De Sint is het land uit en nu is er dus weer alle ruimte voor de kerst. Onze boom staat inmiddels, de Spotify Christmas playlist is af, en de afspraken met de familie zijn gemaakt, dus tijd om over het kerstdiner na te denken. Heel leuk maar het kan ook best lastig zijn. Zeker wanneer je graag plantaardig wilt eten en de rest van de familie niet per se. Dan moet je toch wel met een lekker en origineel menu komen wil iedereen er voor in zijn.
Wij helpen je een handje en delen deze week onze favoriete kerstrecepten. Ze zijn vegan, gezond, heel erg lekker en zeker kerst-waardig!
Voorgerecht
We beginnen met het koude vegan kerstrecept: een leuke variatie op de carpaccio. Met bietjes kun je namelijk meer dan je denkt. Wij maakten er dit voorgerechtje van, wat niet zal misstaan op het kerstmenu.
Deze bietencarpaccio is een lekker fris en licht voorgerecht door de combinatie van (bloed)sinaasappel en de dressing met gember. Met wat voorbereiding ben je het op de avond zelf zo klaar!
- 4 bieten (qua kleur is het leuk als je 2 chioggia bieten en 2 gele bieten gebruikt maar rood kan ook heel goed)
- 75 gram rucola
- 2 (bloed)sinaasappels
- 0,5 rode ui
- Geroosterde gehakte hazelnoten
- 1,5 cm gember geraspt
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels witte balsamico azijn
- 3 eetlepels olijfolie
- 0,5 theelepel zout
- 2 mespunten kurkuma
- Kook de bietjes (chioggia en gele biet apart van elkaar om verkleuring te voorkomen) 45 minuten. Wanneer je voorgekookte bietjes gebruikt hoeft dit natuurlijk niet meer
- Koel de bietjes af in koud water en schil ze
- Snijd de schil van de sinaasappels. Breng dan een mesje lang de vliesjes zodat de partjes loskomen en snijd deze in stukjes. Zet apart in een bakje
- Schil de ui in flinterdunne ringen
- Voor de dressing kan je nu de gember schillen en raspen
- Voeg de rest van de ingrediënten voor de dressing toe en meng goed door elkaar
- Snij de bieten in dunne plakjes. Gebruik hier een mandoline of kaasschaaf voor
- Verdeel de rucola over de borden
- Leg vervolgens de plakken biet op de rucola
- Verdeel de ui en sinaasappel over de bietjes
- Sprenkel de dressing erover en nog wat verse zwarte peper
- Strooi tot slot de geroosterde gehakte hazelnoten over de carpaccio en dien op
Hope Ness zegt
How do I get this translated 🙂 this looks yummy
Frank Beekwilder zegt
Hi Hope, yep Dutch can be a bit hard to understand 🙂 Thanks for trying though!
Google Translate (translate.google.com) doesn’t do a great job, but it definitely makes it understandable, so I’d recommend using that! Just type in http://www.healthyvega.nl in GT and it will show a translated version of the site and this recipe.
Marleen zegt
De bietencarpaccio was met Kerst ook bij de niet-vegetariërs een succes. Lekkere dressing!
Frank Beekwilder zegt
Leuk om te horen Marleen, bedankt voor je reactie. We hebben m zelf ook gegeten met kerst 🙂 Nog andere recepten gemaakt?
Hélène zegt
Vandaag heb ik de soep van zoete aardappel gemaakt, verrukkelijk, het was een grote pan waarvan mijn buren ook genoten hebben.
Dank voor de recepten ik,ben blij dat ik jullie gevonden heb bij mijn zoektocht naar vegetarische gerechten