Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Recept: Spread van aubergine, cacao en tahin

Door Nienke Reageer

Aubergine uit de oven

Aubergine net uit de oven

 

Een paar weken geleden was ik jarig en dan is het altijd lekker om met een stapel kookboeken uit de kast te plukken en op de bank eens te bladeren voor een gevarieerd lunchbuffet.

Chocolade kookboek

Een van de all-time favorites is het boek  ‘Chocolade’ van Chantal Coady. Niet zozeer omdat ik van chocolade houd (ook dat trouwens), maar omdat het het soort kookboek is dat recepten combineert met verdieping in de geschiedenis en toelichting op technieken zoals ganache maken en temperen. Wat? Nou, precies.

Hartig en zoet

En veel van de recepten zijn voor hartige recepten. Dat is zo leuk eraan. Neem nou die spread van aubergine, cacao en tahin. Ideaal als je op zoek bent naar plantaardig, gezond beleg voor op brood. Op een toastje. Of op een kikkererwtenmeelflensje en dan groenten erop. Groenten erin dippen, kan ook.

Grillen op de houtskoolgrill of in de oven

Ik ben altijd wel een beetje jaloers op mensen met een houtskoolgrill of barbecue, maar goed…in de oven kun je ook grillen. Wel mis je dan dat grill-smaakje waarmee je je in een split-second aan de Mediterraanse kust waant. Nou ja, het vruchtvlees wordt in ieder geval fijn zacht na een bezoekje aan de oven en de schil laat makkelijk los.

Je kunt deze spread wel een week goed houden in de koelkast als je het luchtdicht afsluit. Bijvoorbeeld in een glazen (jam-)pot.

Dit is trouwens een recept waarbij de hoeveelheden er niet zoveel toe doen: vertrouw op je smaakpapillen en pas de ingrediënten aan naar smaak.

Spread van aubergine, cacao en tahin
 
Print
Prep
10 minuten
Koken
20 minuten
Totaal
30 minuten
 
Aantal personen: 1 bakje
Ingrediënten
  • 1 grote of 2 kleine aubergines
  • 4 tl tahin (sesampasta)
  • sap van 1-2 citroen(en)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el cacao
  • snuf zeezout
Instructies
  1. Zet de aubergine 20 minuten in een gloeiend hete oven. 200 graden of meer. Ik leg hem in een ovenschaal.
  2. Verwijder de schil, maar bewaar het vocht en meng het vruchtvlees met het vochten de andere ingrediënten in de keukenmachine of met de staafmixer tot een gladde pasta.
  3. Tip: voeg niet direct de volledige hoeveelheden van de ingrediënten toe, maar liever in etappes en proef.
  4. Als het mengsel te dik is, maar de smaak goed, voeg dan nog wat extra water toe. De dikte hangt af van de tahin, die kan variëren van bijna vloeibaar tot een op pindakaas lijkende massa.
  5. Eventueel kun je de spread garnering met grof gehakte bladpeterselie en / of een snufje paprikapoeder.
3.2.1303

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Beleg, Lunch, Recept Tags: Groente

« Thaise rijstsalade met grapefruit en snijbonen
Recept: vegan gegratineerde asperges en courgette »

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....