Even van de healthy eetradar verdwenen
Na mijn grootse aankondiging op Healthy Vega bleef het even stil. Excuus, maar de maand december was een maand waarin ik mijn gezonde eetgewoontes een beetje aan mijn laars lapte. Het voelde dan ook niet fair om daarover te bloggen. Toch heb ik, toen mij door familie gevraagd werd een bijdrage te leveren aan het kerstdiner, een lekker en gezond recept gemaakt. Met paddenstoelen. Dit recept wil ik graag met jullie delen.
Noten? Nee geef mij maar super champignons
Want wat veel mensen niet weten, is dat paddenstoelen extreem gezond zijn. Het woord ‘super food’ is wellicht wat commercieel geworden, maar als het over paddenstoelen gaat, zou je zelfs van een ‘super, super, super food’ kunnen spreken. Het eiwitgehalte van bijvoorbeeld champions ligt tussen dat van groenten en vlees in. Dit maakt het een uitstekende vleesvervanger. Handig, zeker als je – net als ik – allergisch bent voor bepaalde producten als soja, noten, peulvruchten.
Makkelijk en snel
Daarnaast bevat de witte champion (uit de blauwe bakjes) twaalf keer meer antioxidanten dan andere groenten. De stof L-Ergotioneine die in champions zit, zorgt ervoor dat beschadigde cellen in ons lichaam worden hersteld. En, wat zeker voor de vrouwen onder ons goed nieuws is: de ‘gewone’ champion schijnt het risico op borstkanker te kunnen verkleinen. Maar wat ik het fijnste aan paddenstoelen vind, is dat ze vooral makkelijk te bereiden en lekker zijn. Volg het volgende paddenstoelenrecept eens, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
- biologische witte champions (250 gram)
- biologische kastanjechampions (250 gram)
- biologische cantarellen (250 gram)
- olijfolie extra vierge (eventueel kokosolie om in te bakken)
- 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
- 4 takjes tijm
- grove zeezout
- vierseizoenen peper
- Maak de paddenstoelen goed schoon met een paddenstoelenborsteltje of een zachte tandenborstel 🙂
- Verwijder de steeltjes van de champignons
- Wok de champions en cantarellen op hoog vuur in olijfolie of kokosolie (zonder kokossmaak) totdat deze mooi bruin gebakken zijn.
- Voeg de knoflook en de tijm toe en wok deze nog heel even mee.
- Leg het mengsel op een mooie schaal en voeg naar smaak (niet te veel) de grove zeezout en peper toe.
- Besprenkel de paddenstoelen tot slot met kwalitatief goede extra vierge olijfolie.
Eet smakelijk!
Geef een reactie