pectine. Gelatine wordt trouwens gemaakt van botten in plaats van varkensvet. Je hoeft van mij deze reactie niet te plaatsen maar pas het in de tekst wel even aan want het klopt echt niet wat er nu staat.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      16/04/2018 om 16:21

      Dank je wel. Ik ga het aanpassen.

      Beantwoorden
  26. Jolien zegt

    07/05/2020 om 07:05

    Ik wil dit recept graag met pruimen maken. Hoe lang is het houdbaar?

    Beantwoorden
  27. Heidi zegt

    29/06/2020 om 10:42

    Hallo Myriam,
    Deze vruchtenspread wil ik graag langer bewaren. Zou ik potjes, gevuld met deze spread ook kunnen wecken daartoe?
    Suikervrije ‘jam’ zonder chia-zaad (met geleipoeder en citroensap) wordt namelijk ingemaakt om langer te bewaren. Ik weet niet of dat met chiazaad kan.

    Beantwoorden
  28. Cleo zegt

    03/09/2020 om 10:03

    Hoi,

    Ik wil graag overschakelen naar confituur zonder suiker, maar vraag me af hoe ik dat doe met peren uit de tuin en gember? Hoe krijg ik die zacht? Ik kan die niet mixen, die zijn te hard…Toch eerst koken dan?

    Groeten,
    Cleo

    Beantwoorden
  29. Marion Luntungan-Verstraete zegt

    13/04/2022 om 14:33

    Hoi, ik heb als toevoeging 2 1/2 eetlepel erythritol toegevoegd. Blijft langer houdbaar en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....