Super lekker pannenkoeken bij het ontbijt in het weekend of als avondeten als het neefje en nichtje van Frank komen eten. Want welk kind is er niet gek op. Om mijn zoete behoefte te bevredigen smeer ik hier nog wel is een dikke laag jam op. Lekker, maar er is zoveel suiker aan toegevoegd.
Jam zonder suiker is geen jam
Waarom denk ik dan want met alleen fruit is jam al zoet genoeg. Ik heb mij laatst laten vertellen dat het percentage suiker in jam wettelijk beschermd is. De jam moet dus een bepaald percentage suiker bevatten voordat je het als fabrikant jam mag noemen. Bizar toch?! Dus eigenlijk is dit geen recept voor jam maar voor een vruchtenspread. 😉
Fluitje van een centje
Zelf jam maken duurt soms lang en ik ben toch het meest fan van snelle en makkelijke recepten. Dit is een jam die je in 5 minuten gemaakt hebt, uurtje wachten (dat dan weer wel) en je hebt je eigen suikervrije jam gemaakt.
Minder suiker
Jam is zo’n veelzijdig product. Het is niet alleen lekker op je brood, maar ook in de (kokos)yoghurt, op scones of zoals ik al zei op je pannenkoek. Natuurlijk zitten er in deze jam wel fruitsuikers maar niet meer de geraffineerde suikers die wel in de jam zit die je in de supermarkt koopt.
Chiazaad
Met de chiazaad krijgt je een stevige jam die ook nog een super gezond is. Misschien ben je al bekend met die zaadje maar ik zet de voordelen van chiazaad toch nog even voor je op een rij.
- Rijk aan omega 3
- Vezelrijk
- Rijk aan anti-oxidanten
Voor mensen die geen vis eten heeft deze jam dus een extra voordeel, je krijgt op deze manier omega 3 binnen.
Oke.. En omdat deze gezondere jam gewoon super lekker is moet je deze suikervrije jam met chiazaad ook geprobeerd hebben!
- 1 hand frambozen (ik heb bevroren frambozen gebruikt) of ander fruit
- 1 eetlepel water
- 1,5 eetlepel chiazaad of witte chiazaad
- eventueel een beetje kokosbloesemsuiker of stevia
- Maal de frambozen samen met het water fijn in een blender of met een staafmixer. Je hoeft het niet helemaal fijn te maken als je het lekker vind als er nog wat stukjes in zitten
- Roer de chiazaad erdoorheen
- Proef of je eventueel nog een beetje kokosbloesemsuiker of stevia wil toevoegen
- Zet in de koelkast voor minimaal 1 uur zodat het chiazaad vocht kan opnemen
- Je kunt de jam voor circa 1 week in je koelkast bewaren
Leuk als je laat weten als je het recept geprobeerd hebt. Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt.
FOODIESIGN zegt
ik zag je recept voorbij komen op facebook. Ga je meteen volgen! Omdat het niet verwarmd is vroeg ik me af, hoelang houdbaar?
Kim zegt
Wauw dit is super easy! Ga ik zeker binnenkort uitproberen.
Mister Kitchen zegt
En als je het niet zelf wilt maken kan je het ook in de winkel kopen, zie http://www.chiafruit.com
cath zegt
Mister Kitchen,,,,,,,maar die vanjullie zit dan wel lekker vol met suiker en e-nummers……..
Wendy zegt
In het tabelletje staat dat je het moet koken, maar dat vind ik nergens in het stappenplan terug?
Myriam zegt
Hi Wendy, In het tabelletje bovenaan staat standaard prep, koken en totaal. In dit geval betekent het dat de jam minimaal 1 uur in de koelkast moet opstijven. Succes! Benieuwd wat je ervan vindt?!
Groetjes, Myriam
Rozemieke zegt
Heb de jam geprobeerd met aardbeien. Heerlijk !! De smaak van de aardbei en niet de mierzoete smaak (en nasmaak) van de suiker uit de traditionele jams. Ben overtuigd gebruiker, dit is mijn basis voor jam.
Groetjes,
Rozemieke
Myriam zegt
Hi Rozemieke, Leuk om te horen :). En met aardbeien ook een goed idee! Groetjes, Myriam
Romana zegt
Superleuk recept! ik ga het binnekort eens uitproberen, heb altijd diepvriesfruit bosvruchten in huis voor in de havermout!
Kan je het chiazaad ook vervangen voor Lijnzaad?
Myriam zegt
Hi Romana, Nee ik zou chipzaad niet vervangen door lijnzaad. Gebroken lijnzaad neemt weliswaar ook vocht op maar niet zoveel als chipzaad en ook qua smaak
Anne zegt
Ben nog nooit zo super enthousiast geweest over iets!!!
bedankt voor het heerlijke recept!!!!! en het chiazaad maakt het af!
Myriam zegt
Hi Anne, Super leuk om te horen 🙂 Daar doen we het voor! Groetjes, Myriam
alie leugs zegt
Hoelang is dit houdbaar en de hoeveelheid staat wel vermeld, maar hoeveel gebruik je als je meerdere porties jam wilt maken? Kun jij dit ook aangeven in grammen bijvoorbeeld.
Alvast bedankt.
Myriam zegt
Hi, Ik zag dat ik je vraag nog helemaal niet beantwoord heb. De jam is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Misschien iets langer maar er zit natuurlijk geen conserveringsmiddel in. Normaal gesproken zorgt de enorme hoeveelheid suiker ervoor dat de jam lang houdbaar is.
Karen zegt
Kun je het ook invriezen?
Joery zegt
Super zo simpel en lekker. Ik heb het gemaakt van aalbes en ga het maken van kruisbes… Top!!!
Myriam zegt
Goed idee met kruisbes.
Joery zegt
ooh… vergeten
Gerdineke zegt
Ik heb “tamme” bramen, wel 20 liter uit eigen tuin.
Dat worden dus vele potten of terug in de diepvries als jam en sap, ik gebruik geleisuiker, geleipoeder en allesbinder, maar ik ga proberen om met chiazaad de geleisuiker en bindmiddel te minderen.
Mag het zaad meekoken? Helpt ook voor de houdbaarheid, dat koken.
Of zal ik het in de hete brij op ‘t laatst erbij doen?
Ik ga het wel eerst met een kleine hoeveelheid uitproberen.
Met citroensuiker of citroenzuur is de houdbaarheid beter.
Na een maand weten we meer, u khoort ervan.
Wie gaat het ook uitproberen en het resultaat vertellen?
Myriam zegt
Hi Gerdineke, Wow 20 liter uit eigen tuin.. Daar kun je wel wat jam mee maken 🙂 Ik zou het zaad pas de laatste paar (circa 3 tot 5) minuten mee laten koken.
Ik heb het zelf altijd alleen gemaakt met fruit en enkel chiazaad en dan is het niet lang houdbaar. Citroenzuur zorgt inderdaad wel voor een langere houdbaarheid. Ik ben benieuwd. Hoor graag hoe het is gegaan.
Laura zegt
Lijkt me veel lekkerder!
Ik heb nog een paar pruimen over, hoe jan ik die het beste volgens recept bereiden? (Verhoudingen etc.)
Alvast bedankt!
Myriam zegt
Hi Laura, Ik zou 3 pruimen gebruiken met 1,5 eetlepel chiazaad en 1 eetlepel water.
cath zegt
Kijk hier hou ik van….. simpel, snel en supergezond zonder toevoegingen (of verkapte toevoegingen zodat het gezond lijkt..)
We hebben hem gisteren voor het eerst gemaakt met rood fruit….. zo lekker !!!!! We moeten vandaag alweer een nieuwe maken want die van gisteren is al op……
Dit is echt veeeeeeel beter dan de gezond lijkende Mister Kitchen.
Myriam zegt
Hi Cath, Leuk om te horen.. Enige nadeel is dat je de jam niet eindeloos kunt bewaren maar zoals je zelf ook zegt meestal is het dan al op 🙂
Alain Bos zegt
Hallo, ik heb net 1 gele peer, 1 groene peer , 1 oranje glanzende vrucht, 1 rode appel , 1 rood-groene appel en 5 gepelde mandarijntjes tot moes gemaakt en ik ga zo chiazaad kopen.
Ik heb nog 2 maal hetzelfde aantal vruchten klaarliggen om gemiest te worden.
Hoeveel citroenzuur en eventueel suiker heb ik nodig om de jam langer houdbaar te maken.
Kan het ook zonder suiker en alleen citroenzuur ? Als ik ook moet koken , hoe lang moet het koken ? Of is in de koelkast zetten voldoende ?
Met spanning wacht ik op Uw antwoord !-)
Myriam zegt
Hi Alain, Leuk dat je de jam gaat maken. Chiazaad vervangt in dit recept de geleisuiker. In veel recepten is de hoeveelheid fruit en jam 1:1.
IK wil de jam suikervrij maken en neem daarom voor lief dat het minder lang houdbaar is. Je kunt er wel voor zorgen dat het wat langer houdbaar is door het fruit even te koken en de potten te steriliseren en wel suiker toe te voegen. Om het toch minder zoet te maken op 500 gram fruit bijvoorbeeld 150 gram geleisuiker.
Succes en geniet ervan! Klinkt als een lekkere mix van fruit 🙂
Anneke zegt
Ben benieuwd hoe het met die 20 liter Bramen uit eigen tuin is afgelopen. Wij hebben altijd rode en zwarte bessen waar we met geleisuiker jam van maken en eten dit dan het hele jaar door. Ik wil het ook met chaizaad proberen
Sam zegt
Afgelopen weekend heb ik deze jam gemaakt, met frambozen en bosvruchten, jummie lekker en supersimpel en snel! ook mijn zoontje van 2,5 vond het heerlijk, hij is dus al op dus ik ga snel weer nieuwe maken! denk met aardbei!
Malou zegt
Kan je de jam ook in vriezen?
Myriam zegt
Hi Malou, Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar denk eigenlijk dat het niet echt werkt. Mocht je het proberen hoor ik het graag.
Ciska zegt
Jam kan je gewoon invriezen. Ik doe het altijd in de ijsblokjesvorm en als het hard genoeg is doe ik het in een zakje.
Fruit hoef je niet te koken… je kan het ook fijn prakken, chiazaad er door en het is nóg gezonder, want met koken gaat er veel verloren. Je kan gerust een grote portie maken en invriezen.
Als je het nodig hebt, even op de ontdooistand van de ping en je hebt weer een heerlijke jam… overigens noem ik het vruchtenspread… aardbeienspread of bessenspread
Ciska zegt
ik wou je vijf sterren geven maar hij doet het niet in firefox
Ciska zegt
Jam kan je gewoon invriezen. Ik doe het altijd in de ijsblokjesvorm en als het hard genoeg is doe ik het in een zakje.
Fruit hoef je niet te koken… je kan het ook fijn prakken, chiazaad er door en het is nóg gezonder, want met koken gaat er veel verloren. Je kan gerust een grote portie maken en invriezen.
Als je het nodig hebt, even op de ontdooistand van de ping en je hebt weer een heerlijke jam… overigens noem ik het vruchtenspread… aardbeienspread of bessenspread.
Ciska zegt
Jam kan je gewoon invriezen. Ik doe het altijd in de ijsblokjesvorm en als het hard genoeg is doe ik het in een zakje.
Fruit hoef je niet te koken… je kan het ook fijn prakken, chiazaad er door en het is nóg gezonder, want met koken gaat er veel verloren. Je kan gerust een grote portie maken en invriezen.
Als je het nodig hebt, even op de ontdooistand van de ping en je hebt weer een heerlijke jam… overigens noem ik het vruchtenspread… aardbeienspread of bessenspread
Ciska zegt
ps…. de sterrenwaardering wou ik je een 5 geven, maar op rare wijze doet ie het niet in firefox
Dhr. van de Wiel zegt
Ik heb in het verleden ook wel de suiker vervangen door een flesje appeldiksap en dan krijg je ook een stevige jam.
Dorien zegt
Ja, dit zocht ik 🙂
Zo simpel! Ik heb verschillende soorten vers rood fruit gebruikt.
Zonder suiker, lekker puur en beetje zuur (kokosbloesemsuiker is nog steeds suiker).
Theo van Bugnum zegt
Hallo myriam
Ik heb het recept gebruikt maar ik heb 1 kilo victoria pruimen en 1 kilo korona aardbeien 1 theelepel met pecnine en 1 theelepel stevia en 3 eetlepels chia zaad gebruikt voor 6 potjes van 375 cl het smaakt zeer goed
Groeten Theo
Erika zegt
Interessant en nuttig maar jam uit de supermarkt bevat geen gelatine, zoals je schrijft, maar plantaardige pectine. Gelatine wordt trouwens gemaakt van botten in plaats van varkensvet. Je hoeft van mij deze reactie niet te plaatsen maar pas het in de tekst wel even aan want het klopt echt niet wat er nu staat.
Myriam zegt
Dank je wel. Ik ga het aanpassen.
Jolien zegt
Ik wil dit recept graag met pruimen maken. Hoe lang is het houdbaar?
Heidi zegt
Hallo Myriam,
Deze vruchtenspread wil ik graag langer bewaren. Zou ik potjes, gevuld met deze spread ook kunnen wecken daartoe?
Suikervrije ‘jam’ zonder chia-zaad (met geleipoeder en citroensap) wordt namelijk ingemaakt om langer te bewaren. Ik weet niet of dat met chiazaad kan.
Cleo zegt
Hoi,
Ik wil graag overschakelen naar confituur zonder suiker, maar vraag me af hoe ik dat doe met peren uit de tuin en gember? Hoe krijg ik die zacht? Ik kan die niet mixen, die zijn te hard…Toch eerst koken dan?
Groeten,
Cleo
Marion Luntungan-Verstraete zegt
Hoi, ik heb als toevoeging 2 1/2 eetlepel erythritol toegevoegd. Blijft langer houdbaar en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel.