Wanneer je beperkt of geen vlees, vis, kaas en suiker wilt eten kom je er achter hoeveel producten er afvallen als beleg voor op brood, rijstwafel of cracker. Dit leek mij in het begin echt een uitdaging maar ben er nu achter dat er veel lekkere en gezonde alternatieven zijn.
Ik zal de komende tijd mijn favoriete vegetarische broodbeleg soorten met jullie delen.
Exit pindakaas, enter amandelpasta
Amandelpasta is het gezonde alternatief voor pindakaas. Pinda’s kunnen aflatoxine bevatten, een natuurlijke gifstof dat wordt gemaakt door schimmels.
Amandelen zijn rijk aan vitamine B1, B2, B6 en E. Daarnaast bevat het onder andere een hoog gehalte aan calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink. Het is een bron van goede vetten en eiwitten. Hierdoor heb je langer een voldaan gevoel. Dit is ook de reden dat er wordt gezegd dat je er mee kunt afvallen omdat je langer een voldaan gevoel hebt en dus minder snel iets anders eet.
Je het witte en en bruine amandelpasta. Het verschil is dat voor de witte amandelpasta het vliesje is verwijderd door het kort te blancheren. Het heeft hierdoor een iets zachtere smaak.
- 2 kopjes ongeroosterde amandelen
- ½ theelepel zout
- eventueel beetje kokosolie
- Neem circa 2 kopjes ongeroosterde amandelen.
- Rooster deze zelf 10 minuten in de oven voor een wat knapperige smaak.
- Hak de amandelen en een beetje zout fijn in de keukenmachine.
- Je zult zien dat het eerst een soort meel wordt maar de olieen uit de amandelen komen vanzelf vrij waardoor het een pasta wordt.
- Voeg eventueel een eetlepel kokosolie toe om het gladder te maken.
Ik vind zelf amandelpasta extra lekker op een rijstwafel met een paar plakjes komkommer en chili vlokken. Tip als tussendoortje: dip een stuk komkommer of bleekselderij in de amandelpasta.
bas zegt
Wat voor kekenmachine gebruik je hiervoor? Bij mij plakt alles aan de kant en maalt het mesje als een dwaas in de rondte in een leeg gat in het midden. Pas als het meer vloeibaar wordt gaat het goed.
Myriam zegt
Hee Bas, Ik heb een keukenmachine van Kenwood. Maar ik weet wat je bedoelt. Wat helpt is door te pulseren in plaats van de machine gewoon aan te zetten. Dus de machine steeds heel kort aan te zetten zodat daarna de noten weer naar beneden kunnen zakken dan weer aanzetten en dit blijven herhalen.
Groetjes,
Myriam
Marije zegt
Bij de biologische winkel zie ik veel notenpasta’s (mn van merk Monki). Bijvoorbeeld hazelnoot-rozijn, of een pure varia notenspread. Heeft die minder jullie voorkeur, en zo ja waarom?
Myriam zegt
Nee hoor deze heeft zeker ook onze voorkeur. Zelf hebben we ook vaak de gemengde noten pasta in huis. Maar ik vind zelf vooral de amandelpasta erg lekker. 🙂
laura zegt
Hoe lang en waar kan ik de amandelpasta het beste bewaren? Ik zou t graag eens maken 🙂
Myriam zegt
Hi Laura, Je kunt het zeker enkele weken bewaren. Het beste is op een droog en donkere plek anders kan het ranzig worden. Ik zou het zeker een keer proberen.
Groetjes, Myriam
Clarinda zegt
Hoi,
Ik kwam laatst een Amerikaans recept tegen met amandelpasta erin.. Zeker 225gr, erg duur als je dat moet kopen uit pot. Kan ik deze zelfgemaakte ook voor in een cake gebruiken of is zo’n pot echt iets anders?