Ik bedacht mij dat ik dit recept nog helemaal niet met jullie gedeeld heb. De zoete aardappelsoep die ik naast de spinaziesoep gemaakt heb op mijn verjaardag.
‘Geloof mij, deze soep wil je niet missen’
De meeste mensen reageren niet gelijk enthousiast wanneer ze aan aardappelsoep denken. Ik merkte ook dat de spinaziesoep meer geliefd was op mijn verjaardag. Maar ik drong er toch op aan om mijn aardappelsoep te proeven. En eigenlijk was iedereen enthousiast. Eerder beschreef ik al waarom zoete aardappel zo gezond is. En heb je nog aardappels over dan heb je gelijk nog een lekker recept waarin je ze kunt verwerken 😉
Waan je even in Thailand
Door de kokosmelk, gember, citroengras en peper die in dit recept verwerkt is, is het een recept dat je doet denken aan Thaise gerechten.
Citroengras ook wel sereh genoemd, is van oorsprong een Indiase grassoort dat nu overal ter wereld groeit waar het warm genoeg is. Het smaakt en ruikt naar citroen. In Nederland meestal lastig aan te komen bijvoorbeeld alleen in poedervorm of bevroren maar tegenwoordig ook vers bij de AH.
In dit gerecht snij je de citroengras in grote stukjes. Je laat het meekoken met de aardappels en haalt de stukjes voor je de soep gaat pureren er weer uit. Maak daarom de stukjes niet te klein want dan wordt het lastig eruit vissen.
- 600 gram zoete aardappelen, geschild in blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, fijn gehakt
- 1 eetlepel citroen
- 1 eetlepel gember, fijn gehakt
- 1 rode peper in ringetjes
- 1 stengel citroengras in stukken van 2 a 3 cm
- Citroenrasp van halve citroen
- 400 ml kokosmelk
- 1 liter groentebouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- Peper en zout
- verse koriander
- Fruit de ui in de olie voor twee minuten
- Voeg de knoflook, gember, rode peper en citroengras toe en fruit dit nog 2 minuten
- Voeg de kokosmelk en citroenrasp toe en breng aan de kook
- Voeg de aardappel toe en laat 8 minuten koken
- Voeg de bouillon toe en laat nog 10 minuten koken
- Verwijder de citroengras en mix de soep fijn
- Proef en voeg naar smaak zout, peper, citroensap en verse koriander toe.
LNNK zegt
Dit is echt een recept voor mij!!!
Marlies zegt
Gemaakt en lekker. Al heb ik er wel een beetje hetzelfde mee als met pompoensoep: na een halve kom ben ik het zoetige een beetje zat. We aten het gisteren als maaltijdsoep met geroosterde pitabroodjes en een salade, de rest staat in de diepvries (hoop dat dat goed gaat). De volgende keer eet ik ‘m als lunchsoep en dan gooi ik er na het verwarmen behalve koriander nog een handje gesneden shi-take, wat lente-ui en wat tauge in denk ik. Voor iets meer “bite”.
Myriam zegt
Hoi Marlies, Leuk om te horen dat je de soep gemaakt hebt. In de diepvries gaat goed hoor, heb ik ook gedaan. Wat een goed idee om er nog wat groenten door heen te gooien voor een bite.
Suzanne zegt
Klinkt als een super lekker recept. Echter kook ik alleen voor mezelf en heb ik niet zo’n grote vriezer. Hoe lang kan je een pan soep goed houden in de koelkast? Gr Suus
Myriam zegt
Hi Suzanne, De soep blijft in ieder geval 3 dagen lekker wanneer je het in de koelkast bewaard.
Groetjes, Myriam
Astrid de Gruiter zegt
Een paar weken geleden de aardappelsoep gemaakt en het smaakte heerlijk. Wil alleen nog zeggen dat sereh uit Indonesië afkomstig is…sereh is de Indonesische benaming en is al decennia lang vers te krijgen in de toko’s.