Ken jij iemand die geen pannenkoeken lust? Ik niet! Het liefst heb ik ze knapperig, dun en zit er een flinke (en dan bedoel ik ook echt een hele flinke) laag chocopasta op (oops…). Ik kan ze eigenlijk op elk moment van de dag eten en ook als tussendoortje voor het avondeten zijn ze lekker. Jammer is alleen dat de pannenkoeken die uit de winkel komen veel vetten en suikers bevatten. En ze bevatten meestal ei en hetzelfde geldt voor de meeste recepten. Maar dat hoeft de pret niet te bederven. Nee! Met deze havermout pannenkoeken zonder ei kun je er zoveel eten als je wilt. En die laag chocopasta dan? Die vervangen we gewoon door een gezondere variant!
Naast het feit dat ze heel makkelijk zijn om te maken (valt wat mij betreft in de spreekwoordelijke categorie ‘ei bakken’), hebben deze havermout pannenkoeken zelfs veel gezondheidsvoordelen. Ja echt. Ik zet ze even op een rijtje, kun je zo beginnen met bakken…
Voordelen van havermout
- Verlaagt het cholesterolgehalte
- Zorgt voor een lang verzadigingsgevoel (niet snel weer een knorrende maag)
- Van nature glutenvrij
- Bevat weinig calorieën
- Bevat anti-oxidanten
- Zit vol met magnesium
Genoeg redenen om aan de slag te gaan toch? Schenk voor het serveren een beetje ahornsiroop over je pannenkoek. Ben je helemaal in een healthy bui? Gebruik dan fruit (zoals banaan, warme frambozen of blauwe bessen) om je pannenkoek mee te beleggen.
- 90 gram gemalen havermout
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 1 theelepel kaneel
- 240 ml amandelmelk
- 2 theelepels ahornsiroop
- (kokos) olie om in te bakken
- ahorn siroop, of fruit zoals stukjes banaan of frambozen om de pannenkoeken mee te beleggen
- Mix de havermout samen met het bakpoeder, zout en kaneel in een kom
- Voeg vervolgens de amandelmelk en de siroop toe (of banaan) en mix het tot een glad geheel
- Bak de pannenkoeken in kleine aantallen in een pan met een beetje (kokos)olie. Afhankelijk van de grootte van jouw pan 2 a 3 pannenkoeken per keer
- Zorg ervoor dat de pan goed heet is en schenk met een (soep)lepel een beetje beslag in de pan
- Wanneer je ziet dat er bubbeltjes in de pannenkoeken verschijnen, draai je ze om en laat je ze nog voor een paar minuten in de pan liggen zodat de andere kant ook goudbruin kan bakken.
Karin zegt
Deze zijn heerlijk! We hebben ze met zn tweeën gegeten als ontbijt! Het ei mis je niet. Die ga ik vaker maken! Bedankt voor alle fijne recepten op deze site!
Mara zegt
Je pannenkoeken zien er heerlijk uit!
Ik had alleen een kleine remark bij je “havermout is van nature glutenvrij'” waarmee de suggestie gewekt wordt dat havermout een veilig glutenvrij product is. Dit is helaas niet het geval
“In Nederland is namelijk alleen haver te koop dat is gemengd met tarwe of niet zuiver gescheiden is gebleven van glutenbevattende granen. Haver en haverproducten waarbij op de verpakking de garantie gegeven wordt dat het product niet is gecontamineerd zijn wel glutenvrij. ” bron voedingscentrum
Voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie kan het eten van haver dus wel degelijk problemen opleveren.
Ik ga je pannenkoeken zeker een keer proberen maar wel met veilige havermout 😉
Myriam zegt
Hi Mara, Dank je voor je reactie. Goed dat dat nog even noemt.
Klopt helemaal, dus voor mensen met coeliakie is het inderdaad van belang om te kiezen voor een ECHT glutenvrije havermout.
Jennifer zegt
Goedemorgen helaas lukken de pannenkoeken steeds niet bij mij. Snap dat wat er fout gaat, ik pak precies dezelfde hoeveelheden. Groetjes Jennifer
Noella zegt
Had Dat ook..maar havermout en ik plet er een banaan onder..Dan is het deeg dikker niet zo lopend…. gewoon zoeken tot deeg vaste r is niet zo lopend
Ik heb het gevonden en zijn super lekker
Gpetra zegt
Heerlijk recept, zeker als je de gluten moet laten staan.
Ik doe ook graag wat gebroken lijnzaad door het beslag.
Dank jullie wel voor het delen!
Britt zegt
Hallo,
Voor hoeveel pannenkoekjes is dit recept?
Ik ga ze morgen zeker maken
Charlotte zegt
Uit het recept kun je 10 pannenkoeken halen. Alvast eetsmakelijk voor strakjes!
Noella zegt
Voor 1 pers te veel ..helft nemen
Wendy zegt
Het lag niet aan je recept… wel aan degene die ‘m uitvoerde: http://www.wendyborst.nl/blog/psyche/ik-ben-een-foodie-dat-zie-je-zo/
Charlotte zegt
Jammer dat je pannenkoeken mislukt zijn! Om eerlijk te zijn moet ik toegeven dat hier ook het een en ander af en toe mislukt 😉 Veel oefenen, proeven en gewoon doen dan komt het helemaal goed! (of af en toe nog steeds niet) En bakpoeder aanschaffen voor in de keukenla 😉
Sarah zegt
Wat een heerlijke pannenkoeken!!
Myriam zegt
Hi Sarah, Thanks.. Vind ik ook 😉
Minda zegt
Ze zijn lekker! Alleen lastig omdraaien. Hebben jullie misschien een trucje daarvoor?
Myriam zegt
Hi Minda, Paar tips die misschien kunnen helpen.
– Lang genoeg wachten dat de ene kant echt gaar is
– Grote spatel gebruiken. Ik heb zo’n platte. Of de pannenkoekjes wat kleiner maken
– Groot bord op de pan, pan omdraaien en het pannenkoekje er weer in schuiven
Hoop dat je er zo iets aan hebt!
Groetjes, Myriam
lisanne zegt
hoeveel kcal zitten er in 1 pannenkoekje?
Lisa zegt
Eindelijk een recept zonder ei! Dit ga ik morgen proberen
Hoeveel pannekoeken eet je ongeveer voor een ontbijt? Dan weet ik hoeveel gram ik moet gebruiken
10 pannenkoeken is het beetje teveel van het goede natuurlijk haha
Rose zegt
Ik eet er meestal 3-4, ben wel een wat grotere eter. En hoeveel hangt natuurlijk af van hoe groot je ze maakt. Ik bewaar ze altijd voor de dag erna, koud ook prima te eten en hoef je niet iedere dag in de keuken te staan!
Je kan ze ook 3-4 dagen bewaren, smaak wordt wel wat minder maar als je haast hebt is het prima. Met rozijnen of banaan erdoor ook geen beleg nodig.
lizzy zegt
Aaaa helllup…..totaal mislukt! Dat gebeurt me eigenlijk nauwelijks….Waarom wil het beslag niet binden/opdrogen?
Myriam zegt
Hi Lizzy, Wat jammer zeg 🙁 Zou het kunnen dat je er teveel vocht aan had toegevoegd? Ook is het belangrijk om lang genoeg de ene kant te bakken voor je ze gaat omdraaien.
AC zegt
Ik heb fijne havermoutvlokken gebruikt en ze niet gemalen. Wel er na het bakken een beetje honing op gedaan. Ze waren echt heerlijk!!
Myriam zegt
Ja de fijne vlokken hoef je inderdaad niet perse te malen. Leuk om te horen dat ze lekker waren 🙂
Valerie zegt
Help!
Het lukte mij niet 🙁
Heb gewone melk gebruikt, Zou dat het probleem kunnen zijn?
Ipv siroop gebruikte ik een banaan voor de binding (dacht ik).
Kan je mij helpen dit de volgende keer te laten lukken?
Alvast bedankt!
An zegt
Deze ochtend heb ik de pannenkoekjes voor het eerst gemaakt. Ze zijn perfect gelukt, met gewone melk en fijne havervlokken van Quaker, die ik niet verder heb gemalen. Zoetstoffen heb ik niet gebruikt. Aangezien ik nooit bakpoeder op voorraad heb, heb ik gewoon wat maagzout toegevoegd.
Voor de binding heb ik het deeg een tijd laten rusten.
Heerlijk als ontbijt !
Rose zegt
Ik maak ze normaal met ei, gewone melk, met een beetje meel erdoor en de havermout niet gemalen.
Echter waren de eieren op en kwam ik op deze versie. Heb wel gewone melk gebruikt en banaan erdoorheen gedaan. Echter was het deeg plakkerig en niet om te draaien in de pan. Het bleef zelf toen het gaar was aan de pan plakken!
Voor mij voortaan toch mijn vertrouwde recept
Maaike zegt
Favoriet bij kids! Super eindelijk weer pannenkoeken ondanks firponil schandaal!
Mathilde zegt
Werd ondanks dat er geen ei inzit wel de look van een roerei. Helaas niet om te draaien ook niet na lang genoeg wachten!
Eva zegt
Fantastisch goed recept!!! Ik heb pas vernomen dat ik glutenintolerant ben en geen eieren meer mag eten, dus ben wat nieuwe receptjes aan het proberen en dit is het allerbeste tot nu!! Ook heel snel klaar, TOP gewoonweg!!! Dankjewel!! Groetjes, Eva
Salima zegt
Kun je dit beslag ook ‘s avonds maken om ze de volgende ochtend pas te bakken?
Irene zegt
Verrukkelijk! Bedankt
Deen zegt
Ik heb een tsp bakpoeder gebruikt en dat is echt veel te veel. Gewoon even ter info!
Gwenda Philips zegt
We hebben dit recept 2x geprobeerd maar telkens mislukt. Echt jammer!
Caroline zegt
Ik heb er toch een ei in gedaan. Super gelukt. Wel iets langer wachten met omdraaien dan bij een normale pannenkoek. En dan aan de andere kant een beetje kaas in reepjes, laten smelten en Italiaanse kruiden erover.
Wies zegt
Gaan deze pannenkoekjes ook zonder kaneel? ze zien er heeel lekker uit!
Gina zegt
Recept exact gevolgd maar totaal mislukt
Lynn zegt
Hoi!
Ik ben van plan dit recept binnenkort te maken, maar ik vraag me af ik het best gezoete (original) of ongezoete amandelmelk gebruik?
Alvast bedankt
Mvg zegt
Het bind niet en het word een grote prut en bakt enorm aan, het is niet om te draaien, het smaakt best prima maar ik heb liever toch een pannenkoek of havermout. Goed geprobeerd