Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Hummus – vegetarisch broodbeleg

Door Myriam 2 Reacties

Roggebrood met zelfgemaakte hummus en tomaat

Roggebrood met hummus. Lekker met cherry tomaatjes en een beetje alfalfa

In mijn vorige post over broodbeleg had ik het over amandelpasta als vegetarisch broodbeleg. Het liefst eet ik dit als ‘zoete’ afsluiter bij de lunch op een rijstwafel. Qua hartig beleg is hummus één van mijn favorieten. Ik maak op zondag vaak een hoeveelheid waar we meerdere dagen mee vooruit kunnen.

Kikkererwten worden steeds populairder. Falafel is een bekend gerecht dat van kikkererwten wordt gemaakt en je ziet hummus nu ook steeds vaker in de supermarkt of op de kaart staan bij restaurants.

Kikkererwten zijn erg gezond want ze zitten vol met vezels wat goed is voor je darmen. Ook schommelt hierdoor je bloedsuikerspiegel minder, wat goed is voor mensen met diagnose PCOS of diabetici. Er zitten relatief weinig calorieën in en wel erg veel voedingsstoffen, mineralen en vitamine. Ideaal dus als je iets wilt afvallen.

Variëren met smaken en structuur

Nu kun je hummus dus in de supermarkt kopen maar het is nog veel lekkerder en gezonder om het zelf te maken. Vrienden en familie hebben al vaker het recept gevraagd maar eigenlijk deed ik altijd maar iets dus nu toch maar gekeken welke hoeveelheden ik eigenlijk gebruik. Ik probeer steeds weer te variëren qua ingrediënten om er zo steeds weer een andere smaak aan te geven zodat het niet snel gaat vervelen. Ook varieer ik qua substantie door de ene keer de kikkererwten met een stamper te pletten en de andere keer gebruik ik een keukenmachine.

Vers of pot?

Ik kies zelf altijd voor gedroogde kikkererwten in plaats van uit blik of pot. De gedroogde kikkererwten hebben veel meer smaak maar het nadeel is dat deze wel minimaal 8 uur moeten weken voor je ze kunt koken. Heb je haast gebruik dan een pot.

4.5 from 2 reviews
Hummus - vegetarisch broodbeleg
 
Print
Auteur: Healthy Vega
Ingrediënten
  • 150 gram gedroogde kikkererwten of pot
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels tahin
  • 6 eetlepels kookvocht van de kikkererwten
  • 1 fijngesneden teen knoflook
  • sap van een halve citroen (meer naar smaak)
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • peper
  • zout
  • 1 bosje verse peterselie en/of koriander
Instructies
  1. Week de gedroogde kikkererwten 12 uur lang in koud water.
  2. Kook hierna de erwten 1,5 uur en giet ze af.
  3. Bewaar een deel van het kookvocht.
  4. Meng de kikkererwten met alle ingrediënten op de peterselie of koriander na in een keukenmachine of met de stamper.
  5. Voeg eventueel extra olijfolie of kookvocht toe als het mengsel te droog is naar je zin.
  6. Roer nu de gesneden koriander en of peterselie door het mengsel en de hummus is klaar.
3.3.3077

Variatie

Voor de variatie kun je ook een van onder staan ingrediënten aan je hummus toevoegen

– zongedroogde tomaten
– rode peper
– paprikapoeder
– kerriepoeder

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Beleg, Lunch, Recept Tags: Groente, Kruiden, Snack

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Glutenvrije chocolade muffins zonder melk, ei of boter
Wat is PCOS en wat kun je er zelf aan doen? »

Reacties

  1. Nick Wijnkooper zegt

    15/08/2019 om 16:00

    gouden regel bij het maken van hummus is dat je er nooit olijfolie of andere olie doorheen mag mixen. wel achteraf garneren met een beetje olie en wat paprikapoeder. en gebruik altijd goede rauwe tahin, geen Turkse of van een supermarktmerk.

    groetjes
    Nick

    Beantwoorden
  2. Vicky zegt

    14/10/2019 om 13:59

    Super lekker

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....