In de ochtend mijn warme bed uitstappen, blote voeten op de koude vloer. Een grote trui uit de kast pakken en mijn warme sokken aantrekken. Naar beneden, de kou trotseren (oké nu overdrijf ik). Maar de verwarming mag van mij vanaf nu weer aan. Ik ben echt een koukleum. Daarom is er niks lekkerders dan in de herfst en winter je dag te beginnen met warme havermoutpap.
En het is natuurlijk nog steeds hartstikke hip om met pap te ontbijten 😉 Nee even serieus, het is gezond en geeft je lang een verzadigd gevoel, je kunt er de hele ochtend op vooruit. Van de koude overnight oats ben ik nu dus overgestapt naar een net zo gezond, net zo lekker maar warmer ontbijt; havermout. Lekker met een kop groene thee ernaast. Zo begin ik de koude dagen aardig goed.
Gezondheidsvoordelen van havermout
Havermout wordt gezien als een superfood. Hoewel ik niet zo gek ben op de term superfood is het misschien wel terecht. Het is een product met veel gezondheidsvoordelen:
- Is van nature glutenvrij
- Bevat weinig calorieën
- Rijk aan vezels
- Bevat een goede dosis eiwitten
- Geeft langdurig energie
- Houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
- Goed voor het immuunsysteem
- Bevat anti-oxidanten
- Zit vol met magnesium
Wat te doen met havermout?
Havermout wordt het meest gebruikt om pap van te maken. Maar je kunt veel meer met havermout. Je kunt er hele lekkere appeltaart van maken maar ook koekjes en crackers. Ook kun je havermout in de keukenmachine fijnmalen zodat je het als meel kunt gebruiken.
Je koopt havermout gewoon in de supermarkt en natuurwinkel. Maar je kunt ook je havermout via internet kopen. Ik vind het makkelijk en sla dan gelijk een voorraad in. Ook bestel ik dan gelijk boekweitvlokken en quinoavlokken. Voor de variatie maak ik hier soms mijn pap van of een mix van deze drie soorten.
Warme havermoutpap
Ik maak er een echt heerlijke havermoutpap van door het te serveren met warme appeltjes, kaneel en wat rozijnen. Leuk om te horen hoe jij jouw havermoutpap het liefste eet. Post bijvoorbeeld een foto van je havermoutontbijtje op Instagram en tag ons erin (#healthyvega). Ik ben benieuwd!
- Halve appel
- Handje rozijnen
- 50 gram havervlokken
- 250 ml amandelmelk of water
- Kokosolie
- Kaneel
- Laat je havermout met amandelmelk of water een nachtje weken
- Zet het pannetje met havermout en melk of water op en kook de havermout tot de pap gaat binden. Bepaal zelf wat je lekker vindt qua dikte.
- Verwarm de kokosolie in een pan op laag vuur en bak de stukjes appel kort aan. Doe de warme stukjes appel in een schaaltje
- Giet de havermoutpap over de appel en garneer met een handje rozijnen en kaneel
- Je kunt er eventueel wat pure chocolade overheen raspen...
Petra zegt
Wij houden binnen ons gezin ook veel van warme havermoutpap in de herfst. Liefst uit de slowcooker. Je zet hem s’ avonds aan en de volgende ochtend word je wakker van de geur van pap met kaneel en appel…. Mmm.. Belangrijk voor echte glutenvrije eters zoals wij, wij kunnen geen gewone havermout eten, die heeft door kruisbestuiving met tarwe toch ook echt wel gluten. Wij kopen onze glutenvrije havermout bij de natuurvoedingswinkel of gezondheidswinkel, bijvoorbeeld van het merk Semper.
Myriam zegt
Wauw dat is nog eens lekker wakker worden! Goede aanvulling dat als je echt helemaal volledig glutenvrije havermout wilt hebben (zonder de kans dat het in aanraking is gekomen met tarwe) hier speciaal op moet letten dat het ook op de verpakking vermeld staat.
Groetjes, Myriam