Met welgemeende excuses voor de foto. Die had wat beter gestyled kunnen worden, maar de reden daarvoor is een goede: we hadden zo’n zin in de salade dat ik even vergat dat het nog gefotografeerd zou worden. Dus hup, alles lekker door elkaar gehusseld…Wat zie je allemaal voor groens? Het zijn gegrilde courgette en venkel, waterkersblaadjes, maar ook een saus op basis van waterkers en sojayoghurt.
Prachtige smaken
Het rokerige van de gegrilde groenten, friszure stukjes sinaasappel en citroen, het vettige van de nootjes en dat milde, grasachtige van de waterkers. Klinkt dat laatste niet lekker? Ik twijfelde zelf ook aan de milde smaak van de waterkersyoghurt toen ik het afgezonderd van de rest proefde. Maar gecombineerd met de rest is het perfect.
Basilicum-check
Doe wel even de ‘basilicum-check’ nadat je deze salade gegeten hebt. Ik bedoel: kijk in de spiegel naar je gebit. Wedden dat in ieder nisje een stukje waterkers is achtergebleven? Je bent gewaarschuwd. Maar het is het meer dan waard!
- 1 courgette
- 1 venkel
- 2 sinaasappels
- 2 citroenen
- 200 g soja- of andere plantaardige yoghurt
- 150 g waterkers
- 3 el hazelnotenpasta (broodbeleg, verkrijgbaar bij de biologische winkel)
- milde olijfolie
- Snijd de courgette en de venkel in dunne plakjes en bewaar het venkelgroen. Verhit een grillpan of grillplaat en gril de courgette- en venkelplakken aan beide kanten lichtbruin
- Schil de sinaasappels en citroenen dik, verwijder zo veel mogelijk van het wit. Snijd de partjes sinaasappel en citroen tussen de vliezen uit.
- Pureer met de staafmixer de yoghurt met de helft van de waterkers en wat zout.
- Verdeel de venkel en courgette over een platte schaal, verdeel de rest van de waterkers en het venkelgroen erover. Voeg ook de partjes sinaasappel en citroen toe. Schep de waterkersyoghurt er rijkelijk overheen en bedruppel met de hazelnotenpasta en een beetje olijfolie.
Geef een reactie