De oven rocks!
De oven is een perfect gereedschap om allerlei lekkers te maken. Niet alleen taarten en koekjes, maar juist ook heerlijke groentegerechten. Het mooie daarbij is dat als je het schoonmaak- en snijwerk hebt gedaan, je vervolgens het gerecht simpelweg in de oven zet, misschien nog een keer moet kijken of alles goed verloopt, en je dan ineens een mooi gerecht op tafel zet.
Gegratineerde asperges en courgette uit de oven
En dat kan natuurlijk vanalles zijn; een hartige taart, zelfgemaakte chips, gevulde aubergine. Of gegrilde groenten. Dat kunnen wat zwaardere soorten zijn zoals pompoen, wortel en aardappel, maar deze keer heb ik groenten gemaakt die bij het seizoen passen: asperges en courgette. Bovendien is dit gerecht heel lekker gegratineerd, en dat zonder kaas.
We hebben het zelf gegeten met gekookte quinoa, maar een ander graan is ook prima. En het restje de volgende dag in een salade was erg lekker (eigenlijk is eten een dag laten altijd nóg lekkerder).
- 2 courgettes, in dunne plakjes (je kunt voor de leuke kleur ook een gele en een groene gebruiken)
- 1 bosje asperges (ik gebruikte groene)
- 1 middelgrote ui, in ringen
- ½ eetlepel kokosolie
- 2 eetlepels olijfolie
- ¼ theelepel knoflookpoeder
- 100 gram cashewnoten
- 3 eetlepels voedingsgist
- ¾ theelepel zout
- ¼ theelepel knoflookpoeder
- Maak de vegan gratin mix door de noten en de andere ingrediënten in de keukenmachine fijn te maken. Let op niet te fijn, anders gaat het samenplakken en vormen zich klontjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Bak de ui in een ovenbestendige pan in een halve eetlepel kokosolie aan tot deze glazig wordt en gaat karameliseren (5-8 minuten). Breng op smaak met peper en zout. Als je geen pan hebt die in de oven kan, bak de ui dan aan in een koekenpan en doe deze daarna over in een ovenbestendige schaal samen met de andere ingrediënten.
- Snij de courgette in dunne plakjes, het handigst gaat dit in de keukenmachine of met een mandoline, maar gebruik anders gewoon een mes
- Gebruik om dit gerecht mooi te maken de bovenste 10 cm van de asperges, en gebruik de onderkantjes in een ander gerecht (kort geblancheerd lekker in een lunchsalade bijvoorbeeld)
- Doe de courgette en asperges in een kom, met de olijfolie en ¾ theelepel zou, gemalen peper het knoflookpoeder en 2 eetlepels van de vegan gratin mix. Hussel door elkaar
- Spreid de ui over de bodem van de pan of schaal, en leg de plakjes courgette erin. Doe dit in een spiraalvorm, beginnend aan de buitenkant en vervolgens naar binnen werkend
- Steek de asperges daarna her en der tussen de courgette
- Bedek met het vegan gratin mengsel
- Bak 30 minuten in de oven. Zet de laatste 2 of 3 minuten de gril aan. Let wel op; het kan hard gaan en voor je het weet is de bovenkant verbrand
- Perfect als lunch of bijgerecht
Miranda zegt
Off-topic vraagje: wat voor (koeken)pan is dat? Ik bak nog in van die foute Teflon-pannen (*schaam*) en ben haastig op zoek naar iets anders… Ik twijfel nog tussen keramisch (waar ik wisselende verhalen over lees) of plaatstaal (waar ik eigenlijk alleen maar goede verhalen over lees, maar dat moet eerst worden ingebrand en dat gaat soms niet goed) . Ik kook op inductie.
Frank Beekwilder zegt
Hi Miranda, de pan die ik heb gebruikt is een Lodge Combo Cooker. Origineel gekocht om brood in te bakken, maar heel geschikt om van alles in de oven te maken.
Grappig dat je het zegt, ik ben ook nog in de markt voor een nieuwe pan, en neig naar plaatstaal, dat inbranden zou niet zo moeilijk moeten zijn. Wat zijn de nadelen aan keramisch die je bent tegengekomen? Gaat de anti-aanbak na verloop van tijd achteruit? Nadeel van de plaatstaal pannen (DeBuyer heeft mooie) is dat ze nogal zwaar zijn, net als deze Lodge trouwens…
Miranda zegt
Nou ik las over sommige keramische dat ze de eerste paar keren goed bakten maar daarna bleef het eten plakken en ging de bodem kromtrekken. Ik heb gisteren toch maar plaatstalen van de buyer aangeschaft; drie uit de Carbon-serie (twee koekenpannen en een pannenkoekenpan). Ik lees alleen maar goede berichten over het bakresultaat en het onderhoud (mits je het goed doet natuurlijk). Even goed inlezen wat het inbranden betreft denk ik en dan maar gewoon doen! Ik vind de prijs erg schappelijk. Zeker als het een pan is die een leven lang mee gaat en ook nog wat kan hebben (lees: bestek in de pan…). Keramisch is denk ik toch van wat gevoeliger materiaal. Ik zat ook nog te twijfelen over de emaillen pannen van riess. Die mogen in de vaatwasser namelijk 🙂
Tess zegt
Wat ziet dat er heerlijk uit! Dit recept ga ik zeker even uitproberen
Frank Beekwilder zegt
Hi Tess, lekker en makkelijk, just how we like it 🙂
Laat je weten hoe je het vond? Ook fijn als je het recept dan een rating geeft door middel van de sterretjes onder het reactieveld. Bedankt!
Mieke zegt
Wat een heerlijk gerecht!!!
Ik had er gebakken gnocchi en witte bonen in tomatensaus bij. Smullen!