Vroeger stond de structuur van boerenkool me op de een of andere manier altijd erg tegen. Van die harde velletjes. Misschien kookte mijn moeder de boerenkool wel niet gaar genoeg (sorry voor het zeuren mam). Nu heb ik hier namelijk helemaal geen last meer van. Boerenkool (uit de diepvries) in mijn smoothie, een oerhollandse stamppot met zoete aardappel en tempeh en nu dus deze quiche.
Boerenkool verovert de wereld
En niet alleen Nederlands zijn gek op boerenkool. Niet meer in ieder geval. Boerenkool, in het Engels beter bekent als ‘kale’, verovert de wereld. Het begon allemaal in New York waar, als je er als restaurant een beetje bij wilde horen op een bepaald moment zeker een recept met kale op het menu moest hebben staan. Dat bijvoorbeeld Gwyneth Paltrow superenthousiast is over deze groente en dat Michelle Obama boerenkool verbouwt in haar eigen tuin heeft zeker aan de populariteit bijgedragen. Boerenkool wordt neergezet als een echte superfood. Ik vind dit altijd een beetje een overdreven term maar we kunnen er niet omheen dat boerenkool rijk is aan vitamine A en C en dat er veel antioxidanten in zitten die helpen tegen veroudering. En als Gwyneth zo enthousiast is moet er wel een kern van waarheid in zitten 😉
Varieer er op los
Deze quiche maak je met kikkererwtenmeel en als je wilt een beetje edelgistvlokken (heeft een lichte parmezaan smaak). Dit meel vervangt de eieren en sour cream of slagroom die vaak in quiche recepten van quiche gebruikt worden. Omdat ik kikkererwtenmeel gebruikt hebt is het recept dus volledig vegan. Als basis groente dus, namelijk de boerenkool met paprika, ui, artisjok en tomaat, maar je kunt er eigenlijk alle kanten mee op. Heb jij een suggestie? Welke groente zou jij nog meer door deze quiche doen?
Klaar in een handomdraai
Veel tijd besteden aan het kneden van het deeg heb je bij deze vegan quiche niet. Je mengt namelijk alle ingrediënten gewoon door elkaar. Wel zo makkelijk. Zet wel het beslag minimaal 30 minuten apart zodat het meel het water goed kan opnemen. Serveer de quiche met een frisse rucola salade.
- 150 gram kikkererwtenmeel
- 300 ml lauwwarm water
- 3 eetlepels (kokos)olie
- 150 gram boerenkool
- optioneel: 2 eetlepels edelgistvlokken
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 paprika
- peper naar smaak
- 2 tomaten
- half blikje artisjokkenharten
- 0,75 theelepel zout
- Peper uit de molen
- Meng in een kom het kikkererwtenmeel, water, de kokosolie, edelgistvlokken en een halve theelepel zout en zet circa 20 minuten weg
- Verwarm een pan met een klein laagje water en breng aan de kook. Blancheer de boerenkool circa 3 minuten. Spoel de boerenkool af met koud water en laat goed uitlekken
- Snij de ui, knoflook en paprika fijn
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Verwarm een klein beetje (kokos)olie in een pan en bak de ui glazig en voeg kort de knoflook toe
- Voeg de paprika toe en bak circa 2 tot 3 minuten mee
- Voeg de boerenkool en gebakken groente met wat peper aan het kikkererwten mengsel en meng goed door
- Snij de tomaat en artisjok in plakjes
- Giet het mengsel in een met bakpapier beklede ovenschaal en verdeel de tomaat en artisjok over de schaal
- Bak de quiche in circa 25 minuten gaar
Hij was echt heel erg lekker de volgende keer kruid ik hem wel wat meer met oregano, peterselie en peper denk ik. Maar voor de rest was hij echt super geslaagd en natuurlijk enorm gezond:D
Hi Josja, Leuk om te horen! Ja je kunt er nog allerlei kruiden aan toevoegen, inderdaad ook erg lekker.
Groetjes, Myriam
Deze ga ik vanavond maken.:) Ik ben benieuwd!
Hi Astrid, En was het lekker? Groetjes, Myriam
Ik heb de quiche net gemaakt.
Wel andere ingrediënten gebruikt: witte kool, paprika, kastanjechampignons en een restje seitan.
De structuur is prima! Enkel de bloemsmaak vind ik iets minder.
Heb je soms tips om die weg te krijgen?
Volgende keer wat meer kruiden gebruiken ook.
Het is nu geen boerenkooltijd maar het lijkt me prima om het met een andere groente te doen zoals spinazie, prei of een andere kool.
Ik bekijk je site nu voor het eerst. Zocht een recept voor groentechips. (Bedankt ook prima recept al zie ik bij andere recepten een lagere oventemperatuur en een langere duur. Blijft waarschijnlijk langer goed)
Erg leuke site zal er vaker komen.
Gisteren heb ik hem gemaakt met spinazie en zwarte olijf! Ook errug lekker!
Lekkere combinatie. Ga ik zelf ook proberen.
Staat als brunchgerecht op het menu voor de boekenclub. Ben benieuwd. Volg alvast het advies van hierboven op om er wat meer kruiden aan toe te voegen.
Heb hem net gemaakt en was super lekker had idd meer kruiden al toegevoegd: komijn, paprikapoeder, koreander ed en wat bouillonpoeder. en wat extra edelgistvlokken bovenop, was echt smullen!!!!!!!!!!!!!!
Hi Laura, Klink heerlijk met komijn en koriander erbij..
Heerlijke quiche. Als deed het mij meer denken aan een soort Spaanse tortilla. Vanavond gegeten en hij gaat op het succeslijstje. Ik had voor 4 personen 2 quiches gemaakt en ik heb nog 1 partje over. Dat geeft dus wel aan hoe smaakvol hij is. Ook ik had m flink op smaak gebracht met pittige rode peper, wat vegan bouillonpoeder en gerookte paprikapoeder. En ik had er een tahinsausje bij gemaakt. Wat extra smaakmakers heeft hij wel nodig. De quiches bleven overigens wel wat zacht. De tweede quiche heb ik zelfs nog 10 minuten langer laten bakken op een hogere temperatuur, maar hij bleef zacht. Is dat normaal?
Hi Karin, Leuk om te horen dat jullie hebben gesmuld van de quiche. Een tahinsausje erbij klinkt lekker. Bij ons bleef hij niet heel zacht. Niet zo knapperig als bladerdeeg natuurlijk maar het kreeg wel een bite. Misschien de oven nog even op onderwarmte zetten. Dan kun je hem nog iets langer bakken zonder dat hij extra bruin wordt. Groetjes, Myriam
Blij dat ik deze site heb gevonden!
De quiche heeft een heerlijke smaak, maar bij mij bleef hij helaas ook zacht! Een soort papje, tot ik hem een dikke twintig minuten liet afkoelen, toen was hij iets steviger, maar ‘een bite’ had-ie niet.. Ook ik heb hem langer in de oven gehouden, en verder alles gedaan als je hebt omschreven; gek! Heb dit met een polentataart ook al een keer gehad… misschien doe ik toch iets fout?
Ik heb het recept opgeslagen , wil het zeker gaan maken !
hallo Myriam,
vanavond je quiche recept gemaakt, met combi van noten en haver meel, vers gemalen,
vega spekjes en rozemarijn in het bakmengsel en prei in 2 cm stukjes gesneden en er rechtop ingedrukt.
Balsamico gesprayd en verse tijm eroverheen.
Zag er super mooi uit en de smaak was goed, maar…..
het mengsel is niet gaar en stijf geworden in 30 min in de oven.
Dus graag jouw reactie als je een idee hebt waar het aan kan liggen.
Zelf vond ik 300ml water nogal veel.
Alvast dank voor je reactie en die van anderen lezers is natuurlijk ook welkom.