De afgelopen maanden hebben Myriam en ik op ons kantoor ’s middags consequent geluncht met een salade. Lekker licht, en toch prima vullend dankzij de toevoeging van bonen, verschillende groenten, linzen, noten, avocado etc. De dressing bestaat dan meestal uit wat citroensap en een beetje olie. Onze stagiaire, die de eerste dagen van haar stage aankwam zetten met een zakje boterhammen en verklaarde veel dingen niet zo lekker te vinden, was na de eerste week om en bouwde op het eind salades als een pro. Zo zie je maar.
Heel lekker dus, alleen had ik voor het avondeten (falafel!) zin in iets pittigers, en met een romige dressing. Enter deze knapperige salade met een dressing van tahin en citroen, met scherpe pepertjes en pittige knoflook. Simpel maar voor mij de perfecte pittige midden oosterse groente salade dus. Door de bite van de komkommer en tomaat heb je al het gevoel een maaltijd op zich te eten, achteraf bedacht ik me dat zelfs de falafel balletjes niet eens heel erg nodig waren. Het was dus LEKKER.
Nu ik dit schrijf krijg ik er alweer zin in. Ik had best veel dressing, en er staat nog een beestje in de koelkast, daar kan ik nog wel wat mee zo 🙂
- 2 tomaten, in blokjes gesneden
- ½ komkommer, in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden (of geknepen)
- 100 ml tahin
- Sap van 1 citroen
- 100 ml water (of genoeg om de dressing vloeibaar te maken)
- 2 eetlepels gesneden munt
- olijfolie
- ½ theelepel zout
- 1 hete rode peper (naar smaak)
- Snij de tomaten en de komkommer, en meng ze in een kom
- Maak de knoflook en de hete peper fijn in een vijzel. Voeg toe aan het tomaten en komkommer mengsel
- Om de tahin saus te maken, meng de tahin, het zout en het citroensap in een schaal met een garde. Zorg dat het geheel goed gemengd is en er een romige saus ontstaat. Maak de dressing niet té dun, er zit ook nog veel vocht aan de komkommers en tomaten.
- Giet de dressing over de groenten, meng en voeg de gesneden munt toe
- Zet de schaal gedurende minstens 20 minuten in de koelkast om de smaken in te laten trekken
- Doe de salade over in een leuk schaaltje en giet er een scheutje olijfolie over
- Serveer en geniet!
Geef een reactie