Hummus wie kent het niet?
Iedereen kent hummus toch? Nou oké, misschien kent nog niet iedereen deze geweldige spread die je kan eten met een wortel, op een toastje, bij je salade of je bammetje. Maar iedereen die wel van het bestaan van hummus (of humus, of hoemoes…) af weet, denkt gelijk aan kikkererwten.
Hummus wordt gemaakt van kikkerwten. Toch?
In veruit de meeste gevallen is hummus ook gemaakt van kikkererwten. Vaak met knoflook, citroen, tahin, citroensap, komijnzaad, eventueel korianderzaad, peper en wat zout. Naar gelang kunnen er dan nog verse kruiden bij, bijvoorbeeld peterselie of koriander, en that’s it!
Maar het leuke is: je kunt prima een andere soort bonen gebruiken om een heerlijke en veelzijdige spread te maken. Ik raak zelf niet snel uitgekeken op de kikkererwten variant, maar jij misschien wel. Wel vind ik het gewoon erg leuk om weer iets nieuws te proberen, reden genoeg lijkt me.
Zwarte bonen en hummus
Daarom vandaag: hummus gemaakt van zwarte bonen. De basics zijn hetzelfde: gedroogde bonen een nachtje laten weken en daarna gaar koken (als je geen tijd hebt, kun je ook een pot of blik gekookte bonen gebruiken). In de keukenmachine (met een aardappelstamper gaat ook best goed), een paar simpele ingrediënten erbij en klaar is kees. Anders en lekker!
Om de variatie nog iets verder te vergroten heb ik in deze zwarte bonen hummus geen koriander gebruikt, maar verse tijm. Ook heb ik een scherp pepertje toegevoegd. Lekker joh!
Nog meer variatie mogelijk
Heb je nou andere soort bonen die zou willen gebruiken: why not? Gooi je creativiteit in de strijd en laat weten wat voor lekkers je hebt bedacht. Ik kan me er nog wel eentje voorstellen: witte bonen misschien wel met Provençaalse kruiden en mosterd? Er zijn legio mogelijkheden.
Welke bonen lijken jou lekker of heb je wel eens geprobeerd? Een suggesties voor een spannende combinatie? Reageer en laat het me weten!
- 100 gram zwarte bonen
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels tahin
- 6 eetlepels kookvocht van de bonen
- 1 fijngesneden teen knoflook
- sap van een halve citroen (meer naar smaak)
- 1 tl komijnzaad
- heet rood pepertje
- peper
- zout
- 5 takjes verse tijm
- Wel de gedroogde zwarte bonen 12 uur lang in koud water.
- Kook de bonen in 1,5 uur gaar. Bewaar een beetje van het kookvocht.
- Meng de bonen met alle ingrediënten in een keukenmachine.
- Voeg eventueel extra olijfolie of kookvocht toe als het mengsel te droog blijft.
Kim zegt
Ik heb laatst hummus gemaakt van azuki bonen. Ik had een zak met die gedroogde bonen in de kast liggen en ik dacht waarom niet! Erg smeuïge hummus met een rijke smaak.
Frank zegt
Hi Kim, leuk dat je reageert. Goed om te weten dat azuki bonen ook werken. Misschien is de vraag meer van welke bonen je géén hummus kunt maken :).
Op onze fb pagina in de reacties in ieder geval nog meer suggesties die wél werken.
Rosa van den Steen zegt
Leuk! Van pompoen is ook erg lekker!
Healthy Vega zegt
Goed idee, en pompoen is ook lekker met tijm! Of als zoete variant met nootmuskaat, gember, kaneel en pecannoten 🙂
Renee Lagch zegt
HUMUS ALTIJD LEKKER
Frank zegt
Ik kan het alleen maar helemaal met je eens zijn Renee!
Janneke van den Eerenbeemt-Hoofs zegt
Tuinbonen met dragon!
Healthy Vega zegt
Yes! Ik heb het steeds over dragon de laatste weken, ga ik maken!
Janneke van den Eerenbeemt-Hoofs zegt
Beetje yoghurt erop… Yummmm
Ditha Blaauw zegt
Ik hoorde gister dat de ah pompoenhummus nieuw in het assortiment heeft. Geen idee van de samenstelling, maar t klinkt heerlijk. Heb wel een paar potten pompoenjam gemaakt. Ook een aanrader!
Rosa van den Steen zegt
Meestal zijn die uit de winkel niet echt lekker.. Zitten dan ook weer houdbaarheids middelen bij natuurlijk. Ik heb die pompoen ooit eens gekocht, vers gemaakt, op de groene markt en thuis ook geprobeerd heerlijk ga em eens met tijm maken 🙂
Ellen van Schie-Houweling zegt
Hummus van pompoen en kikkererwten van t weekend gemaakt, uit de delicious. Mmmm!
Frank zegt
Hi Ellen, ja ook een goeie toevoeging, maakt de hummus ook extra smeuïg lijkt me. Lekker al die varianten!
Lisa zegt
Hi! Ik zag in de winkel dat er zoveel verschillende soorten Tahin zijn (met zeezout, witte tahin, etc etc…
Heb je nog een goede tip?
Grtjs,lisa
Frank zegt
Hi Lisa, leuk dat je reageert.
Het beste is om te proberen en te kijken wat jij lekker vindt! Ik gebruik soms de lichte, soms de donkere, wel meestal met zeezout. Het verschil tussen lichte en donkere tahin is dat bij de lichte tahin de sesamzaadjes gepeld zijn, en bij donkere niet. Daarnaast vind ik het handig als er al zeezout aan toegevoegd is, je gebruikt dan uiteindelijk vaak minder zout.
Ik zou zeggen, probeer een variant en kijk wat je ervan vindt!
groeten Frank
Suzanne zegt
Hoi, ik maak altijd zelf sojamelk en van de overgebleven sojabonenprut vaak hummus. Ook wel een zoete variant met cacao, stevia en vanille-extract. Ook errug lekker.
Frank zegt
Hi Suzanne, bedankt voor je reactie. Goed idee een zoete variant, soort chocopasta eigenlijk. Ga ik proberen!
bas zegt
Kikkererwten waren op en heb in plaats daarvan een blikje linzen genomen. Even prutten met komijn en een sufje zout. Heerlijke pate-achtige smaak!
BTW: je gebruikt wel erg veel olie: met éen lepel kan het ook prima.
Frank zegt
Hi Bas, bedankt voor je reactie. Ja linzen zijn er ook goed geschikt voor, en dan vind je dit ook vast lekker: https://healthyvega.nl/recepten/tortilla-linzen-hummus/
Als je wil kan je de olie ook helemaal weglaten en de hoeveelheid water opvoeren, wat je lekker vindt!
Elsemiek zegt
Met lupinebonen gaat ook goed, ik had geen citroen maar wel mandarijn