Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Recept: vegan gegratineerde asperges en courgette

Door Frank Beekwilder 6 Reacties

courgette en asperge gratin

Lekker smeuige asperges en courgette net uit de oven

De oven rocks!

De oven is een perfect gereedschap om allerlei lekkers te maken. Niet alleen taarten en koekjes, maar juist ook heerlijke groentegerechten. Het mooie daarbij is dat als je het schoonmaak- en snijwerk hebt gedaan, je vervolgens het gerecht simpelweg in de oven zet, misschien nog een keer moet kijken of alles goed verloopt, en je dan ineens een mooi gerecht op tafel zet.

Gegratineerde asperges en courgette uit de oven

En dat kan natuurlijk vanalles zijn; een hartige taart, zelfgemaakte chips, gevulde aubergine. Of gegrilde groenten. Dat kunnen wat zwaardere soorten zijn zoals pompoen, wortel en aardappel, maar deze keer heb ik groenten gemaakt die bij het seizoen passen: asperges en courgette. Bovendien is dit gerecht heel lekker gegratineerd, en dat zonder kaas.

Gefruite uienringen

Rustig gefruite uienringen

 

Courgette en asperges gemengd

Asperges en courgette gemengd met smaakmakers

 

Courgette en asperge gratin net uit de oven

Deze ovenvaste pan kan wat mij betreft zo op tafel

 

We hebben het zelf gegeten met gekookte quinoa, maar een ander graan is ook prima. En het restje de volgende dag in een salade was erg lekker (eigenlijk is eten een dag laten altijd nóg lekkerder).

5.0 from 1 reviews
Recept: gegratineerde asperges en courgette
 
Print
Prep
20 minuten
Koken
30 minuten
Totaal
50 minuten
 
Lekker groentegerecht met een vegan gratinlaag.
Auteur: Frank
Soort recept: Lunch / bijgerecht
Keuken: Vegan
Aantal personen: 4
Ingrediënten
De groenten
  • 2 courgettes, in dunne plakjes (je kunt voor de leuke kleur ook een gele en een groene gebruiken)
  • 1 bosje asperges (ik gebruikte groene)
  • 1 middelgrote ui, in ringen
  • ½ eetlepel kokosolie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
Voor het gratineren
  • 100 gram cashewnoten
  • 3 eetlepels voedingsgist
  • ¾ theelepel zout
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
Instructies
  1. Maak de vegan gratin mix door de noten en de andere ingrediënten in de keukenmachine fijn te maken. Let op niet te fijn, anders gaat het samenplakken en vormen zich klontjes
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden
  3. Bak de ui in een ovenbestendige pan in een halve eetlepel kokosolie aan tot deze glazig wordt en gaat karameliseren (5-8 minuten). Breng op smaak met peper en zout. Als je geen pan hebt die in de oven kan, bak de ui dan aan in een koekenpan en doe deze daarna over in een ovenbestendige schaal samen met de andere ingrediënten.
  4. Snij de courgette in dunne plakjes, het handigst gaat dit in de keukenmachine of met een mandoline, maar gebruik anders gewoon een mes
  5. Gebruik om dit gerecht mooi te maken de bovenste 10 cm van de asperges, en gebruik de onderkantjes in een ander gerecht (kort geblancheerd lekker in een lunchsalade bijvoorbeeld)
  6. Doe de courgette en asperges in een kom, met de olijfolie en ¾ theelepel zou, gemalen peper het knoflookpoeder en 2 eetlepels van de vegan gratin mix. Hussel door elkaar
  7. Spreid de ui over de bodem van de pan of schaal, en leg de plakjes courgette erin. Doe dit in een spiraalvorm, beginnend aan de buitenkant en vervolgens naar binnen werkend
  8. Steek de asperges daarna her en der tussen de courgette
  9. Bedek met het vegan gratin mengsel
  10. Bak 30 minuten in de oven. Zet de laatste 2 of 3 minuten de gril aan. Let wel op; het kan hard gaan en voor je het weet is de bovenkant verbrand
  11. Perfect als lunch of bijgerecht
3.2.1310

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Diner, Lunch, Recept Tags: Glutenvrij, Groente

Over Frank Beekwilder

Frank hier van Healthy Vega! Ik maak veel van de foto's op de site en hou de techniek in de gaten. Ook hou ik een oogje in het zeil in de keuken ;)

Samen met Myriam maak ik receptenboeken als Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies en Gezonde Suikervrije Sinterklaasrecepten.

« Recept: Spread van aubergine, cacao en tahin
Kruidige, glutenvrije, vegan koekjes »

Reacties

  1. Miranda zegt

    19/05/2014 om 12:42

    Off-topic vraagje: wat voor (koeken)pan is dat? Ik bak nog in van die foute Teflon-pannen (*schaam*) en ben haastig op zoek naar iets anders… Ik twijfel nog tussen keramisch (waar ik wisselende verhalen over lees) of plaatstaal (waar ik eigenlijk alleen maar goede verhalen over lees, maar dat moet eerst worden ingebrand en dat gaat soms niet goed) . Ik kook op inductie.

    Beantwoorden
  2. Frank Beekwilder zegt

    20/05/2014 om 15:10

    Hi Miranda, de pan die ik heb gebruikt is een Lodge Combo Cooker. Origineel gekocht om brood in te bakken, maar heel geschikt om van alles in de oven te maken.

    Grappig dat je het zegt, ik ben ook nog in de markt voor een nieuwe pan, en neig naar plaatstaal, dat inbranden zou niet zo moeilijk moeten zijn. Wat zijn de nadelen aan keramisch die je bent tegengekomen? Gaat de anti-aanbak na verloop van tijd achteruit? Nadeel van de plaatstaal pannen (DeBuyer heeft mooie) is dat ze nogal zwaar zijn, net als deze Lodge trouwens…

    Beantwoorden
    • Miranda zegt

      20/05/2014 om 15:28

      Nou ik las over sommige keramische dat ze de eerste paar keren goed bakten maar daarna bleef het eten plakken en ging de bodem kromtrekken. Ik heb gisteren toch maar plaatstalen van de buyer aangeschaft; drie uit de Carbon-serie (twee koekenpannen en een pannenkoekenpan). Ik lees alleen maar goede berichten over het bakresultaat en het onderhoud (mits je het goed doet natuurlijk). Even goed inlezen wat het inbranden betreft denk ik en dan maar gewoon doen! Ik vind de prijs erg schappelijk. Zeker als het een pan is die een leven lang mee gaat en ook nog wat kan hebben (lees: bestek in de pan…). Keramisch is denk ik toch van wat gevoeliger materiaal. Ik zat ook nog te twijfelen over de emaillen pannen van riess. Die mogen in de vaatwasser namelijk 🙂

      Beantwoorden
  3. Tess zegt

    04/06/2014 om 11:52

    Wat ziet dat er heerlijk uit! Dit recept ga ik zeker even uitproberen

    Beantwoorden
    • Frank Beekwilder zegt

      04/06/2014 om 15:31

      Hi Tess, lekker en makkelijk, just how we like it 🙂
      Laat je weten hoe je het vond? Ook fijn als je het recept dan een rating geeft door middel van de sterretjes onder het reactieveld. Bedankt!

      Beantwoorden
  4. Mieke zegt

    05/05/2020 om 18:19

    Wat een heerlijk gerecht!!!
    Ik had er gebakken gnocchi en witte bonen in tomatensaus bij. Smullen!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....