Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Hummus van zwarte bonen – broodbeleg

Door Frank Beekwilder 20 Reacties

Speltbrood met spread van zwarte bonen.

Speltbrood met spread van zwarte bonen.

Hummus wie kent het niet?

Iedereen kent hummus toch? Nou oké, misschien kent nog niet iedereen deze geweldige spread die je kan eten met een wortel, op een toastje, bij je salade of je bammetje. Maar iedereen die wel van het bestaan van hummus (of humus, of hoemoes…) af weet, denkt gelijk aan kikkererwten.

Hummus wordt gemaakt van kikkerwten. Toch?

In veruit de meeste gevallen is hummus ook gemaakt van kikkererwten. Vaak met knoflook, citroen, tahin, citroensap, komijnzaad, eventueel korianderzaad, peper en wat zout. Naar gelang kunnen er dan nog verse kruiden bij, bijvoorbeeld peterselie of koriander, en that’s it!

Maar het leuke is: je kunt prima een andere soort bonen gebruiken om een heerlijke en veelzijdige spread te maken. Ik raak zelf niet snel uitgekeken op de kikkererwten variant, maar jij misschien wel. Wel vind ik het gewoon erg leuk om weer iets nieuws te proberen, reden genoeg lijkt me.

Zwarte bonen en hummus

Daarom vandaag: hummus gemaakt van zwarte bonen. De basics zijn hetzelfde: gedroogde bonen een nachtje laten weken en daarna gaar koken (als je geen tijd hebt, kun je ook een pot of blik gekookte bonen gebruiken). In de keukenmachine (met een aardappelstamper gaat ook best goed), een paar simpele ingrediënten erbij en klaar is kees. Anders en lekker!

Om de variatie nog iets verder te vergroten heb ik in deze zwarte bonen hummus geen koriander gebruikt, maar verse tijm. Ook heb ik een scherp pepertje toegevoegd. Lekker joh!

Nog meer variatie mogelijk

Heb je nou andere soort bonen die zou willen gebruiken: why not? Gooi je creativiteit in de strijd en laat weten wat voor lekkers je hebt bedacht. Ik kan me er nog wel eentje voorstellen: witte bonen misschien wel met Provençaalse kruiden en mosterd? Er zijn legio mogelijkheden.

Welke bonen lijken jou lekker of heb je wel eens geprobeerd? Een suggesties voor een spannende combinatie? Reageer en laat het me weten!

Zwarte bonen spread - broodbeleg
 
Print
Keuken: Broodbeleg
Ingrediënten
  • 100 gram zwarte bonen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels tahin
  • 6 eetlepels kookvocht van de bonen
  • 1 fijngesneden teen knoflook
  • sap van een halve citroen (meer naar smaak)
  • 1 tl komijnzaad
  • heet rood pepertje
  • peper
  • zout
  • 5 takjes verse tijm
Instructies
  1. Wel de gedroogde zwarte bonen 12 uur lang in koud water.
  2. Kook de bonen in 1,5 uur gaar. Bewaar een beetje van het kookvocht.
  3. Meng de bonen met alle ingrediënten in een keukenmachine.
  4. Voeg eventueel extra olijfolie of kookvocht toe als het mengsel te droog blijft.
3.2.1255

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Beleg, Lunch, Recept Tags: Glutenvrij, Suikervrij

Over Frank Beekwilder

Frank hier van Healthy Vega! Ik maak veel van de foto's op de site en hou de techniek in de gaten. Ook hou ik een oogje in het zeil in de keuken ;)

Samen met Myriam maak ik receptenboeken als Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies en Gezonde Suikervrije Sinterklaasrecepten.

« Plantaardig koken voor 70 man
Gezonde ‘Indiase bhaji’s’ »

Reacties

  1. Kim zegt

    18/11/2013 om 18:21

    Ik heb laatst hummus gemaakt van azuki bonen. Ik had een zak met die gedroogde bonen in de kast liggen en ik dacht waarom niet! Erg smeuïge hummus met een rijke smaak.

    Beantwoorden
    • Frank zegt

      18/11/2013 om 21:49

      Hi Kim, leuk dat je reageert. Goed om te weten dat azuki bonen ook werken. Misschien is de vraag meer van welke bonen je géén hummus kunt maken :).

      Op onze fb pagina in de reacties in ieder geval nog meer suggesties die wél werken.

      Beantwoorden
  2. Rosa van den SteenRosa van den Steen zegt

    18/11/2013 om 19:30

    Leuk! Van pompoen is ook erg lekker!

    Beantwoorden
    • Healthy VegaHealthy Vega zegt

      18/11/2013 om 21:39

      Goed idee, en pompoen is ook lekker met tijm! Of als zoete variant met nootmuskaat, gember, kaneel en pecannoten 🙂

      Beantwoorden
  3. Renee LagchRenee Lagch zegt

    18/11/2013 om 20:00

    HUMUS ALTIJD LEKKER

    Beantwoorden
    • Frank zegt

      18/11/2013 om 21:50

      Ik kan het alleen maar helemaal met je eens zijn Renee!

      Beantwoorden
  4. Janneke van den Eerenbeemt-HoofsJanneke van den Eerenbeemt-Hoofs zegt

    18/11/2013 om 21:23

    Tuinbonen met dragon!

    Beantwoorden
    • Healthy VegaHealthy Vega zegt

      18/11/2013 om 21:40

      Yes! Ik heb het steeds over dragon de laatste weken, ga ik maken!

      Beantwoorden
  5. Janneke van den Eerenbeemt-HoofsJanneke van den Eerenbeemt-Hoofs zegt

    18/11/2013 om 21:42

    Beetje yoghurt erop… Yummmm

    Beantwoorden
  6. Ditha BlaauwDitha Blaauw zegt

    18/11/2013 om 21:49

    Ik hoorde gister dat de ah pompoenhummus nieuw in het assortiment heeft. Geen idee van de samenstelling, maar t klinkt heerlijk. Heb wel een paar potten pompoenjam gemaakt. Ook een aanrader!

    Beantwoorden
  7. Rosa van den SteenRosa van den Steen zegt

    18/11/2013 om 21:53

    Meestal zijn die uit de winkel niet echt lekker.. Zitten dan ook weer houdbaarheids middelen bij natuurlijk. Ik heb die pompoen ooit eens gekocht, vers gemaakt, op de groene markt en thuis ook geprobeerd heerlijk ga em eens met tijm maken 🙂

    Beantwoorden
  8. Ellen van Schie-HouwelingEllen van Schie-Houweling zegt

    19/11/2013 om 14:19

    Hummus van pompoen en kikkererwten van t weekend gemaakt, uit de delicious. Mmmm!

    Beantwoorden
    • Frank zegt

      22/11/2013 om 10:37

      Hi Ellen, ja ook een goeie toevoeging, maakt de hummus ook extra smeuïg lijkt me. Lekker al die varianten!

      Beantwoorden
  9. Lisa zegt

    24/11/2013 om 22:33

    Hi! Ik zag in de winkel dat er zoveel verschillende soorten Tahin zijn (met zeezout, witte tahin, etc etc…
    Heb je nog een goede tip?
    Grtjs,lisa

    Beantwoorden
    • Frank zegt

      24/11/2013 om 23:52

      Hi Lisa, leuk dat je reageert.
      Het beste is om te proberen en te kijken wat jij lekker vindt! Ik gebruik soms de lichte, soms de donkere, wel meestal met zeezout. Het verschil tussen lichte en donkere tahin is dat bij de lichte tahin de sesamzaadjes gepeld zijn, en bij donkere niet. Daarnaast vind ik het handig als er al zeezout aan toegevoegd is, je gebruikt dan uiteindelijk vaak minder zout.
      Ik zou zeggen, probeer een variant en kijk wat je ervan vindt!

      groeten Frank

      Beantwoorden
  10. Suzanne zegt

    25/11/2013 om 11:53

    Hoi, ik maak altijd zelf sojamelk en van de overgebleven sojabonenprut vaak hummus. Ook wel een zoete variant met cacao, stevia en vanille-extract. Ook errug lekker.

    Beantwoorden
    • Frank zegt

      25/11/2013 om 14:29

      Hi Suzanne, bedankt voor je reactie. Goed idee een zoete variant, soort chocopasta eigenlijk. Ga ik proberen!

      Beantwoorden
  11. bas zegt

    05/01/2014 om 13:57

    Kikkererwten waren op en heb in plaats daarvan een blikje linzen genomen. Even prutten met komijn en een sufje zout. Heerlijke pate-achtige smaak!

    BTW: je gebruikt wel erg veel olie: met éen lepel kan het ook prima.

    Beantwoorden
    • Frank zegt

      05/01/2014 om 15:07

      Hi Bas, bedankt voor je reactie. Ja linzen zijn er ook goed geschikt voor, en dan vind je dit ook vast lekker: https://healthyvega.nl/recepten/tortilla-linzen-hummus/

      Als je wil kan je de olie ook helemaal weglaten en de hoeveelheid water opvoeren, wat je lekker vindt!

      Beantwoorden
  12. Elsemiek zegt

    26/03/2020 om 14:53

    Met lupinebonen gaat ook goed, ik had geen citroen maar wel mandarijn

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....