‘Vergeten’ groenten
Ik word zelf een beetje moe van de term ‘vergeten groenten’ maar ik moet toegeven dat ik tot een paar jaar geleden nog nooit van bepaalde groenten gehoord had zoals; aardpeer, herfstraap en schorseneer. En zo heb ik ook een paar jaar geleden pas voor het eerst pastinaak gegeten.
Pastinaak wordt ook wel witte wortel genoemd en is het resultaat van een kruising tussen de wortel en peterselie. Pastinaak heeft een zoete, licht anijsachtige smaak.
Gezond met pastinaak
Dit wortelgewas is ook nog eens hartstikke gezond want zit vol vitamine en mineralen zoals vitamine C, E en B, ijzer en calcium. Calcium zorgt voor onder andere een sterk gebit en ijzer voor de zuurstoftransport in je bloed.
Verder gaat pastinaak maagklachten tegen, stimuleert het de nieren en heeft het vocht afdrijvende werkingen. Voor mensen die veel behoefte hebben aan zoet is pastinaak ook ideaal want de smaak is zoet maar het bevat weinig calorieën en geen last van suikerpieken.
Wat kan ik maken met die witte wortels?
Door de smeuïge structuur is pastinaak goed te verwerken in stampot met aardappels of wortels of je kunt het goed grillen in de oven.
Zodra de herfst begint krijg ik altijd weer zin in lekkere volle groenten soepen. Ik maak het liefst één grote pan zodat we tussendoor wanneer we trek krijgen of tijdens de lunch snel een lekkere kop warme soep kunnen nemen.
Als het koud is of ook als het toch best lekker weer is voor de tijd van het jaar, zoals vandaag, is deze pastinaak pompoensoep heerlijk qua smaak en ook nog eens heel makkelijk te bereiden. Gooi de groenten in de pan, wacht een half uur, pureer de soep met een staafmixer en smullen maar.
Je kunt van deze soep ook gemakkelijk een grotere hoeveelheid maken en een deel invriezen voor een later moment.
- 2 pastinaken
- halve pompoen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 liter groenten bouillon
- 1 klein rood pepertje
- 2 kruidnagels
- 1 theelepel komijn
- 1 blik kokosmelk
- peper en zout naar smaak
- peterselie om te garneren
- Snij de ui, pompoen en pastinaak in kleine stukjes
- Doe een klein beetje (kokos)olie in de pan en fruit de ui, voeg de geperste knoflook toe
- Voeg na 3 minuten de pompoen en pastinaak toe en bak circa 5 minuten op laag vuur
- Voeg 1 liter bouillon, kruidnagels, komijn en rode peper toe
- Laat 30 minuten koken
- Pureer de soep met een staafmixer tot 1 gladde massa
- Voeg de kokosmelk toe en breng weer aan de kook, voeg naar smaak peper en zout toe. Garneer eventueel met verse peterselie en je soep is klaar om te serveren.
sonja zegt
Wat is dit een lekker soepje! Precies goed bij dit weer! ( en wat een leuke site!)
Hartelijk dank! 🙂
Groetjes,
Sonja
Myriam zegt
Dank je 🙂
Susan zegt
Had nog wat pastinaak, pompoen, pepertje in mijn koelkast.
Gezocht op pastinaak en pompoen recept op google en kwam bij je recept uit. Rest ook nog in huis.
Dat is nog eens restjes opmaken.
Hij is heerlijk!
Greet zegt
Ik had deze soep gemaakt voor een groter gezelschap.
Deze soep viel unaniem in de smaak.
Ik houd niet van kruidnagel dus die heb ik niet gebruikt.
Voor wie niet zo van pittig houd heb ik minder pepertje gebruikt en de keuze gegeven om zelf crème fraîche toe te voegen.
Alles ging schoon op.
Heerlijke, pure soep.
Elise zegt
Net gemaakt. Heerlijk soepje!! Wel erg kruidig dus ik heb er voor de ‘frisheid’ een broodje gezond bij gemaakt.
Lieve zegt
Via google op deze site terechtgekomen.
Heerlijke soep! Fantastisch receptje. Ik had geen losse kruidnagel dus heb er Chinese kruidenmix in gedaan (waar ook kruidnagel in zit).
Zelf mijn zoontje van 1,5 heeft liggen smullen 🙂
Suzanne zegt
Wat een heerlijk recept! Had pastinaak en een pompoen uit een ‘Too Good Too Go’ groente box liggen waar ik niet van wist wat ik er mee moest. Toen ik op deze twee ingrediënten googlede, kwam ik bij jouw recept uit. Zojuist gemaakt en wat een geweldig recept. Bedankt!