Deze salade is door de linzen en hazelnoten een erg voedzame maaltijd. Ik kwam in de supermarkt toevallig groene asperges tegen en bedacht later dat ik ze prima in een linzensalade kon verwerken.
Groene variant op het ‘witte goud’
Groene asperges groeien boven de grond, in tegenstelling tot de witte asperges. Aan de top hebben de stengels schubachtige blaadjes.
Doordat ze boven de grond groeien en langer aan de wortel van de plant blijven zijn ze krachtiger en kruidiger qua smaak maar ook rijker aan vitamines dan de witte asperges.
Een voordeel is dat je ze niet hoeft te schillen! Je snijdt alleen het harde gedeelte, meestal een centimeter of 3, van de onderkant af.
De ene linzen zijn de anderen niet
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten linzen. Groene, rode, bruine, gele. Bij de rode en de gele soorten is het velletje ervan af en deze koken snel stuk wat ideaal is voor een soep. Bij een linzensalade niet echt, daar wil je wel dat ze een bite houden.
Daarom kun je het beste Puy linzen gebruiken, deze blijven lekker stevig. Dit is dan ook de beste soort onder de linzen. In Frankrijk hebben ze er zelfs een keurmerk voor. De beste Franse linzensoort is de A.O.C. Lentille verte du Puy en komt uit de streek Le-Ouy-en-Velay in de Auvergne. Omdat het een Franse specialiteit is genieten deze linzen zelfs naambescherming (de Appellation d’Origine Controlée).
Nu kom je hier in Nederland ook vaak dupuis linzen tegen. Dit zijn dus eigenlijk nepperts maar ze zijn ook goedkoper. Ik vind dat sommige dupuis linzen nadat je ze 15-20 mintuten hebt gekookt ook lekker stevig blijven. Dus probeer gewoon verschillende soorten en vind uit welke jij het lekkerst vindt.
- 60 gram hazelnoten
- 200 gram Puy linzen
- 7 dl water
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes tijm
- 350 gram groene asperges
- 4 eetl olijfolie
- 3 eetl rodewijnazijn
- 4 eetl fijngesneden munt
- zout en peper
- Rooster de hazelnoten 15 minuten in de oven op 140 graden, hak ze hierna in stukjes
- Doe de linzen met water, laurier en tijm in een pan en breng aan de kook voor circa 15 minuten
- Kook de groene asperges 5 minuten en laat nog 10 minuten nagaren in het kookvocht
- Meng de linzen na het koken met de olijfolie, wijnazijn en peper en zout
- Voeg de asperges, helft van de hazelnoten en helft van de munt toe en roer door.
- Verdeel de rest van de hazelnoten en munt over het gerecht en de linzen salade is klaar om op te dienen
Estella Derkx zegt
Klinkt heerlijk. Maar groene asperges nu? Wat is een lekker alternatief?
Healthy Vega zegt
Ik liep er toevallig tegenaan in de supermarkt maar is ook erg lekker met knolselderij of bijvoorbeeld venkel.