We eten niet heel veel brood, maar hetzelfde geldt ook voor crackers en rijstewafels: het is soms best wel eens zoeken naar een lekker belegje.
Altijd op zoek naar een lekkere spread
Meestal hebben we wel humous in de koelkast, er zijn verschillende soorten vegan kaas die lekker zijn, en amandelpasta behoort ook tot de favorieten. Maar je wil ook wel eens wat anders. Aangezien we geen jam, vlokken of chocopasta eten, is de keuze in ‘dingen die je zo even kunt pakken’ dan niet reuze. Dus een lekkere spread is welkom voor de afwisseling.
Tapenade, lekker en snel
Tapenade is wat dat betreft een goeie optie. Je hebt maar een paar basisingrediënten nodig die vaak in je koelkast staan, het is makkelijk te maken, snel klaar, en ook prima een paar dagen te bewaren in de koelkast. Bingo! Je doet de ingrediënten in een keukenmachine met mes, even draaien en klaar ben je.
Kopen of maken?
Je kunt het natuurlijk ook in de winkel kopen, maar dan is het duurder en zitten er vaak toch weer stofjes bij die je graag mist. Met zelf maken bepaal je ook zelf hoe het precies smaakt en kun je makkelijk een ingredient veranderen en zo experimenteren met smaken.
Wat zit er in jouw variant? Laat het hieronder weten.
- 150 gram zwarte olijven
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 teentjes knoflook
- pluk verse basilicum
- verse of gedroogde tijm
- eetlepel citroensap
- zwarte peper
- zout
- Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine, en laat deze kort draaien. Proef even voordat je citroensap toevoegt, wellicht is de tapenade al zuur genoeg (van de kappertjes).
eveliene zegt
Ziet er lekker uit en ga ik zeker maken, lekker weer een spread erbij voor de kerst.
Van de week zelf veganistische hachee gemaakt ook heerlijk, lekker met vega rundvlees van veggiedeli.
groetjes Eveliene
Frank zegt
Hi Eveliene, ja van spreads kun je er nooit genoeg hebben! Als je nog goede tips hebt let me know!
Evelien zegt
Heerlijke spread. Weer eens iets anders dan hummus of pindakaas op mijn brood!
Frank Beekwilder zegt
Thanks Evelien!
Evelien zegt
Deze is nog steeds favoriet hier. Weet je of je het kunt invriezen?
Frank Beekwilder zegt
Hi Evelien, ik weet het niet zeker eerlijk gezegd. Kan me voorstellen van wel… Heb je het al geprobeerd?