Een paar weken geleden was ik jarig en dan is het altijd lekker om met een stapel kookboeken uit de kast te plukken en op de bank eens te bladeren voor een gevarieerd lunchbuffet.
Chocolade kookboek
Een van de all-time favorites is het boek ‘Chocolade’ van Chantal Coady. Niet zozeer omdat ik van chocolade houd (ook dat trouwens), maar omdat het het soort kookboek is dat recepten combineert met verdieping in de geschiedenis en toelichting op technieken zoals ganache maken en temperen. Wat? Nou, precies.
Hartig en zoet
En veel van de recepten zijn voor hartige recepten. Dat is zo leuk eraan. Neem nou die spread van aubergine, cacao en tahin. Ideaal als je op zoek bent naar plantaardig, gezond beleg voor op brood. Op een toastje. Of op een kikkererwtenmeelflensje en dan groenten erop. Groenten erin dippen, kan ook.
Grillen op de houtskoolgrill of in de oven
Ik ben altijd wel een beetje jaloers op mensen met een houtskoolgrill of barbecue, maar goed…in de oven kun je ook grillen. Wel mis je dan dat grill-smaakje waarmee je je in een split-second aan de Mediterraanse kust waant. Nou ja, het vruchtvlees wordt in ieder geval fijn zacht na een bezoekje aan de oven en de schil laat makkelijk los.
Je kunt deze spread wel een week goed houden in de koelkast als je het luchtdicht afsluit. Bijvoorbeeld in een glazen (jam-)pot.
Dit is trouwens een recept waarbij de hoeveelheden er niet zoveel toe doen: vertrouw op je smaakpapillen en pas de ingrediënten aan naar smaak.
- 1 grote of 2 kleine aubergines
- 4 tl tahin (sesampasta)
- sap van 1-2 citroen(en)
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 el cacao
- snuf zeezout
- Zet de aubergine 20 minuten in een gloeiend hete oven. 200 graden of meer. Ik leg hem in een ovenschaal.
- Verwijder de schil, maar bewaar het vocht en meng het vruchtvlees met het vochten de andere ingrediënten in de keukenmachine of met de staafmixer tot een gladde pasta.
- Tip: voeg niet direct de volledige hoeveelheden van de ingrediënten toe, maar liever in etappes en proef.
- Als het mengsel te dik is, maar de smaak goed, voeg dan nog wat extra water toe. De dikte hangt af van de tahin, die kan variëren van bijna vloeibaar tot een op pindakaas lijkende massa.
- Eventueel kun je de spread garnering met grof gehakte bladpeterselie en / of een snufje paprikapoeder.
Geef een reactie