Wat eten jullie met kerst?
Onze familie vindt het stiekem een beetje lastig dat we ook met kerst graag vegan eten. Ineens kan voor ons niet meer het standaard kerstmaal, zoals de hertenbiefstuk met cranberrysaus geserveerd worden. Met kerstavond gourmetten is saai zonder vlees en ook de beroemde tiramisu eten we niet meer. Het lijkt ineens heel lastig om een lekker menu te bedenken dus is ons gevraagd of we willen helpen met het samenstellen van het menu dit jaar. Geen probleem natuurlijk, eigenlijk alleen maar hartstikke leuk is. Want echt, er zijn gerechten die kunnen tippen aan de hertenbiefstuk en ik heb al een vegan tiramisu recept op het oog.
Gezond en lekker ontbijt
Maar ik start met dit recept voor vegan pancakes die lekker zijn bij het kerstontbijt. Ze zijn lekker, gezond en ook nog eens snel te bereiden. Wat handig is al je de rest van de dag nog in de keuken moet staan om voor de familie een kerstdiner voor te bereiden. En je wilt ook nog de tijd hebben om je leuk aan te kleden :). In plaats van ei zit er banaan in de pannenkoek wat zorgt voor de structuur en ook een zoete smaak geeft. Ik serveer ze met een beetje banaan en maple syrup.
- 375 ml rijstmelk (of andere plantaardige melk)
- 125 gram havermoutvlokken
- 2 rijpe bananen in stukjes
- 50 gram speltbloem
- 1 eetlepel en 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel kaneel
- een beetje nootmuskaat
- Kokosolie om in te bakken
- Banaan en maple siroop om te serveren
- Doe de rijstmelk samen met de havermoutvlokken in de blender of keukmachine en maal tot de havervlokken fijn zijn.
- Voeg de banaan, bloem, bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat toe en meng samen tot een glad beslag
- Zet het beslag een kleine 10 minuten apart
- Verwarm een pan en doe een beetje (kokos)olie in de pan
- Schep met een "saus"lepel beslag in de pan en bak de pancakes van ongeveer 10 cm breed in circa 3 minuten per kant goudbruin
Ilse zegt
Hoi Myriam,
Wat is het verschil in smaak tussen deze en de andere pannenkoekjes, die met boekweitmeel? Wil ze allebei graag een keer proberen, maar kan niet kiezen welke ik het eerste ga maken 🙂
Groetjes Ilse
Myriam zegt
Hi Ilse,
Boekweitmeel heeft een uitgesproken smaakt. Een beetje nootachtig. Je moet hier wel van houden. Dat recept is wel geheel glutenvrij.
Deze pancakes zijn gemaakt met speltbloem en havervlokken en zijn meer te vergelijken met ‘gewone’ pancakes.
Ik ben benieuwd welke jij het lekkerst vindt.
Groetjes,
Myriam
ellen zegt
heb ze met speltmelk en 275gr speltmeel gemaakt. superlekker!