Lui
Ik ben een luie soepboer. Soep maken gaat bij mij vaak op dezelfde manier: uitje en knoflook fruiten; de gekozen groente toevoegen en meebakken; bouillon en smaakmakers erbij. Oh, en dan mijn grote vriend De Staafmixer erop los laten. Garnering erop. Klaar!
Groentetas
Sinds een paar jaar heb ik een wekelijks abonnement op een biologische groente- en fruittas. En sinds die tas weet ik dat je van werkelijk alles soep kan maken! Andijviesoep is bijvoorbeeld verrassend lekker. Als iets op de bodem van je tas dreigt te verpieteren of je staat wat wezenloos met een groente in de hand waarvan je het bestaan niet kende…maak er soep van!
Oplossing
Soep is ook een perfecte oplossing voor al die jongens in hartje winter: knollen, bieten, rapen, pastinaken en wortels, pompoenen. Een van mijn lievelingssoepen is de Thaise zoete aardappel soep. Moet je echt eens proberen! En broccoli. Als iemand weet wat je met broccoli kunt doen, zeg het me. Ik maak er maar soep van.
Even geen brood
Soep kun je heel goed in grote hoeveelheden maken. Ideaal voor als je niet wilt lunchen met brood. Je hebt dan voor dagen een lichte lunch in de pan. En je eet meer groente dan alleen tijdens je avondmaal.
Een fijn vooruitzicht
Ik ben vooral fan in de winter. Als je dan bij -10 buiten je handschoenen hebt uitgetrokken omdat je die stomme elastiekjes van je HEMA-ledlampjes niet los krijgt van je fietsstuur en je vingers vrieskleven aan je fietssleutel, dan is de gedachte dat er binnen een soepie klaar staat best vrolijk makend.
Lekker trio
Knolselderij, zoete aardappel en appel blijken een mooi trio. Eenmaal gepureerd tot soep ontstaat er een verfijnde gezamenlijke smaak. Dat was anders bij de pastinaak-peer soep, die ik de week ervoor maakte. Dat bleef een beetje strijd tussen die twee.
Degene die zijn langs geweest bij Restaurant Day hebben hem misschien al geprobeerd en anders kun je hem nu zelf thuis maken.
- 2 el olijfolie
- 1 kleine rode ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 340 g geschilde knolselderij, in blokjes
- 240 g geschilde zoete aardappel, in blokjes
- 1 grote appel, geschild en in blokjes
- 475 ml water
- 475 ml groentebouillon
- 1 laurierblad
- 1 el tijm, oregano of rozemarijn
- zeezout en peper
- beetje verse peterselie
- Eventueel rijstroom om de soep wat romiger te maken.
- verhit de olie op halfhoog vuur in de pan en voeg de ui toe. Bak in 2-3 minuten glazig
- Bak de knoflook 1 minuut mee
- Roer de knolselderij, zoete aardappel en appel erdoor en blijf 5 minuten roeren
- Voeg water, bouillon, laurier, de tijm toe. Zeezout en peper naar smaak
- Sluit de pan en laat de soep zachtjes 20-25 minuten pruttelen totdat de groenten vrijwel gaar zijn
- Haal de laurier uit de soep en pureer de soep met de staafmixer. Voeg eventueel de rijstroom toe om de soep wat romiger te maken.
- Dien op bestrooid met wat gesneden peterselie
Frank Beekwilder zegt
Lekker anders“: Recept: Soep van knolselderij, zoete aardappel en appel http://t.co/o9BlR2S5vs #knolselderij #healthyfood #soep”