Tijdens Sunday Crunch (de vegan brunch die wij organiseerden) maakte we al deze heerlijke pastinaak wortelsoep met gember, sherry en sinaasappel. Heb je Sunday Crunch gemist? Geen probleem. Je kunt deze soep zelf met kerst eten! En wij serveren hem trouwens thuis ook gewoon lekker weer.
Warm voorgerecht of tussengerecht
Na een koud voorgerecht wordt traditioneel een warm gerecht geserveerd. Je kunt natuurlijk ook alleen de soep als voorgerecht maken. In het geval dat je de soep serveert als tussengerecht, maak dan een iets kleinere portie per persoon.
De pastinaak wortelsoep is echt een soep voor de koudere dagen. De gember geeft een lekkere pittige smaak, de sinaasappel zorgt voor een frisse touch en de scheut sherry door de soep heen maakt het extra feestelijk!!
Kaasstengel zonder kaas
En bij soep horen kaasstengels! Dit is een recept voor een kaasstengel met rozemarijn en parmezaanse ‘kaas’. Een kaasstengel zonder echte kaas, het kan! Ze zijn heerlijk bij deze soep maar ook lekker als snack tussendoor. De rozemarijn geeft de kaastengels net dat beetje extra. En net dat beetje extra daar houden we van tijdens de feestdagen!
O ja voordeel: je kunt deze soep makkelijk een dag (of twee) van te voren maken. Dit scheelt je weer werk tijdens kerst zelf en zo blijft er meer tijd over om met elkaar te borrelen en bij te kletsen!
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 gesnipperd ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm geraspte gember
- 400 gram wortel
- 350 gram pastinaken
- 1,5 liter groentebouillon
- Scheut sherry
- Sap van één sinaasappel en rasp van een halve (kies voor een biologische sinaasappel)
- Peper en zout naar smaak
- 3 gedroogde abrikozen
- Rijstroom ter garnering
- 2 sneetjes roggebrood
- 1 eetlepel olijfolie
- Smelt de kokosolie in een grote pan en fruit hierin de ui, knoflook en gember
- Voeg de wortel en pastinaakstukjes toe en bak ze 5 minuten mee
- Blus af met een scheut sherry en laat de alcohol verdampen
- Giet nu de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat met een deksel op de pan een kwartier koken
- Snij het roggebrood in kleine blokjes en bak deze circa 3 minuten in olijfolie. Laat ze afkoelen zodat ze knapperig worden
- Roer het sinaasappelsap en rasp door de soep en laat nog 5 minuten op een laag vuur pruttelen
- Mix de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout
- Doe de soep in een bord of kom, schenk er een beetje rijstroom over en serveer met een beetje flinterdun gesneden abrikozen
- 75 gram cashewnoten
- 2 eetlepel voedingsgist
- Snufje zout
- Snufje knoflookpoeder
- 4 plakjes volkoren / vegan bladerdeeg
- 3 eetlepels olijfolie
- zout / peper naar smaak
- ½ theelepel rozemarijn
- 1 eetlepel maanzaad
- 4 eetlepels vegan kaas
- Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot ook de cashewnoten volledig vermalen zijn
- Doe het mengsel vervolgens in een bakje. Je kunt de ‘kaas’ meerdere weken bewaren
- Laat het bladerdeeg ontdooien
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Meng de olijfolie met peper, zout en rozemarijn
- Snij het bladerdeeg in reepjes
- Smeer in met het olijfolie mengsel
- Besprenkel met de 'parmezaanse kaas' en de maanzaadjes
- Draai de stroken tot spiralen.
- Bak de stengels in circa 20 minuten goudbruin en krokant
Erg lekkere soep, vult goed!