Healthy Vega werd uitgedaagd: maak je favoriete tosti! Waar denkt iedereen standaard aan bij een tosti? Ja precies, kaas! Ok een tosti zonder ham dat kan nog wel, maar een tosti zonder kaas? Juist om deze reden leek hij me extra leuk om deel te nemen aan deze door Heinz georganiseerde workshop met een groepje andere bloggers.
Een tosti kan altijd
Als ik er zo over nadenk heb ik in mijn leven flink wat tosti’s gegeten. Als ik uit school kwam, ’s nachts na het uitgaan, of op zondag als we geen vers brood meer hadden (want een tosti is extra lekker met oud brood!). Een tosti is gewoon perfect comfort food. Maar het kan ook wat luxer en gezonder!
Tosti zonder kaas
Een tosti kan dus lekker en gezond zijn. Zelfs of eigenlijk zeker zonder kaas. De kaas op een tosti zorgt voor smeuïgheid dus dat moest ik zien te bereiken met andere ingrediënten. En kaas heeft natuurlijk een uitgesproken smaak.
Oplossing: door pesto of avocado als basisbeleg voor je tosti te gebruiken heb je toch het smeuïge wat je verwacht. En als je edelgistvlokken toevoegt heb je ook een lichte smaak van parmezaanse kaas. Check!
Edelgistvlokken zien er niet bepaald aantrekkelijk uit. Het lijkt eerlijk gezegd een beetje op visvoer (of ben ik nu te eerlijk?). Het zijn gedroogde vlokken die ook nog eens in een blik verkocht worden dat je sterk doet denken aan het doosje dat naast een aquarium staat. Maar goed, het heeft dus wel een smaak die aan parmezaanse kaas doet denken en is bovendien erg gezond. Edelgistvlokken zitten namelijk vol met vitamine B. Wat bijdraagt aan goede weerstand, mooie huid en sterke nagels. En dat voeg je dus allemaal in één keer toe aan je tosti 😛
Groente!
Eén van de tosti’s maakte ik met zelfgemaakte pesto (met edelgistvlokken in plaats van parmezaanse kaas), gegrilde aubergine, courgette, paprika, een paar plakjes avocado en rucola.
De andere met fijn geplette avocado met edelgistvlokken, gegrilde champignons en tomaat. Beide een succes, al vind ik de tweede tosti nog net iets lekkerder. Ik denk dat dit komt door de bite van de champignons en de tomaten die mij ook doen denken aan een gewone tosti, maar dit komt omdat ik ook vaak tomaat bij mijn tosti kaas at. Samen met Heinz Curry Gewürz kan je tosti zeker niet meer op tegen de standaard ham/kaas tosti!
- 2 sneetjes (spelt) brood
- paar dunne plakjes aubergine, courgette en stukjes paprika
- Voor de pesto: handje basilicum, beetje verse peterselie, 1 knoflook teen, handje pecannoten, 2 eetlepels edelgist, olijfolie, peper en zout (naar smaak)
- Halve avocado
- Beetje rucola
- 2 sneetjes (spelt) brood
- halve avocado
- peper en zout
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 4 champignons
- 1 tomaat
- Maak de pesto door de basilicum, peterselie, knoflookteen, pecannoten en edelgist fijn te malen met een vijzel. Voeg olijfolie toe tot het een smeuïge massa is. Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Gril de aubergine, courgette en paprika in een gril pan of onder je tosti-ijzer
- Besmeer je broodjes met pesto
- Leg op 1 snee brood de groente erop, een paar plakjes avocado en een beetje rucola en leg je andere snee brood erop.
- Gril je tosti licht bruin in een paar minuten.
- Stamp de avocado samen met de edelgistvlokken en een beetje zout en peper fijn
- Snij de champignons en gril ze in een pan of onder je tosti-ijzer
- Besmeer je broodjes met het avocado mengsel
- Leg op 1 broodje de champignons en plakjes tomaat en leg je andere snee brood er bovenop.
- Een paar minuten onder het tosti-ijzer beetje curry erbij en smullen maar
heb je de vegan kaas van wilmersburer weleens geprobeerd deze is op basis van kokos
en mijn zoon vindt hem nog lekkerder dan echte kaas en dat zegt wat hoor want hij is vreselijk kieskeurig
ik bedoel wilmersburger
Ja die ken ik maar nog niet op een tosti geprobeerd. Vond het toch nog iets minder lekker dan ‘echte’ kaas maar ga het nog eens maar dan gesmolten proberen.
Waar kan ik edelgistvlokken (nutritional yeast) met vit B12 kopen?
Hi Neil, Edelgistvlokken bevatten veel B vitamines (Vitamine B1, B2, B3, B6, en B11) maar er zit geen vitamine B12 in. Ik geloof dat dit in Amerika er wel vaak aan wordt toegevoegd maar zit er niet van nature in. In Nederland zelf nog niet gezien.
Lekker! Ik heb die met avocado geprobeerd!! Mmmmmm! Ik kwam deze ook tegen, vinden jullie misschien wel lekker om eens te probereb:
http://cleangreensimple.com/2011/03/vegan-grilled-cheese/
Hi kim, Ja dat recept ziet er ook echt lekker uit. Ga ik zeker proberen. Dank je voor de tip! Groetjes, Myriam