In mijn vorige post over broodbeleg had ik het over amandelpasta als vegetarisch broodbeleg. Het liefst eet ik dit als ‘zoete’ afsluiter bij de lunch op een rijstwafel. Qua hartig beleg is hummus één van mijn favorieten. Ik maak op zondag vaak een hoeveelheid waar we meerdere dagen mee vooruit kunnen.
Kikkererwten worden steeds populairder. Falafel is een bekend gerecht dat van kikkererwten wordt gemaakt en je ziet hummus nu ook steeds vaker in de supermarkt of op de kaart staan bij restaurants.
Kikkererwten zijn erg gezond want ze zitten vol met vezels wat goed is voor je darmen. Ook schommelt hierdoor je bloedsuikerspiegel minder, wat goed is voor mensen met diagnose PCOS of diabetici. Er zitten relatief weinig calorieën in en wel erg veel voedingsstoffen, mineralen en vitamine. Ideaal dus als je iets wilt afvallen.
Variëren met smaken en structuur
Nu kun je hummus dus in de supermarkt kopen maar het is nog veel lekkerder en gezonder om het zelf te maken. Vrienden en familie hebben al vaker het recept gevraagd maar eigenlijk deed ik altijd maar iets dus nu toch maar gekeken welke hoeveelheden ik eigenlijk gebruik. Ik probeer steeds weer te variëren qua ingrediënten om er zo steeds weer een andere smaak aan te geven zodat het niet snel gaat vervelen. Ook varieer ik qua substantie door de ene keer de kikkererwten met een stamper te pletten en de andere keer gebruik ik een keukenmachine.
Vers of pot?
Ik kies zelf altijd voor gedroogde kikkererwten in plaats van uit blik of pot. De gedroogde kikkererwten hebben veel meer smaak maar het nadeel is dat deze wel minimaal 8 uur moeten weken voor je ze kunt koken. Heb je haast gebruik dan een pot.
- 150 gram gedroogde kikkererwten of pot
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels tahin
- 6 eetlepels kookvocht van de kikkererwten
- 1 fijngesneden teen knoflook
- sap van een halve citroen (meer naar smaak)
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl korianderzaad
- peper
- zout
- 1 bosje verse peterselie en/of koriander
- Week de gedroogde kikkererwten 12 uur lang in koud water.
- Kook hierna de erwten 1,5 uur en giet ze af.
- Bewaar een deel van het kookvocht.
- Meng de kikkererwten met alle ingrediënten op de peterselie of koriander na in een keukenmachine of met de stamper.
- Voeg eventueel extra olijfolie of kookvocht toe als het mengsel te droog is naar je zin.
- Roer nu de gesneden koriander en of peterselie door het mengsel en de hummus is klaar.
Variatie
Voor de variatie kun je ook een van onder staan ingrediënten aan je hummus toevoegen
– zongedroogde tomaten
– rode peper
– paprikapoeder
– kerriepoeder
Nick Wijnkooper zegt
gouden regel bij het maken van hummus is dat je er nooit olijfolie of andere olie doorheen mag mixen. wel achteraf garneren met een beetje olie en wat paprikapoeder. en gebruik altijd goede rauwe tahin, geen Turkse of van een supermarktmerk.
groetjes
Nick
Vicky zegt
Super lekker