Ontbijtkoek. Leek mij altijd een van de meest verantwoorde tussendoortjes. En lekker makkelijk zo’n Snelle Jelle in je tas stoppen. Tot ik erachter kwam hoeveel suiker en onuitspreekbare ingrediënten erin zitten.
Goed voor kinderen?
Volgens mij toch wel een erg geliefd tussendoortjes onder kinderen. Makkelijk voor de ouders zo’n verpakking mee in de broodtrommel en ze krijgen ook nog iets goeds binnen, toch? Dat laatste gaat dus helaas niet op.
Gelukkig is er wel een alternatief: zelf maken. Nee, het is niet zo makkelijk als een verpakking uit de kast trekken, maar 1 keer per week wat ingrediënten bij elkaar doen in een kom, roeren en in de oven zetten valt ook wel weer mee…
Toch gezond maken
Je kunt de koek zelf een stuk gezonder maken met volkorenmeel, zonder melk en geraffineerde suikers. Wij zijn overtuigd en ik bak nu braaf al een paar weken zelf gezonde ontbijtkoek zodat ik elke dag een lekker en verantwoord tussendoortje mee kan nemen. De ene keer maakte we hem met speltmeel en de ander keer met roggemeel of een combinatie daarvan, het kan allemaal.
Hoe ouder hoe beter
Grappig is, dat de koek na een dag (of eigenlijk een paar dagen) nog lekkerder wordt. Deze wordt dan iets compacter en de smaken komen meer tot zijn recht, eigenlijk echt zoals je van ontbijtkoek gewend bent.
Gezond tussendoortje
Deze lekkere ontbijtkoek valt in de categorie ‘Gezond Tussendoor’. Het onderstaande recept is een van de 23 opties waar je uit kunt kiezen in ons kookboek Gezonde Tussendoortjes! Een voorproefje van wat je in dit kookboek te wachten staat, en deze krijg je dus kado 😉 Als je wilt weten wat er verder in staat, kijk dan even op de info pagina over Gezonde Tussendoortjes.
Als
- 250 gram roggemeel
- 2 theelepels kaneel
- 1,5 theelepel koekkruiden
- 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
- ½ theelepel bakpoeder
- 1,5 theelepel baking soda
- snuf zout
- 250 ml amandelmelk
- 50 gram ahornsiroop
- 1 eetlepel appelstroop
- Kokosolie of bakpapier voor de cakevorm
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Vet cakeblik in met kokosolie of bekleed met bakpapier
- Doe alle droge ingrediënten samen in een kom
- Voeg de amandelmelk, ahornsiroop en appelstroop toe en roer tot egaal beslag.
- Schep het beslag in een cakevorm
- Bak voor circa 55/65 minuten. Hou in de gaten dat je cake niet te snel aan de bovenkant gaar wordt. Leg dan vel ingevet bakpapier op de bovenkant van de cake
- Laat afkoelen.
- Bewaar in een goed afgesloten bak zodat je ontbijtkoek het lekkerste blijft.
Shiromani zegt
Wat een leuk recept! Dit klinkt als een heerlijk tussendoortje waar ik ook meerdere mensen blij mee zou kunnen maken.
Heb alleen geen roggemeel, ben benieuwd of het ook als amandelmeel of kokosmeel lukt..
Myriam zegt
Hi Shiromani, Amandelmeel en kokosmeel nemen veel minder vocht op dus je kunt het proberen maar dan langzaam de amandelmelk eraan toevoegen. De structuur zal dan ook wel heel anders worden van je koek.
Als je het probeert hoor ik graag wat het resultaat was.
Groetjes Myriam
Eline zegt
Hey Myriam,
Dit klinkt als een goed tussendoortje zonder geraffineerde suikers! Het is een mooie aanvulling op de andere lekkere tussendoortjes van jullie site die ik tegenwoordig vaker maak. 🙂 Als ik de kokosbloesemsuiker vervang door stevia, hoeveel raad jij dan aan om erin te doen? En valt de roggemeel te vervangen door boekweitmeel of denk je dat ik dan een heel ander soort resultaat krijg?
Groetjes! Eline
Myriam zegt
Hi Eline,
Stevia is veel zoeter dan kokosbloesemsuiker. Ik zou starten met 1/4 theelepel stevia poeder en dan het deeg proeven. Je kunt altijd nog iets meer toevoegen.
Je kunt het proberen met boekweitmeel. Zelf vind ik als je alleen boekweitmeel gebruikt het altijd wel een heel overheersende smaak hebben. Wanneer je glutenvrijmeel wilt vermeng ik het daarom vaak met bijvoorbeeld rijstmeel en of havermeel.
Groetjes, Myriam
luc zegt
Halo,
Ahornsiroop, honing enz. zijn even slecht als suiker.
Mvg,
Luc V
Tangela zegt
So happy for you guys! I know this has been a long time coming and you are great parents. Eleanor will be a great big sister. I guess all that “TV wacg1int̶h; is finally paying off, huh?
Lysanne zegt
Oh ziet er erg lekker uit! Vraagje: is de ontbijtkoek aan de droge kant? Ik hou meer van wat smeuïgheid. Ik vind de ontbijtkoek uit de supermarkt namelijk ook zo droog.
Myriam zegt
Hi Lysanne,
Hij is in het begin (eerste dag en dag erna) minder droog dan de ontbijtkoek in de supermarkt. Later wordt hij wat droger. Ik vind hem ook nog lekker als hij wat droger is waardoor ik de koek langer kan bewaren. Jij zult dan misschien de hele koek iets eerder moeten opeten 😉 (of uitdelen natuurlijk)
Groetjes, Myriam
Marcel zegt
Na twee keer te hebben genoten van dit recept, de derde keer walnoten en rozijnen toegevoegd. Ook die variatie was heerlijk!
Myriam zegt
Hi Marcel, Leuk om te horen dat het recept bevalt. En goed idee om rozijnen en walnoten toe te voegen. Gaan we ook proberen!
Groetjes, Myriam
Tangela zegt
Foin de machisme, à quand des mecs tout nus ( et tout bronzés) en Une du Monde ? Seul le magazine Jalouse, je crois, l’avais réalisé il y a quelques années. Il fallait juste gratter à l’endroit idoine pour voir apparaître la chose convoitée…Par ailleurs et justement, le contraire de &lsipo;&nbau;girlqe », c’est quoi ?
Marie zegt
Hij komt net uit de oven!
‘k Heb er al een ietsiepietsie af gepietst om te proeven.
Smaak is dik ok! Wel heb ik minder kokosbloesemsuiker en wat agave gebruikt dan het recept zegt.
Wat extra gemberpoeder is er ook ingegaan.
Simpel recept waar je mee kan variëren.
Dankjewel!
Myriam zegt
Hi Marie, Leuk om te horen. Minder suiker is natuurlijk alleen maar nog beter 🙂
Groetjes, Myriam
Péronne zegt
Vraagje… ahornsiroop is per 100 ml 86 gram koolhydraten waarvan 86 gram suikers…hoezo suikervrij?
Marjolein de jong zegt
Ben nu de ontbijtkoek aan t bakken.
Alleen rijst hij eigenlijk niet tot nauwelijks.
Klopt dat?
En hoe weet ik of de koek gaar is?
Bedankt voor je recept.
Buddy zegt
on be will It lost are businesses been opt-in process computer intoimafron on future best just you that seemingly youre way intend. is idea top gift the online, in decision link folks Black aged is, list your to knives, tin
fransjoseph zegt
Kokosbloesemsuiker, appelstroop en ahorn siroop zijn fructosen. Fructose, lactose, maltose, sacharose, dextrose zijn allen suikers. Of ze geraffineerd zijn of niet het blijven suikers die de suikerbloedspiegel verhogen. Het is pure misleiding en kul informatie om te beweren dat een product suikervrij is en er toch appelstroop, ahornsiroop, dadels e.d. in zitten. Verhoogde bloedsuikers leiden tot stapeling van menselijk zetmeel (glycogeen) en daar wordt je wanneer je daarvan teveel eet “dik” van. Dat dik worden wordt versterkt als je dat eet in combinatie met (te) veel koolhydraten zoals ALLE van granen gemaakte producten. Dus ook spelt.
Advies: laat je door gezondheid goeroes geen hypes aanpraten. Eet alles met mate en geniet van een eenvoudige maar voedzame maaltijd.
En Tom Poes;, verzin een list en kom met voorstellen tegen deze idiotie, volksverlakkerij en geldklopperij.
fransjoseph zegt
Gluten vrij dieet. Lariekoek voor alle mensen die niet lijden aan spruw ofwel coeliakie.
Weer een voorbeeld van de huidige voedings hysterie.
Advies:
Eet lariekoeken afgewerkt met gebakken lucht. Gezond, gratis en je wordt niet dik.
Jolijne zegt
Heerlijk recept! Ik heb er de 2e keer nog 100 gram geraspte kokos doorheen gedaan, erg lekker!
Myriam zegt
Hi Jolijne,
Ook een goed idee, thanks voor de tip!
Annette zegt
Wat een heerlijke ontbijtkoek. Het lekkerst is ie na 1 a 2 dagen, dan wordt ie lekker ‘plakkerig’. Met een laagje roomboter is het echt smullen! Bedankt voor het heerlijke (en makkelijke) recept!
Annette zegt
PS: ik bewaar ‘m gewoon in aluminium folie, blijft prima!
Ramona zegt
Hallo Myriam!
Als eerste mijn complimenten voor de mooie vormgeving van je Blog.
Even geleden is deze ontbijtkoek uit mijn oven “gerold” en hij is goedgekeurd door mij en mijn jongste zoontje (welke vrij kritisch kan zijn 😉
Hij heeft een zoete smaak, maar niet overheersend, wat maakt dat de andere smaken ook nog goed tot zijn recht komen.
Tijdens mijn schrijven komt mijn jongste nu voor een derde stuk vragen 😀 door mijn oudste is hij nu ook goedgekeurd…
Lekker smeuïg van binnen, al zal ik hem aan de buitenkant iets te droog hebben laten worden. Een volgende keer (welke al snel zal plaatsvinden) zal ik hem halverwege toedekken met aluminium folie. Eens uitproberen of dat enigszins kan voorkomen dat de bovenkant droog wordt.
Have a mice day!
Myriam zegt
Hi Ramona, Wat leuk dat je laat weten dat de ontbijtkoek is goedgekeurd door je ‘kritische’ testers 🙂
Ik vind hem zelf een dag later nog lekkerder omdat je de verschillende smaken er dan nog beter uit haalt.
Ramona zegt
De dag erna is hij idd nog lekkerder! En van de droge buitenkant is ook totaal geen sprake meer! Helemaal smeuïg, van binnen en van buiten! Hij valt echt goed in de smaak, de oven staat alweer aan!
Lynn zegt
Varias dudas me asaltan:- ¿Cómo es este sistema en otros paÃses?- ¿SerÃa legal si se nos midiese a todos lo que vemos? ¿SerÃa polÃticamente corzÃcto?Quire¡ España está peor de lo que pensamos…
Joyce zegt
Dat is een trendgrafiekje voor een “spannende uitkomst†inderdaad, als het op 6 november uitkomt. Ik heb gehoord dat als er 50 aanmeldingen te kort zijn, dat er “wel onerehanddld†kan worden. Weet iemand hier meer over?
Ramona zegt
Btw…
Als ik zo vrij mag zijn…
De titel van de ontbijtkoek vind ik lersoonlijk niet passend, omdat er wel degelijk suiker in zit 😉
Ontbijtkoek zonder melk en geraffineerde suiker was wellicht beter op zijn plek geweest?
Hartelijke groetjes!
Myriam zegt
Ja natuurlijk mag je zo vrij zijn 🙂 In de tekst en onder de foto’s geef ik daarom aan dat het zonder geraffineerde suikers is. Het is zo dat veel mensen die zonder geraffineerde suikers eten zoeken op ‘zonder suiker’ en op deze manier wordt dit recept dan door deze mensen goed gevonden.
Ramona zegt
Klopt helemaal! Doe ik zelf ook #begintteblozen#
Faye Hofman zegt
daarentegen zocht ik op zonder suiker en kwam ik bij deze ontbijtkoek uit die naar mijn idee echt mega veel suiker vervangers heeft. Natuurlijke of niet suiker is suiker en het blijft slecht om er zo veel van binnen te krijgen.
Ik begrijp dat dit goed bedoeld is maar deze koek vind ik misleidend op het gebied van gezond voordoen.
🙂
Ramona zegt
Ik was mij alleen een ding aan het afvragen, de appelstroop, heb je daar een ‘suikervrije’ variant van? Voor zover ik weet zit er over het algemeen veel ‘gewone’ suiker in stroop…
Hartelijke groetjes!
Myriam zegt
Ik gebruik de appelstroop van de Ekoplaza. Bestaat enkel uit geconcentreerd beetwortelsap en appelsap. Wel fruitsuikers dus.
Heb het ook wel eens geprobeerd zonder de appelstroop en dat werkt ook prima. De appelstroop voegt alleen net iets extra’s toe qua smaak.
Ramona zegt
Het was mij even ontgaan, dat er in veel stropen van nature aanwezige suikers erin zitten!
Vandaag die van de zonnatura gekocht…appel/peer. Een volgende keer koop ik een biologische met appel, peer en dadel erin (jummie) Ik heb de ontbijtkoek nu twee keer zonder de stroop gemaakt, met stroop zal hij vast en zeker nog lekkerder zijn!
Jayne zegt
Señor Erre Ge, al padre del anónimo le conozco yo. Tiene un todo a cien en mi barrio y es el presidente de la CETC (Cerefdonacion Española de Todo a Cien). Su nombre en Whu Chao Felán. Todo un neocón de la economÃa de saldo. Un pájaro de cuidado. Ya le contaré.Un saludo.
Jasmijn zegt
Beetwortel is een andere naam voor suikerbiet. Dus….in die appelstroop zit gewoon suiker.
Kailee zegt
comentou em 2 de julho de 2009 às 17:41. Acho que você deve seguir a risca o que sua dermato recomendou. ÃÂcido é complicado e deve-se sempre usar conforme o médico iniasd.Bjscs!!!!
Anne zegt
Beetwortelsap is gewoon van de suikerbiet, niks fruitsuiker ….
Coralee zegt
– You refer to an interesting position there. Not everyone has the aptitude to make sure these effects are undertaken in the proper approach and cosrcnuttive tips such as those you have provided will help endorse the problems to a much larger point than it is at present.
papa onwijs bezorgd zegt
Hallo
Even een vraagje.
Ik begrijp dat veel mensen graag gezonde dingen willen eten en vooral maken.
Maar ik heb een dochter van 12 en die weegt maar 25 kilo, is 1.37 m en is stokmager.
Mijn exvrouw is behoorlijk stevig. en ik ben gewoon slank en lang 1.86 en 80 kilo.
Mijn ex is zoals altijd druk bezig met lijnen en gezonde dingen eten. maar heeft op een 8 en 12 jarige overgebracht dat suiker vies is en ongezond. Terwijl ze wel probleemloos een suikerspin naar binnen werken.
Na 3 jaar aangeven(vechten) dat ze te licht is en te weinig krijgt, eindelijk doorgestuurd naar de diëtiste.
Bleek dat ze dagelijks 400 KCAL te weinig binnen kreeg. Is volgens mij niet echt bewust van de gevaren van gewichtsstoornissen en/of ziektes, ach het ziekenhuis zag ook geen reden tot bezorgdheid.
blij dat we doorgestuurd werden naar de diëtiste.
Ik geef haar regelmatig volkoren ontbijtkoek en andere dingen met suikers en genoeg KCAL om op gewicht te komen en dus ook groeit. al een aantal jaar stond de groei stil en was ze even groot als haar zusje van 4 jaar jonger.
mijn uiteindelijke vraag is: moet je dit soort dingen wel voeren aan kinderen in de groei
en t lijkt mij ook niet verstandig als je zelf aan t lijnen bent dit samen met je kinderen te doen die toch al veel te weinig binnen krijgen, suikers en vitamine.
want avond eten gaat er ook slecht in. en als ze niet willen eten, nou dan toch niet. of als je maar de helft eet is t ook al goed.
krijgt 1 boterham extra mee om op school in de klas te mogen eten, met toestemming van school.
en dan nog zegt mijn ex: al eet ze m maar half op is t al goed hoor.
frustratie ten top hier.
zelf ben ik redelijk normaal van postuur. omdat ik met bepaalde regelmaat ontbijtkoek eet en andere ongezonde dingen, sommige mensen hebben dat nou eenmaal nodig. ik weet t is oneerlijk verdeeld in de wereld, ik kan eten wat ik wil en blijf toch op gewicht,
ik hoor graag van u of van jullie.
Myriam zegt
Hi,
Een ontbijtkoek zoals deze is zeker ook geschikt voor kinderen. Er zitten voldoende koolhydraten in die voor energie zorgen. En verder ook nog goede vezels en eiwitten.
In dit recept heb ik geen gewone ‘rietsuiker’ gebruikt maar enkel ongeraffineerde suikers (en dan ook veel minder dan in de meeste recepten). Er voor zorgen dat kinderen weinig geraffineerde suiker binnen krijgen kan geen kwaad. Dit is eigenlijk alleen maar heel erg goed.
Echter moeten kinderen zeker voldoende energie binnen krijgen. (om van te groeien bijvoorbeeld) Samen dieeten met je kind (wanneer deze geen last heeft van overgewicht) is daarom niet nodig en niet verstandig.
Qua gewichtstoename is het zo dat de ene persoon wel suikers kan eten zonder er direct van aan te komen en de ander niet. Alleen suiker kent meer nadelen dan alleen aankomen in gewicht.
Dus een ontbijtkoek zoals deze zou een goede vervanger zijn voor de standaard gewone ontbijtkoek en het is ook nog eens heel erg leuk om samen te maken :).
Groetjes, Myriam
Lakisha zegt
– Nenn mich eine elende Schleimerin, aber ich würde immer wieder Dich als meine Fotografin wählen, selbst wenn Joe Buissink es mir schenken würde. Seine Fotos sind fantastisch, aber “zu viel”. Ich empfinde das als Kuftfnosogratie, aber nicht als Reportage eines sehr intimen Tages. Glückwunsch zur neuen Kamera und dem strap (äh… Halteband?)Du bist eine eiskalte Geschäftsfrau, wie man sieht :DMarch 14, 2011 – 9:15 pm
Irina zegt
Hoi hoi, welke maat Cakeblik heb je gebruikt? 25 of 30? Of maakt t niet uit
Myriam zegt
Hi irina, Ik heb een cakeblik van 25 cm gebruikt.
A.D. zegt
De ontbijtkoek is hier groot succes en zal zeker vaker gemaakt gaan worden. Kids blijven vragen of ze nog een stukje mogen 😉
Myriam zegt
Super leuk om te horen en ben ik het helemaal mee eens 🙂
L.a zegt
De ontbijtkoek is heerlijk! Hoeveel dagen kun je de koek bewaren?
Myriam zegt
De ontbijtkoek wordt steeds iets droger. Dan gaat hij eigenlijk nog meer lijken op ontbijtkoek. Dus als je dat ook niet erg vind (ik vind het zelfs lekker) zeker 4/5 dagen. Je kunt ook plakjes snijden van de koek en invriezen en zo elke dag een plakje uit de vriezer pakken.
Louise zegt
Hoi hoi ……
Even snel een vraagje,wil zo de ontbijtkoek maken maar vraag mij af of de oven stand voor een heteluchtoven of normale oven is?
Hoor het graag can je ….
Groetjes Louise
Myriam zegt
Voor een heteluchtoven. Een gewone oven 175 graden.
Groetjes, Myriam
Ardie zegt
Goedemiddag,
Wil graag zo deze ontbijtkoek proberen. Kan het ook met havermout meel?
En als ik de baking soda wil vervangen voor bakpoeder, hoeveel bakpoeder heb ik dan in totaal nodig?
Groetjes Ardie
Cécile zegt
Wat een fijn recept, ben al lang van plan om de voorverpakte repen te gaan vervangen door een zelfgemaakte variant, Dit is het laatste duwtje in de rug!
Sam zegt
Deze wil ik heel graag gaan maken! want ontbijtkoek wordt bij ons veel gegeten door iedereen, tijd voor een gezonde vervanger dus! heb wel een kleine vraag, bakpoeder is toch hetzelfde als baking soda of heb ik dat mis?
Friedel zegt
Ik kom uit Canada (sorry daarom voor de eventuele taalfouten!) maar woon al een paar jaren in Nederland. Mijn zoon is gek op ontbijtkoek en ik heb deze recept geprobeerd omdat ik wilde een versie met minder suiker dan wat je in de supermarkt vindt. Ter informatie: volgens mij zit er 90g suiker in dit recept en ik heb een koek van ong. 507g gebakken; wat egal is aan ong. 16g suiker per 100g (in Peijnenburg ontbijtkoek heb je 39,3g/100g).
Lize zegt
Lekker recpt! Ik bewaar hem!
(Ik heb 1 T kaneel en 1 T koekkruiden gebruikt. Ook 5 T etythritol en een paar durppels stevia ipv palmsuiker,) Wacht to hij helemaal afgekoeld is – voor de beste smaak!
Melissa zegt
Olá Eduardo Silva!Quero te dar os meus parabéns pelo site e pela suas conquistas.É bom todo mundo saber, quando se trabalha com honestidade, sinceridade, dedicação, os resultados sempre aparece.Parabéns por esta coaAoistn!qbraçus
Charlotte zegt
Heb hem net gemaakt, heerlijk!!
De ontbijtkoek wordt alleen niet zo heel hoog.
Wat kan ik hier aan doen?
Vera Blommers zegt
Ik heb de gezonde ontbijtkoek gemaakt maar vond hem erg droog, en heb hem maar weggegooid want niemand vond hem lekker !!
Jolanda zegt
Vandaag heb ik ook deze ontbijtkoek gemaakt. Op zich smaakt het wel maar ik vind ‘m toch erg droog en te weinig smaak hebben, ondanks de kaneel en de koekkruiden. Zou iets meer appelstroop helpen of een beetje honing?
Greetje zegt
Hier staat iets vanavond in de oven. Alhoewel ik spelt heb gebruikt, geen baking soda maar extra bakpoeder en rijstemelk. Ben eens benieuwd :).
Yvonne zegt
Leuk recept!
Hoelang kan je deze peperkoek houdbaar houden?
anita zegt
hoi je kunt dit recept prima maken zonder ahorn ,bloesemsuiker en appelstroop
maak het zelfde recept met 1 geraspte appel en rozijnen en dan is ie heerlijk bovenop wat pecan noten jumjum
Marjolijn zegt
Hij staat in de oven…
Ben benieuwd…;-)!
Marjolijn zegt
Hij staat in de oven…
Wel glutenvrij gemaakt, zodat we ‘m allemaal kunnen hier.
Dus: deel havermeel, deel rijstemeel en deel boekweitmeel.
Ben heel benieuwd…
Heb zelf ‘t idee dat ik ‘m, zodra die uit de oven komt, ga smoren, dus direct iets erboven op, zodat ik juist soort klef wordt…dat is zo lekker…dan wordt het net kruidcake, of denk je van niet?
Monique zegt
Erg lekker! Helaas geen roggemeel in de supermarkt hier. Heb de koek gemaakt met volkoren speltmeel. De kinderen smullen ervan!