Yotam Ottolenghi in Amsterdam
Vorige week zijn Myriam en ik naar een kookworkshop geweest van Yotam Ottolenghi. Hij is al een tijd bezig met koken en kookboeken schrijven, maar sinds zijn boek Plenty is zijn faam snel gestegen. De bekende Engelse chef geniet in Nederland na het uitkomen van dat boek grote bekendheid.
Plenty lekkere recepten
Er is heel veel aandacht geweest rond zijn manier van koken met groenten; niet te ingewikkelde gerechten met veel in Nederland onbekende kruiden, die in combinatie met de groente een ware smaakexplosie teweeg brengen. Veel mensen hebben met gerechten uit Plenty ervaren hoe lekker vegetarisch en veganistisch eten kan zijn.
Ottolenghi in NRC
Hij is vanaf nu ook gastredacteur bij NRC Handelsblad en daarom had de krant een (groots opgezette) kookdemonstratie georganiseerd. Wij waren erbij in de Kookfabriek in Amsterdam, samen met zo’n 160(!) anderen. Yotam is een grappige presentator, en kookte het menu voor, al relaxed babbelend, grapjes makend en vragen beantwoordend. Daarna was het onze beurt.
Koken was een makkie
Qua koken was het geen gigantische uitdaging; alles ligt afgemeten klaar, met een overduidelijke stap-voor-stap instructie. ‘Hulpkoks’ lopen langs de kookeilanden om vragen te beantwoorden en instructies te geven. Yotam zelf kwam ook even kijken en proeven. Leuke vent om even een praatje mee te maken. Mijn kookkunsten kon hij niet echt beoordelen, ik had net alleen maar spinazie opstaan om het te laten slinken, maar goed.
…en daarna lekker eten
Nadat we de gerechten bereid hadden gingen we met de 12 mensen aan ons kookeiland aan tafel om te eten. Interessant en lekker! Verschillende groepjes hadden verschillende onderdelen van het menu gemaakt. Dus het was leuk om elkaars bereidingen te proeven (en te bedenken wat je zelf anders zou hebben gedaan).
Vegetarisch, niet veganistisch
Nou waren de gerechten allemaal vegetarisch, maar werd er wel boter gebruikt, en in een gerecht ook eieren en melk. Omdat het ons leuk leek om de gerechten die we tijdens de workshop hebben gemaakt met jullie te delen, zullen we deze zover dat nodig is ‘veganizen’ en een voor een publiceren.
We beginnen met een makkelijk gerecht dat we licht hebben aangepast en wat in een handomdraai klaar is. Het is wel heel smaakvol en kan met allerlei andere gerechten gecombineerd worden. In plaats van rode rijst gebruiken wij rode quinoa, erg lekker. Hierbij dus part 1: Quinoa met pistachenoten, abrikozen, sinaasappel en rucola.
- 60 gram pistachnoten
- 400 gram quinoa (wij hebben 200 gram witte en 200 gram rode gebruikt)
- 1 ui in plakken
- 100 ml olijfolie
- geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
- 2 theelepels citroensap
- 1 knoflookteen fijngehakt
- 4 bosuitjes in dunne ringetjes
- 100 gram gedroogde abrikozen, grof gehakt
- 50 gram rucola
- zout en peper naar smaak
- Kook de quinoa in een pan met water ongeveer 10 minuten beetgaar. Giet hierna af en laat nog 10 minuten nagaren in de pan.
- Bak ondertussen de ui in 1 eetlepel olie circa. 10 minuten tot de plakken goudbruin zijn. Laat hierna afkoelen
- Vermeng in een grote schaal de quinoa met de ui en olijfolie. Voeg de overige ingrediënten toe en breng op smaak met zout en peper.
Lisa zegt
Ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker maken! Ik verheug me op alle andere veganized dishes!
Frank zegt
Hi Lisa, leuk! Hoor graag wat je ervan vond.
Maarten Den Braber zegt
Tnx voor dit recept – vandaag gemaakt en zeker een aanrader. Misschien meer voor de zomer dan de winter, maar niet minder lekker daardoor 🙂
Healthy Vega zegt
Lekker dat je er een zomers gevoel van krijgt Maarten! Komt misschien wel door die abrikozen en sinaasappelschil. Juist nog een paar keer maken deze winter zou ik zeggen 😉 Frank
Lois zegt
Wauw koken met ottolenghi !!! jALOERS 😉
Geweldige kookboeken, ik heb ze alledrie echt super leuk en lekker koken!!
Heerlijke recepten en echt verassend TE lekker
Ik ken het het recept , al vaker gemaakt mmhh
Frank zegt
Jeeee, nog een fan! Mooie boeken, goede recepten. Hij is de meester van onverwachte smaken stapelen die toch met elkaar in harmonie blijven. Zeg t voort! 🙂
Marjolein zegt
Ha die Frank, wat leuk dat jij de kans kreeg om te koken met Ottolenghi! Nu ben ik erg nieuwsgierig naar het complete menu dat jullie die avond gemaakt hebben met elkaar, m.a.w.: waarmee werd deze heerlijke quinoa-salade gecombineerd? Hoor graag weer van je (weet je nog wie ik ben, trouwens?)
Frank Beekwilder zegt
Hi Marjolein, het andere gerecht dat we maakten waren kleine pannenkoekjes met spinazie. De kruidenboter die erbij zat hebben we niet op de site gezet, net als een ander gerecht met als belangrijk bestanddeel blauwschimmelkaas 🙂
Ik heb wel een vermoeden maar help me even Marjolein…